Nasze F-16 na NATO Tiger Meet 2013

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Nasze F-16 na NATO Tiger Meet 2013

Postprzez portalus » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 17:02

Rozumiem, że my to tak mamy, że nasze wykonanie to w naszej opinii zawsze jest i musi być lipa. Nie ważne co i jak, od razu jest krytyka. Mnie tam się pomysł podoba, coś innego co zostanie zapamiętane. To co było w zeszłym roku to taka delikatna namiastka była. Może trochę zabrakło wyobraźni przy realizacji w wykonaniu z tej folii, na tak chropowaty podkład nie miało się szans dobrze przykleić.
Jakby pomalowali w kierunku tych wspomnianych niemieckich Tornad to by było narzekanie że mało świeże a wręcz wtórne i nic tylko kopiować potrafimy.
Może ktoś mi przedstawi jak miała by wyglądać taka jedynie słuszna wizja wykonania tego malowania okolicznościowego, która by była zadowalająca dla wszystkich.
portalus

Reklama

Postprzez Slash » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 17:11

Narzekanie, że inni narzekają to tez forma narzekania ;o) Temat się wyeksploatował i panowie kombinują, jedni lepiej, jedni gorzej. Czeski Gripen w wersji "po legalizacji" jest przynajmniej spójny, może nie jest to oczywiste dla wszystkim, ale ja widzę w tym Picassa i podobne rzeczy.

Co do naszych, albo jak to napisał Norbert, albo wybierał ktoś o stosownym guście. To drugie chyba nawet bardziej prawdopodobne. O ile się orientuję nigdzie nie zaprezentowano innych projektów na ten konkurs. Sam F-16 na pewno nie pomaga w realizacji tego typu przedsięwzięć. Pewnie łatwiej byłoby coś takiego zrobić z MiGami albo choćby Su. Co akurat miało już miejsce ;o) Czy ktoś potrafi powiedzieć czemu zdecydowano się na F-16? Bardziej Natowskie?
Slash

Postprzez young » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 19:21

portalus napisał(a):To co było w zeszłym roku to taka delikatna namiastka była. Może trochę zabrakło wyobraźni przy realizacji w wykonaniu z tej folii, na tak chropowaty podkład nie miało się szans dobrze przykleić.

Dwa lata temu ;o) Tam się nie dogadali z firmą dlatego wyszło zupełnie inaczej niż miało być.
Na Su-22 707 nikt nie narzeka, zazwyczaj są achy i ochy. Czyli Polacy nie tylko narzekają.
Slash napisał(a):Pewnie łatwiej byłoby coś takiego zrobić z MiGami albo choćby Su. Co akurat miało już miejsce ;o) Czy ktoś potrafi powiedzieć czemu zdecydowano się na F-16? Bardziej Natowskie?

Bo 6 eskadra lata na F-16?
young

Postprzez Ostach » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 23:58

portalus napisał(a):Rozumiem, że my to tak mamy, że nasze wykonanie to w naszej opinii zawsze jest i musi być lipa. Nie ważne co i jak, od razu jest krytyka. Mnie tam się pomysł podoba, coś innego co zostanie zapamiętane. To co było w zeszłym roku to taka delikatna namiastka była. Może trochę zabrakło wyobraźni przy realizacji w wykonaniu z tej folii, na tak chropowaty podkład nie miało się szans dobrze przykleić.
Chyba żarty sobie robisz. Ten projekt jest słaby - tzn głównie kolorystyka wersji kolorowej. Szara jest imho całkiem ok. O to, że folia odpadła czy coś to trudno mieć pretensje akurat bo takie są ograniczenia technologiczne. 6elt latałaby na migach to by się pomalowało jak trzeba a i projektanci mogliby sobie na więcej pozwolić. Ale lata na F-16 a powierzchnia na nich jest szorstka a od tarcia powietrza farba sama schodzi z np. TER.
Nie wiadomo jakie były inne projekty, może były niewykonalne? Nie wiadomo. Przepływ informacji od wojska na temat wymagań technicznych dotyczących projektu był kiepski. W założeniach była mowa o zbiornikach paliwa - ja się raczej domyślałem 370 galonowych, a tu zonk, wyklejanka jest na CFT.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez spiton » wtorek, 18 czerwca 2013, 00:30

Problemem tego projektu jest to, że oprócz kontrastowości tej grafiki nie wiadomo o co chodzi. "Tygrys -wycinanka łowicka "? Szkoda, że ten konkurs odbył się po cichu. Chętnie wziął bym w nim udział. A jeśli miałby bardziej otwarty charakter, to by mogło być bardzo ciekawie !
spiton

Postprzez Ostach » wtorek, 18 czerwca 2013, 09:18

Nie odbył się po cichu. Mówili o tym w telewizji, na fejsie to w sumie aż huczało. Na jakichś portalach też były niusy.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez raptorf22 » wtorek, 18 czerwca 2013, 10:02

Panowie , byłem w 31 Bazie podczas tego dnia. Mam kilka zdjęć bliżej, oraz co nie jest pokazane co mają na zbiorniku namalowane.
Jest także smaczek w postaci loga tygrysa na płetwie stabilizującej, no i straszny syf pod spodem. To już koniec czystych, fabrycznych Jastrzębi, dwa które leciały (łącznie 6) były mocno zajechane i brudne.
Aha nie zapominajmy o "tygrysich" wyściółkach foteli Aces II.
Co do samych projektów innych członków stowarzyszenia, no cóż byłem na dwóch edycjach Tiger Meet w 2010 i 2011 mam trochę zdjęć tygrysów i z tym bywa różnie, ale widziałem naprawdę fajne tygrysy. U nas jak jest powiedziane że powłoki nie malujemy bo nie pochłonie sygnału i koniec, ale np. Rafale mogli pomalować ,a Niemcy swoich Typhonów już nie, tak że nie ma co płakać.
Trzymam kciuki żeby nie zgubili więcej folii.
raptorf22

Postprzez RAV » wtorek, 18 czerwca 2013, 13:27

Czerwony kolor w malowaniach tygrysich zdarzał się już u Turków:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » wtorek, 18 czerwca 2013, 13:44

raptorf22 napisał(a):...no i straszny syf pod spodem. To już koniec czystych, fabrycznych Jastrzębi, dwa które leciały (łącznie 6) były mocno zajechane i brudne.
.....

To dobra wiadomość ,-))
spiton

Postprzez young » wtorek, 18 czerwca 2013, 13:49

Ostach napisał(a):W założeniach była mowa o zbiornikach paliwa - ja się raczej domyślałem 370 galonowych, a tu zonk, wyklejanka jest na CFT.

W założeniu była mowa o CFT. Jeśli tam się odkleiło (liczymy na fotki od kolegi Raptora), to nie ma się co dziwić. Kształt raczej nienajlepszy do oklejenia.
young

Postprzez raptorf22 » wtorek, 18 czerwca 2013, 21:56

Zbiornik z śladem po naklejce z MS 406 z roku 2011
Obrazek

zbiornik druga strona

Obrazek

oraz brudasy od spodu

Obrazek
Obrazek
raptorf22

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 18 czerwca 2013, 22:25

Na 39 nadesłanych prac projektowych wygrał ten który najbardziej podobał się
12 pilotom którzy byli w jury i wybierali to co im się najbardziej podobało.
Ot i wszystko na ten temat.
Tajne już nie jest więc można pokazać.
Obrazek
Obrazek
Biało czerwony nawiązuje do Flagi Narodowej taki był zamysł projektanta.
Nie wylewajcie dziecka z kąpielą, zakasać rękawy, narysować i
następnym razem, stanąć do konkursu.
SKYRAIDER

Postprzez spiton » wtorek, 18 czerwca 2013, 22:58

Marku, pokaż prace innych grafików. To bardzo ciekawe.
spiton

Postprzez SKYRAIDER » środa, 19 czerwca 2013, 09:11

Nic nie było tajne, był ogłoszony konkurs i kto się doczytał to wiedział.
Dobrze by było aby graficy biorący udział w tym konkursie gdziekolwiek opublikowali swoje prace.
Ciekawie by było zobaczyć jak inni podeszli do tematu.

https://www.facebook.com/samoloty.polskie

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-poznan,4 ... 33064.html

http://forum.krzesiny.org.pl/viewtopic. ... 4&start=45

http://www.31blot.sp.mil.pl/1484-wylot- ... tiger-meet

Hej..
SKYRAIDER

Postprzez SKYRAIDER » środa, 19 czerwca 2013, 16:01

Panowie Modelarze,
Kalkomanie do F-16 {Tiger Meet 2013} w skali 1:72 i 1:48 powinny być już dostępne w przyszłym tygodniu.
Do skali 1:32 na specjalne zamówienie.

Pozdrawiam
SKYRAIDER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste