Paweł Wymysłowski napisał(a):zauważyłem, że jeden z prezentowanych samolotów (ok. 1:30) to Jak-3 w ciekawym, "półwojennym" malowaniu.]
Grzegorz2107 napisał(a):Jakoś nie mam pewności, że w czasie działań wojennych stosowano szachownicę tych wymiarów. Nie wiem więc, czy to półwojenne.
Grzegorz2107 napisał(a):Jakoś nie mam pewności, że w czasie działań wojennych stosowano szachownicę tych wymiarów. Nie wiem więc, czy to półwojenne.
Jacek Bzunek napisał(a):Dokładnie, tym bardziej że PLM z Jakami-3 polskie były tylko z nazwy.
Paweł Wymysłowski napisał(a):Ale pierwszego jaka-3 dostał 1. PLM.
young napisał(a):Nigdzie, jak dotąd nie słyszałem o fakcie malowania tych szachownic po wojnie. Malowano takie mniejsze czy większe przed/pod/za rurami wydechowymi, ale w czasie wojny. Jaki sens był robić to później, gdy samolot posiadał już właściwe w miejscu gwiazd?
young napisał(a):Jak nie ma zdjęć?
".
Znam wiele z 2 PNB (chociaż znaczna część niepublikowana), są zdjęcia z 3 PLSz. Są zdjęcia Pe-2, gdzie doskonale widać te szachownice i nigdy nie było wzmianki o ich powstaniu po wojnie.
Na temat rozmiaru też już napisałem. Były od małych po takie duże (też na jakach).
Grzegorz2107 napisał(a):Wiesz, był wrzesień 1945, nie mam pojęcia kiedy wprowadzono ścisłe zasady oznakowania samolotów.
Jacek Bzunek napisał(a):Paweł Wymysłowski napisał(a):Ale pierwszego jaka-3 dostał 1. PLM.
Tego nie wiedziałem.
Jacek Bzunek napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):Wiesz, był wrzesień 1945, nie mam pojęcia kiedy wprowadzono ścisłe zasady oznakowania samolotów.
Gdzieś między 5 lipca (gdy Wielka Brytania i USA uznały rząd lubelski) a 15 lipca (gdy C-47 z szachownicami niejaki Bierut poleciał na imprezę pod Grunwaldem).
Grzegorz2107 napisał(a):Jest pewne, że tuż po wojnie niektóre maszyny zachowały szachownice z przodu kadłuba po zamalowaniu gwiazd przez polskie znaki i tak jak te na filmie miały trzy szachownice widoczne z boku.
Chociaż nie były to znaki tak duzych rozmiarów. Zdjęcia polskich Jaków z 1 PLM pokazują znacznie mniejsze znaki.

young napisał(a):
mam nadzieję niedługo szerzej opisać wygląd maszyn od 1944r.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości