Juz wiem dlaczego- i bardzo mnie to zdziwilo. Ciekaw jestem, czy ktos zna na to pytanie odpowiedz.

siara1939 napisał(a):Ja przeczytalem, ze opony te sluzyly jako przewodnik energii statycznej powstalej przy obracaniu sie smigla.
siara1939 napisał(a):Ja przeczytalem, ze opony te sluzyly jako przewodnik energii statycznej...

Jarek Gurgul napisał(a):Jednak w połowie lat 30-tych Amerykanie, a konkretnie Dunlop "wynaleźli" przewodzącą gumę, używaną powszechnie przez aliantów podczas wojny. A biały kolor na oponie kółka ogonowego na niemieckich samolotach oznaczał właśnie taki rodzaj gumy - sama biała farba niczego szczególnego nie powodowała.

spiton napisał(a):Na moje wiejskie oko, to nie bardzo widzę, jak ta opona odprowadzała ładunki z samolotu. Myślałem, że cała była z białej gumy .
Jacek Bzunek napisał(a):Cyz ktos moze wyjasnic z czego stworzono przewodzaca gume?

Jacek Bzunek napisał(a):Cyz ktos moze wyjasnic z czego stworzono przewodzaca gume?

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości