Jak długi powinien być Stuka?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Jak długi powinien być Stuka?

Postprzez Kuba P. » sobota, 14 lipca 2012, 23:50

pik napisał(a):Wiara jest rzeczą osobistą, ale czy znasz jakiekolwiek źródło podające identyczną długość kadłuba dla tych dwóch wersji?

Kadłub jest ten sam, tu się zmieniło nieco wyposażenie ale nie długość. Większe zmiany zaszły w skrzydłach ale generalnie płatowiec nie uległ wielkim zmianom.
Opracowania podają 40 cm różnicy w długości silników. Wyżej napisałem co o tym sądzę. Pomiary i fotki obu motorów. Dla mnie te silniki są tej samej długości z nieznaczną różnicą wynikłą z rozmiarów osprzętu. Błąd tych 40 cm może wynikać z przepisania bez refleksji danych z instrukcji, które są podane dla silnika z i bez piasty i rozrusznika. Powielony przez innych żyje własnym życiem.

Zdjęcia łoża silnikowego pokazują, że wygląda na tak samo długie przy Ju 87 B/R i D/G. Można zerknąć na zdjęcia o ile ostatnia rura jest oddalona od krawędzi okapotowania/przegrody czołowej kadłuba.

Dłuższy jest kołpak śmigła, ale to drobiazg. Model Hasegawy to uwzględnia.

Mam to samo zdanie co Paweł - sklejony OOB Stuka D/G Hasegawy wygląda dobrze. Różnica 1 cm na takim modelu byłaby widoczna a model nie razi złymi proporcjami.

Naprawdę nie wierzę w ten centymetr i błąd Hasegawy. Niech mi ktoś palcem pokaże - tu i tu jest dłużej na osłonie silnika :)

Pawel Burchard napisał(a):Należałoby przewertować dostępne handbuchy itp tylko że to już trzeba by trochę zainwestować

Od grzebania przy Ju 87 B i teraz z tym D (mój model to G-2) wkręciłem się w temat. Skłonny jestem inwestować :)
Kuba P.

Reklama

Postprzez Soris000 » niedziela, 15 lipca 2012, 01:35

To ja jeszcze poeksperymentowałem ze zdjęciami i mój wniosek jest taki, że różnice wynikające z kątów, odległości od aparatu, zniekształcenia przez obiektyw następnie zniekształcenia wynikające z szeroko rozumianego przygotowania do druku i skanowania oraz błędy przy skalowaniu jakie można popełnić (popełniłem) skłaniają mnie do niemożliwości wygłoszenia jednoznacznej opinii wyżej omawianej kwestii :D. Starałem się uchwycić charakterystyczne punkty wspólne( :?: ) dla obu wersji. Resztę pozostawiam fachowcom.

Podpisano
Zdezorientowany.

Obrazek
Soris000

Postprzez Robert PL » niedziela, 15 lipca 2012, 09:12

Może to coś wniesie. Nie wiem czy to źródło jest wiarygodne, ale może warto się temu przyjrzeć:

Obrazek

Źródło:

Obrazek
Robert PL

Postprzez Soris000 » niedziela, 15 lipca 2012, 10:57

Jeszcze w skali 1:48, z uwzględnieniem wymiarów długości całkowitej 11,5 m i 11,1 m.
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 15 lipca 2012, 23:17 przez Soris000, łącznie edytowano 1 raz
Soris000

Postprzez Kuba P. » niedziela, 15 lipca 2012, 16:21

Powoli z tego wszystkiego zaczyna wyłaniać się taki obraz sytuacji, że Hasegawa zrobiła jednak poprawnie model Ju 87 D/G uwzględniając różnice w kołpakach śmigła i prawidłowo modelując nos.

Mam właśnie w ręce ramkę N z mojego modelu (Ju 87 G-2, model nr JT-54) i patrzę na zdjęcia Aerodetail i wszystko mi pasuje. Proporcje właściwe, blachy poprawnie dzielone. Można się zastanawiać, czy przekrój chłodnicy nie jest za bardzo płaski, ale to drobiazg. Długość nosa - im dłużej na to patrzę - wydaje mi się całkowicie właściwa. ;o)
Kuba P.

Postprzez Soris000 » niedziela, 15 lipca 2012, 18:03

Coś mi się kojarzy, że na niektórych fabrycznych schematach malowań były podawane wymiary. Jutro sprawdzę.
Soris000

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste