PWS 26 Zdjęcia z remontu.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

PWS 26 Zdjęcia z remontu.

Postprzez Adam » sobota, 15 października 2016, 22:35

Wątek kolegi mkSilos PWS-26 1:32 od podstaw. viewtopic.php?f=12&t=82311. Przywołał wspomnienia z moim spotkaniem z tym samolotem.
Na początku trochę wyjaśnienia dlaczego robiłem te zdjęcia. W tamtym czasie pracowałem w AVI w Warszawie jako serwisant obrabiarek sterowanych numerycznie.
W wolnych chwilach chodziłem na spotkania "Koła miłośników polskiej techniki lotniczej" (chyba nazwy nie pomyliłem) w Muzeum Techniki w Warszawie prowadzonych przez panów Chołoniewskiego i Glassa. Gdy panowie dowiedzieli się, że pracuję w Avii to zasugerowali, abym zajął się zbieraniem materiałów historycznych dotyczących tego zakładu. Moi koledzy z koła podsuwali mi różne informacje i materiały dotyczące Avii. Jeden z kolegów powiedział mi, że w Muzeum Lotnictwa w Krakowie przechodzi obecnie remont samolot PWS-26, w którym zamontowane były silnik Avia Wright Whirlwind J5, rozrusznik i amortyzatory.
Wybraliśmy się więc na sesję fotograficzną, ja miałem wtedy świetny aparat fotograficzny ZENIT-E, analogowy i nie mogłem szaleć z ilością zdjęć. :mrgreen:
Nie miałem doświadczenia w robieniu zdjęć obiektów historycznych, robiłem je według uznania. Skupiałem się na podzespołach dotyczących Avii. W tamtych czasach miałem ustną zgodę na robienie zdjęć, myślę, że ona dalej obowiązuje.
Z PWS-em spotkałem się pierwszy raz w latach 60-tych. Mam jego zdjęcie gdzieś w archiwum domowym, dogrzebałem się do takiego z roku 1993.

Obrazek

Teraz pora na zdjęcia rozebranego samolotu. :mrgreen: Po skanowaniu poprawiłem je tak jak tylko umiałem najlepiej.

Silnik . Te rysy to porobiła osoba robiąca odbitki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tabliczki znamionowe silnika.

Obrazek

Obrazek

Rozrusznik bezwładnościowy ECLIPSE.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Amortyzatory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba gaźnik.

Obrazek

Teraz parę zdjęć "rozebranego samolotu".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Któregoś razu będąc służbowo w Krakowie, pomyślałem sobie, że jak już tu jestem, to może zobaczę jak się ma "mój" PWS.
Miałem wyjątkowe szczęście, gdy podszedłem do hangaru moim oczom pokazał się taki oto widok. :mrgreen:

Obrazek

Trafiłem na Jedyny w swoim rodzaju moment, końcowy montaż po remoncie, tego oprócz mnie nikt nie uwieczniał. Macie więc po latach zobaczyć tę historyczną chwilę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało mi się zrobić jeszcze parę zbliżeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem jak już samolot był dostępny do oglądania, pojechałam z kolegami na jeszcze jedną sesję, oto kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uff i to by było na tyle. :mrgreen:

Adam.
Obrazek
Adam

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PWS 26 Zdjęcia z remontu.

Postprzez Hellcat1983 » sobota, 15 października 2016, 23:17

Hej Adaś, ja osobiście nie gustuję w tego rodzaju maszynach, ale sam fakt że tacy luzie jak ty dzielą się fantastycznym doświadczeniem utrwalonym na zdjęciach i przekazują je innym dzieląc się swoją wiedzą bardzo pozytywnie nastraja do społeczności tego forum i modelarstwa. Na marginesie zdjęcia są super, mimo tego że porysowane, komuś kto buduje ten model na pewno pomogą.
Hellcat1983

Postprzez greatgonzo » niedziela, 16 października 2016, 00:47

Ręce składają się do oklasków. Brawo Adam! Ale to tylko w teorii. Naprawdę nie klaszczę. Z zazdrości.
greatgonzo

Postprzez fragles » niedziela, 16 października 2016, 09:28

Hellcat1983 napisał(a):Hej Adaś, ja osobiście nie gustuję w tego rodzaju maszynach,

Adaś, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie gustuję w grubych babach z małymi cyckami. Natomiast co do opublikowanych przez Ciebie zdjęć, to jestem bardzo wdzięczny, że podzieliłeś się swoimi zasobami i bardzo Ci za to dziękuję. Jeśli pozwolisz, to zachowam kopie tych zdjęć dla własnych potrzeb modelarskich.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Adam » niedziela, 16 października 2016, 10:11

fragles napisał(a):
Hellcat1983 napisał(a):Hej Adaś, ja osobiście nie gustuję w tego rodzaju maszynach,

Adaś, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie gustuję w grubych babach z małymi cyckami. Natomiast co do opublikowanych przez Ciebie zdjęć, to jestem bardzo wdzięczny, że podzieliłeś się swoimi zasobami i bardzo Ci za to dziękuję. Jeśli pozwolisz, to zachowam kopie tych zdjęć dla własnych potrzeb modelarskich.

Proszę bardzo, jest mi miło, że moje zdjęcia wyjdą z szuflady.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez GrzeM » niedziela, 16 października 2016, 11:33

Adam! Świetne zdjęcia, niepowtarzalne! Wspaniale że je zrobiłeś i że nam udostępniasz!
Dzięki!
GrzeM

Postprzez Aleksander » niedziela, 16 października 2016, 13:21

Gdzieś powoli "dłubię" sobie pws-a z zestawu w 1/72 - dzięki za zdjęcia - dużo do mojego modelu nie wniosą, ale na pewno się przydadzą!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Sparrow » poniedziałek, 17 października 2016, 20:14

Dzięki za piękne zdjęcia! Swoją drogą miałeś szczęście być w Muzeum we właściwych momentach.Tak na marginesie, warto dodać, że śmigło w krakowskim PWS-26 nie jest oryginalne. Pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś samolotu z silnikiem M-11.
Sparrow
Sparrow

Postprzez RogalP » środa, 1 stycznia 2020, 16:44

Na początek chciałem powiedzieć że z przyjemnością i podziwem dla kunsztu i pasji czytam ten wątek. Myśłałem że wyczerpałem już wszystkie strony dotyczące PWS-26, a jednak na szczęście nie:) Sam jestem w trakcie zbierania materiałów do budowy mojego latającego PWSa i jak tylko zobaczyłem zdjęcia samolotu z remontu pokazujące mnóstwo szczegółów konstrukcji niedostępnych w Planach Modelarskich, pomyślałem, że napisze mimo iż wątek jest już dosyć wiekowy. Czy mógłbyś ponownie udostępnić zdjęcia? Wygląda na to, że ich dostępność wygasła na serwerze.
RogalP

Postprzez Adam » środa, 1 stycznia 2020, 18:03

Jak wnuki pójdą spać to zobaczę czy mam te zdjęcia zeskanowane, jakiś czas temu wysypał mi się komputer i nie wiem czy udało mi się je odzyskać.

Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Mecenas » środa, 1 stycznia 2020, 18:47

Oj Adam, chyba zdrowo zabalowałeś. Po co szukać skanów skoro te fotki wiszą na Twoim koncie na Photobuckecie? Aby się ponownie wyświetlały musisz kupić wersję premium konta albo wgrać zdjęcia na inny hosting. Jeśli nie masz tych zdjęć na dysku wystarczy się zalogować na konto i je zgrać.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » środa, 1 stycznia 2020, 18:57

Ok po prostu nie jestem mocny w tych kompuerowych sprawach. Mam nowe konto w Ingmurze i chciałem zdjęcia tam wrzucić. Na photobucket sie tak po ludzku obraziłem. :P

Adam
Obrazek
Adam

Postprzez RogalP » czwartek, 2 stycznia 2020, 23:09

Dziekuje za szybką odpowiedz. W takim razie z niecierpliwością czekam na Ingmura.
RogalP

Postprzez Rafal » czwartek, 2 stycznia 2020, 23:26

Można używając Chrome zainstalować sobie dodatek Photobucket Hotlink Fix i problem znika. Photobucket sądzi że fotki są nie linkowane i je pokazuje.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez KayFranz » piątek, 3 stycznia 2020, 10:08

To samo na Firefoksie. Nawet na wersjach kompatybilnych z oldskoolowymi (czyli tymi pod XP...)

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/photobucket-embedded-fix/?src=api
Obrazek
KayFranz

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste