Curtiss H75M poszukiwane fot

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Curtiss H75M poszukiwane fot

Postprzez zegeye » czwartek, 1 grudnia 2011, 16:25

Witajcie, może ktoś z was będzie mnie mógł poratować jakąś fotką (ale taką na której coś widać ;o) ) tytułowego Curtissa. Chciałbym popełnić model owego, ale wszystko co znajduję to albo wersja H, a nie M, albo foto z kategorii tzw. szpiegowskich :D . Może ktoś natknął się kiedyś na foto potwierdzające tą kolorowankę:

Obrazek

Nie wiem dokładnie skąd pochodzi rysunek. Prawdopodobnie z wydawnictwa Militaria.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Re: Curtiss H75M poszukiwane fot

Postprzez Ireneusz » czwartek, 1 grudnia 2011, 20:48

Witam,co prawda to nie ten H75 ale może się przyda
Obrazek
Obrazek
Ireneusz

Postprzez pik » czwartek, 1 grudnia 2011, 23:01

Rysunek pochodzi z Militaria Nr 103. Ale nie ma tam zdjęć chińskich maszyn. W monografii AJ-PRESSu jest za to kolorowanka podobnego 2501.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez zegeye » piątek, 2 grudnia 2011, 11:53

pik napisał(a):W monografii AJ-PRESSu jest za to kolorowanka podobnego 2501.

Tak ale to nie była wersja M tylko H. Znalazłem jego fotkę i chociaż autor też podpisał to jako M to ja jednak nie widzę na samolocie charakterystycznych dla wersji M okienek za kabiną. No i owiewki kół są inne (krótsze i nie zachodzą na przednią część koła)

http://z-bok.se/downloads/130-131.pdf

Źródło: pdf na stronie autora książki (History of Chinese aviation)

Planuję wykonać model tego letadła (a właściwie już go robię) i myślałem że zrobię luźny projekt ''z pudła''. Niestety, choć model Special hobby w 1/72 na pudełku przedstawia wersję M w atrakcyjnym poobdzieranym kamuflażu, to jednak nie znalazłem zdjęcia samolotu z numerem 15 na burcie.... Znalazłem za to inne które mogłoby nim być i pewnie było natchnieniem artysty malującego tą grafikę na pudełko, gdyby nie fakt że po przeanalizowaniu fotki wyszło mi że to wersja H i numer boczny to 75 (a więc China demonstrator)....Cóż, mógłbym popróbować przerobić model na wersję H, ale jak mówiłem chciałem coś z pudła zlepić na szybko. (następnym razem wybiorę coś z Tamiy'a :D )
Wiem że to trudny temat. Nawet autor wyżej wspomnienej książki o hitorii lotnictwa Chin, odpisał mi że nie może pomóc w tej kwestii.... :(
Chyba nie będę się przejmował i zrobię wersję M z pudła z hipotetycznym malowaniem zgodnym z tym rysunkiem z Militaria.
(a może ktoś zna autora monografii i może poda mi kontakt lub zapyta w moim imieniu o żródło rysunku? ;o) ) Jednak lubię wiedzieć że robię model czegoś rzeczywistego.....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste