pik napisał(a):W monografii AJ-PRESSu jest za to kolorowanka podobnego 2501.
Tak ale to nie była wersja M tylko H. Znalazłem jego fotkę i chociaż autor też podpisał to jako M to ja jednak nie widzę na samolocie charakterystycznych dla wersji M okienek za kabiną. No i owiewki kół są inne (krótsze i nie zachodzą na przednią część koła)
http://z-bok.se/downloads/130-131.pdfŹródło: pdf na stronie autora książki (History of Chinese aviation)
Planuję wykonać model tego letadła (a właściwie już go robię) i myślałem że zrobię luźny projekt ''z pudła''. Niestety, choć model Special hobby w 1/72 na pudełku przedstawia wersję M w atrakcyjnym poobdzieranym kamuflażu, to jednak nie znalazłem zdjęcia samolotu z numerem 15 na burcie.... Znalazłem za to inne które mogłoby nim być i pewnie było natchnieniem artysty malującego tą grafikę na pudełko, gdyby nie fakt że po przeanalizowaniu fotki wyszło mi że to wersja H i numer boczny to 75 (a więc China demonstrator)....Cóż, mógłbym popróbować przerobić model na wersję H, ale jak mówiłem chciałem coś z pudła zlepić na szybko. (następnym razem wybiorę coś z Tamiy'a

)
Wiem że to trudny temat. Nawet autor wyżej wspomnienej książki o hitorii lotnictwa Chin, odpisał mi że nie może pomóc w tej kwestii....
Chyba nie będę się przejmował i zrobię wersję M z pudła z hipotetycznym malowaniem zgodnym z tym rysunkiem z Militaria.
(a może ktoś zna autora monografii i może poda mi kontakt lub zapyta w moim imieniu o żródło rysunku?

) Jednak lubię wiedzieć że robię model czegoś rzeczywistego.....