Czy to prawda czy tylko gdybanie ?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Czy to prawda czy tylko gdybanie ?

Postprzez Tofik » sobota, 19 maja 2012, 11:01

to właśnie jest przetarg na następcę Mi-8/17/14.

Tylko Mi-8 i Mi-14, przecież siedemnastki zostają ?
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Reklama

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 19 maja 2012, 11:32

Tofik napisał(a):Tylko Mi-8 i Mi-14, przecież siedemnastki zostają ?

Ale 17 zmieniają właściciela. Na dzisiaj mamy w LWL
-3 szt z 1988
-1 szt z 1988 przejętą po 103PL MSW,
-7 szt z ok.1982 kupionych w 2006, które Bumar wcześniej chciał sprzedać do Iraku,
-5 szt nowych, kupionych w 2011.
2 szt przebudowano na wersję ewakuacji medycznej i latają w 66 dl.Z 14 pozostałych kilka (4 do 8) ma trafić do 7eds tak więc w Łęczycy po zakończeniu wycieczki do Afganistanu ma zostać jedna eskadra z 16 szt Mi-8 i Mi-17 oraz druga z nowokupionymi śmigłowcami. Kolo 2020 obie eskadry mają mieć ten sam typ śmiglowca.
Dodatkowo w MW są 2 szt. 1 z 1988 po 103 PL MSW i jeden kupiony przez Petrobaltic na Litwie.

A ha, tak poza tematem 8 i 17 to w moje gusta najbardziej trafia EC 725 Cougar/Caracal, ktory ma pewnie najmniejsze szanse.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Tofik » sobota, 19 maja 2012, 11:49

Zmienią przydział ale w armii zostają :) i dalej będą swoje zadania wykonywać.

Kolo 2020 obie eskadry mają mieć ten sam typ śmiglowca

A kiedy to w naszej armii sprawdziły się długoterminowe plany /mrgreen: DO 2020 to się kilku ministrów i premierów pozmienia i każdy będzie miał swoje plany :mrgreen: Na razie jest przetarg na następce Mi-14 i najstarszych mi-8. a co będzie później to nawet najlepsze wróżki nie wiedzą.
Tofik

Postprzez Fazzy » niedziela, 20 maja 2012, 11:42

Ciężki śmigłowiec ratownictwa morskiego = SH-60? Jakoś mi bardziej pasuje np. EH-101 ;)
Fazzy

Postprzez Tofik » niedziela, 20 maja 2012, 12:36

W USCG HH-60 zastąpiłyHH-3F Pelican i H-3E Sea King wiec i u nas sobie poradzą. HH-60 może i trochę mniej pakowniejsze ale za to szybsze. Ich prędkość przelotowa jest większa niż maksymalna Mi-14 a w akcjach ratowniczych czas ma decydujące znaczenie.
Tofik

Postprzez Fazzy » niedziela, 20 maja 2012, 17:14

Jeśli wygra przetarg ;) Ja obstawiam jednak Aguste, w końcu to konstrukcja nowa, bardziej perspektywiczna. No chyba że nasze wojsko musi mniec wszystko amerykańskie...
Fazzy

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 20 maja 2012, 18:57

Fazzy napisał(a):No chyba że nasze wojsko musi mniec wszystko amerykańskie...

Znaczy się transportety Piranha, transportowe C-27J, pociski Javelin i Harpoon oraz torpedy Mk.46?
Jacek Bzunek

Postprzez Tofik » niedziela, 20 maja 2012, 19:21

Fazzy myślisz ze agusta się wyrobi z wersją ZOP w tak napiętych terminach dostawy ? Wyryb sikorskyego jest już w każdych wersjach które są przedmiotem przetargu.
Tofik

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 1 czerwca 2012, 16:00

Jacek Bzunek

Postprzez qalimar » piątek, 1 czerwca 2012, 17:49

Tofik napisał(a):W USCG HH-60 zastąpiłyHH-3F Pelican i H-3E Sea King wiec i u nas sobie poradzą. HH-60 może i trochę mniej pakowniejsze ale za to szybsze. Ich prędkość przelotowa jest większa niż maksymalna Mi-14 a w akcjach ratowniczych czas ma decydujące znaczenie.

Tofiku, z całym szacunkiem dobrze mówisz, ale tylko trochę. Akurat prędkość maksymalna nad morzem nie jest tak bardzo istotna jak nad lądem. Istotna jest solidna platforma, czyli duży śmigłowiec. Większość akcji ratowniczych ma miejsce przy złej pogodzie, a Bałtyk, pomimo, że jest małym i płytkim bajorem, ma bardzo specyficzne warunki pod tym względem. Gdy buja statkiem/okrętem/ kutrem etc ( a wierzcie mi, że buja), to większe szanse na bezpieczne podejście ma jednak większy śmigłowiec. Eksploatacja Anakond pokazała, że są za lekkie i zwyczajnie za małe- oferowane śmigłowce (Agusta, Sikorsky) są w zasadzie w tej samej podziałce masowej i wymiarowej. Trochę większe, ale tylko trochę. Wyśrubowane osiągi prędkościowe nie zastąpią możliwości wykonania stabilnego zawisu. Co z tego, że śmigłowiec dotrze do celu 5 minut prędzej? Jeśli rzecz będzie się działa pod Szczecinem, to przy standardowych północno- zachodnich wiatrach te 5 minut i tak nie będzie miało żadnego znaczenie. Po prostu z 50 min na dolot, zrobi się 45min, niech nawet będzie 40. Czy widzisz jakąś różnicę dla delikwenta zanurzonego w wodzie o temperaturze 1-2 st Celsiusza? W systemie brakuje trzeciego miejsca bazowania i prędkością maksymalną tego się nie załata. Never ever.
Z kolei jeśli chodzi o ZOP- cóż, przeflancowanie bebechów z Lynxa na AW149 to mrzonka. Ładna na papierze, ale trudna do wykonania na żywym modelu. Takie coś wymaga po pierwsze czasu na badania i dopracowanie, a Agusta tego czasu zwyczajnie nie ma, ale robi dobrą minę do złej gry.
Panowie i tak wiadomo kto wygra tak więc nie ma co się podniecać. No, chyba, że nie przeprosi... :roll:
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 1 czerwca 2012, 18:49

qalimar napisał(a):W systemie brakuje trzeciego miejsca bazowania i prędkością maksymalną tego się nie załata. Never ever.

Trochę poza tematem, orientujesz się w jaki stanie jest lotnisko w Dziwnowie?

qalimar napisał(a):Z kolei jeśli chodzi o ZOP- cóż, przeflancowanie bebechów z Lynxa na AW149 to mrzonka. Ładna na papierze, ale trudna do wykonania na żywym modelu. Takie coś wymaga po pierwsze czasu na badania i dopracowanie, a Agusta tego czasu zwyczajnie nie ma, ale robi dobrą minę do złej gry.

AgustaWestland oferuje wszystkiewersjemający NH-90. AW-149 to teraz oferta Świdnika. Że to jedno i to samo to inna sprawa.
Jacek Bzunek

Postprzez Tofik » piątek, 1 czerwca 2012, 22:08

Nie ciężar, lecz technika zrobi z Ciebie zawodnika :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=PQLnmdOthmA&feature=fvsr

Swego czau był taki program o łowieniu krabów na Morzu Beringa. I kilka akcji HH-60 w naprawdę ekstremalnych warunkach było. Jak tam sobie radzą to i na Bałtyku źle nie będzie. Nie twierdze ze to najwspanialsza maszyna na świecie, ale co poniektórzy przeginają w druga stronę. A co do tych pięciu minut to w przypadku ludzkiego życia każda minuta się liczy.
Tofik

Postprzez nobie1973 » piątek, 1 czerwca 2012, 22:49

qalimar napisał(a):Panowie i tak wiadomo kto wygra tak więc nie ma co się podniecać. No, chyba, że nie przeprosi... :roll:

Święte słowa qalimar !
Wygra ta jedna, jedyna słuszna firma…”Czarny koń”…tego przetargu… :mrgreen: .
Co do użyteczności Black Hawka w roli śmigłowca SAR nad morzem to faktem jest że w przeważającej większości państw stosowane są do tego celu śmigłowce większe, klasy Mi-14. W zasadzie jeśli się nie mylę to tylko amerykanie wykorzystują go do tego celu.
nobie1973

Postprzez karambolis8 » sobota, 2 czerwca 2012, 00:18

Patrząc z modelarskiego punktu widzenia, najlepiej wyszedłbym na wygranej S-70. Jest trochę modeli w 1:48 jak i 1:72, a z pozostałymi konstrukcjami gorzej. Żeby tylko nie spierniczyli malowania... :mrgreen:
karambolis8

Postprzez Tofik » sobota, 2 czerwca 2012, 06:58

Japonia używa UH-60J.

Obrazek
Tofik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste