Jak-3 z szachownicą

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Jak-3 z szachownicą

Postprzez Paweł Wymysłowski » sobota, 25 sierpnia 2012, 22:02

Do niedawana znałem tylko jedno zdjęcie pokazujące Jaka-3 w polskich barwach. Dopiero dziś oglądając film z pokazów lotniczych we wrześniu 1945 zauważyłem, że jeden z prezentowanych samolotów (ok. 1:30) to Jak-3 w ciekawym, "półwojennym" malowaniu.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Reklama

Re: Jak-3 z szachownicą

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 25 sierpnia 2012, 22:35

Paweł Wymysłowski napisał(a):zauważyłem, że jeden z prezentowanych samolotów (ok. 1:30) to Jak-3 w ciekawym, "półwojennym" malowaniu.]

Jakoś nie mam pewności, że w czasie działań wojennych stosowano szachownicę tych wymiarów. Nie wiem więc, czy to półwojenne.
Iły-2 mają tego samego typu oznakowanie, ale tuż za rurami wydechowymi.
Może to tak z okazji pokazów? Żeby się ludziom bardziej podobało?
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 25 sierpnia 2012, 22:40

Grzegorz2107 napisał(a):Jakoś nie mam pewności, że w czasie działań wojennych stosowano szachownicę tych wymiarów. Nie wiem więc, czy to półwojenne.

Dokładnie, tym bardziej że PLM z Jakami-3 polskie były tylko z nazwy.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Paweł Wymysłowski » niedziela, 26 sierpnia 2012, 00:03

Grzegorz2107 napisał(a):Jakoś nie mam pewności, że w czasie działań wojennych stosowano szachownicę tych wymiarów. Nie wiem więc, czy to półwojenne.

Na prawdopodobnie wojennych jakach-9 szachownice na maskach silnika są też takie duże.
Jacek Bzunek napisał(a):Dokładnie, tym bardziej że PLM z Jakami-3 polskie były tylko z nazwy.

Całe lotnictwo było polskie z nazwy. Latem 1945 tylko 10% kadry oficerskiej miało polskie obywatelstwo, wcześniej pewnie jeszcze mniej. Ale pierwszego jaka-3 dostał 1. PLM. A i w tych jeszcze bardziej radzieckich jednostkach Polacy byli. Dowództwu i przywództwu też pewnie zależało na efekcie propagandowym. Z drugiej strony co to za efekt propagandowy jeśli polscy chłopi i robotnicy tych samolotów nie mieli możliwości oglądać? Więc może faktycznie uzyskano go dopiero po wojnie? Kto wie...
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 26 sierpnia 2012, 00:40

Paweł Wymysłowski napisał(a):Ale pierwszego jaka-3 dostał 1. PLM.

Tego nie wiedziałem.
Jacek Bzunek

Postprzez young » niedziela, 26 sierpnia 2012, 19:00

Nigdzie, jak dotąd nie słyszałem o fakcie malowania tych szachownic po wojnie. Malowano takie mniejsze czy większe przed/pod/za rurami wydechowymi, ale w czasie wojny. Jaki sens był robić to później, gdy samolot posiadał już właściwe w miejscu gwiazd?
young

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 06:51

Na tym filmie widać tez przelot polskiego UTI-4
Paweł84

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 08:16

young napisał(a):Nigdzie, jak dotąd nie słyszałem o fakcie malowania tych szachownic po wojnie. Malowano takie mniejsze czy większe przed/pod/za rurami wydechowymi, ale w czasie wojny. Jaki sens był robić to później, gdy samolot posiadał już właściwe w miejscu gwiazd?

Wiesz, był wrzesień 1945, nie mam pojęcia kiedy wprowadzono ścisłe zasady oznakowania samolotów.
Jakieś pole do nieregulaminowych oznakowań było.
Jest pewne, że tuż po wojnie niektóre maszyny zachowały szachownice z przodu kadłuba po zamalowaniu gwiazd przez polskie znaki i tak jak te na filmie miały trzy szachownice widoczne z boku.
Chociaż nie były to znaki tak duzych rozmiarów. Zdjęcia polskich Jaków z 1 PLM pokazują znacznie mniejsze znaki. Natomiast nie ma chyba w ogóle zdjęć maszyn innych pułków ludowego lotnictwa z czasów wojny, gdzie widać szachownicę z przodu?
Grzegorz2107

Postprzez young » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 10:59

Nielogiczne jest dla mnie malowanie trzeciej szachownicy gdy samolot i tak otrzymywał odpowiednie w miejscu gwiazd.
Jak nie ma zdjęć? Znam wiele z 2 PNB (chociaż znaczna część niepublikowana), są zdjęcia z 3 PLSz. Są zdjęcia Pe-2, gdzie doskonale widać te szachownice i nigdy nie było wzmianki o ich powstaniu po wojnie.
Na temat rozmiaru też już napisałem. Były od małych po takie duże (też na jakach). Sprawdź sąsiedni wątek "Polski IŁ 2 m3".
young

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 13:09

young napisał(a):Jak nie ma zdjęć?

".

Wyraziłem się niezbyt ściśle: nie ma wojennych zdjęć myśliwskich Jaków z innych pułków poza 1 PLM , gdzie widać szachownicę.

Znam wiele z 2 PNB (chociaż znaczna część niepublikowana), są zdjęcia z 3 PLSz. Są zdjęcia Pe-2, gdzie doskonale widać te szachownice i nigdy nie było wzmianki o ich powstaniu po wojnie.

I kiedykolwiek mają te szachownice takie imponujące wymiary? Raczej nie, ale jak pisałem nie znam materiału fotograficznego pokazującego, że tak było.

Na temat rozmiaru też już napisałem. Były od małych po takie duże (też na jakach).

No być może tak, ale ja chętnie zobaczę zdjęcie Jaka z szachownicą o takich przerośniętych wymiarach. Mam komplet "Lotnictwa z Szachownicą" i nie pamiętam tam niczego takiego, jeśli odeślesz mnie do innego źródła, to będę wdzięczny.

Pomijając jak wyglądały samoloty w tym przejściowym okresie, zaraz po wojnie, to model Jaka-3 w tym nietypowym oznakowaniu został właśnie zatwierdzony do produkcji i wpisany na listę oczekujących na realizację. :lol:
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 15:13

Grzegorz2107 napisał(a):Wiesz, był wrzesień 1945, nie mam pojęcia kiedy wprowadzono ścisłe zasady oznakowania samolotów.

Gdzieś między 5 lipca (gdy Wielka Brytania i USA uznały rząd lubelski) a 15 lipca (gdy C-47 z szachownicami niejaki Bierut poleciał na imprezę pod Grunwaldem).
Jacek Bzunek

Postprzez young » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:24

Jacek Bzunek napisał(a):
Paweł Wymysłowski napisał(a):Ale pierwszego jaka-3 dostał 1. PLM.

Tego nie wiedziałem.

Jak-3 1 PLM miał na stanie już w lutym 1945.
Jacek Bzunek napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):Wiesz, był wrzesień 1945, nie mam pojęcia kiedy wprowadzono ścisłe zasady oznakowania samolotów.

Gdzieś między 5 lipca (gdy Wielka Brytania i USA uznały rząd lubelski) a 15 lipca (gdy C-47 z szachownicami niejaki Bierut poleciał na imprezę pod Grunwaldem).

Rozkaz wydano 11 lipca 1945.
Grzegorz2107 napisał(a):Jest pewne, że tuż po wojnie niektóre maszyny zachowały szachownice z przodu kadłuba po zamalowaniu gwiazd przez polskie znaki i tak jak te na filmie miały trzy szachownice widoczne z boku.
Chociaż nie były to znaki tak duzych rozmiarów. Zdjęcia polskich Jaków z 1 PLM pokazują znacznie mniejsze znaki.

Mało widziałeś. LzSz, czy inne współczesne wydania przedstawiają tylko małą część zbiorów. Trzeba zajrzeć do kronik pułków i zbiorów CAW. Tam wszystko jest. Wiem, bo mam dostęp do kronik 2 PLM i mam nadzieję niedługo szerzej opisać wygląd maszyn od 1944r.
Obrazek
Mniejszą jak wiesz malowano za rurami wydechowymi (mówimy teraz tylko o jakach). Natomiast nawet w takim "Polski samolot i barwa" jest rysunek Jak-9M 1PLM z okresu walk w rejonie Odra-Łaba, o wyraźnie większej szachownicy, co rzuca się w oczy.
young

Postprzez GrzeM » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:32

Skąd pewność, że to zdjęcie pochodzi z czasu wojny?
GrzeM

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:37

young napisał(a):
mam nadzieję niedługo szerzej opisać wygląd maszyn od 1944r.

Świetnie, temat jest dla mnie rzeczywiście płytko zgłębiony, więc czekam z zainteresowaniem na efekty pracy.
Te duże szachownice są moim zdaniem b.efektowne.
Grzegorz2107

Postprzez Dominik » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:43

A można prosić o zdjęcia Jaka-3 w naszych barwach? Lub namiary na nie.

Dziekuję.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste