Panzer IV G 16 Dyw. Panc. Włochy 1943

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Panzer IV G 16 Dyw. Panc. Włochy 1943

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:37

Też się chętnie dowiem.

Nie chodziło o ten model?
Tomek Hejmo

Reklama

Postprzez KrisFX » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:22

Dokładnie o ten model chodzi. Szczególnie na tym zdjęciu widać jak delikany był ten kamuflaż.

Obrazek

Źródło: http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=7721

Z tego co się dowiedziałem to jedyną niewiadomą co do tego czołgu jest to jaką płytę 30mm zastosowano na nadbudówce. Wiadomo na pewno, że dospawywaną tak jak na przodzie wanny, ale nie wiadomo czy tą z wcięciem na peryskopy czy tą prostszą bez wcięcia.
W modelu są oba rodzaje płyt dodatkowych i tak na prawdę samemu trzeba się zdecydować, którą użyć. Niestety na zdjęciach nie widać akurat tego miejsca na czołgu.
Co do cech charakterystycznych Vomag to o ile pamiętam było coś z zamocowaniem wyciora. Cechy niezbędne dla tego modelu są zaznaczone w instrukcji. Co do tego co w ogóle było charakterystyczne dla Vomaga musiałbym poszukać w w "biblii Spielbergera" o PzKpfw IV bo nie pamiętam co to było dokładnie. Tak z grubsza były to detale typu mocowania i umiejscowienie narzędzi, wyciora itp, a nie jakieś innowacje w konstrukcji samego czołgu. W Spielbergerze znalazłem wczoraj kilka zdjęć Ausf.G w tym kamuflażu DAK i w pewnym oświetleniu jest on ledwo widoczny.

Krzysiek
Obrazek
KrisFX

Postprzez KrisFX » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:37

Georg01 napisał(a):
KrisFX napisał(a):Co ważne sprawdź czy osoba, która sklejała ten model wykonała zgodnie z instrukcją pewne charakterystyczne elementy dla zakładów Vomag gdzie był on wykonany. Wszytko jest w instrukcji.

Podłączę się do wątku bo robi się coraz bardziej interesujący. Interesują mnie charakterystyczne elementy dla poszczególnych zakładów budujących Panzer IV G. Gdzie można znaleźć cechy np. dla Vomaga ? Mam od dawna zaczęty Panzer IV G z Dragona Kursk 1943, a więc ten stary i zgubiłem się w szczegółach. Dodatkowa płyta na wannie spawana, na nadbudowie na śruby. Kto tak budował Panzer IV ? To są właśnie te z 16 dyw pancernej, czyli późne. Wszystkie miały filtry, te z Kurska też ? To był standard ?
Co do farb to masz absolutną rację. Na przełomie 1942/43 gdy nie było jeszcze standardu Dunkelgelb bardzo szeroko stosowano farby "afrykańskie" szczególnie na wschodzie, ale także we Włoszech. Według mnie ogromna większość Tigerów I z 503 batalionu z I polowy 1943 była właśnie tak malowana (na przykład słynny "334"). Są za jasne jak na Panzergrau, a za ciemne jak na Dunkelgelb.

O ile mnie pamięć nie myli to filtry zaczęto stosować mniej więcej w podobnym okresie jak dokręcane płyty. Raczej mało jest chyba zdjęć Pz IV z filtrami tylko z dospawanymi płytami. Kojarzę tylko jedno takie zdjęcie, które Marek zamieścił kiedyś, ale to już było Ausf.H i to wersja Befehlswagen. Zacząłem robić model tego czołgu jakiś czas temu ale ponieważ nie byłem w stanie stwierdzić na zdjęciu czy miał zimmerit czy nie na razie poszedł w odstawkę.
Co do płyt to są znane konfiguracje dół spawany-góra dokręcana (przykład - Ausf.G z filtrami z 16 Dyw zamieszczone w tym wątku), dół dokręcany-góra spawana (przykład - Ausf.H wczesny "Grislybar" z filtrami, którego obecnie powoli dłubię), góra i dół spawane (przykład - model Tomka 16 Dyw bez filtrów) i góra-dół dokręcane (przykład - znane z bardzo dobrych kolorowych zdjęć LIFE Ausf.G z filtrami z Włoch). Tak jak wcześniej napisałem mnie filtry kojarzą się zdecydowanie bardziej z płytami dokręcanymi, ale absolutnie nie twierdzę, że przy płytach wyłącznie spawanych nie było filtrów. Chętnie zobaczę zdjęcia Ausf.G z dospawanymi płytami i filtrami jeśli ktoś nimi dysponuje.

Krzysiek
Obrazek
KrisFX

Postprzez KrisFX » wtorek, 3 stycznia 2012, 15:32

Przepraszam za ciut off topic ale właśnie zauważyłem, że Tiger I również bywały malowane w ten dwubarwny kamuflaż DAK. Z tego co się widuje na forach to jednak ludzie głównie jadą na jedno-kolorowm malowaniu. To chyba wynik tego, że na czarno-białych zdjęciach, które stanowią większość, te kolory się zlewają. Na zdjęciu poniżej widać na boku kadłuba ciemniejsze plamy drugiego koloru.

http://jtrowbridge5.smugmug.com/SovietT ... c8Y2D-O-LB

Krzysiek
Obrazek
KrisFX

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 3 stycznia 2012, 15:55

Dobry offtop nie jest zły, zmieni się temat wątku i będzie :) Zawsze w pojazdach DAK podobały mi się różnice w kolorze bazowym - od żółtego 8020, przez lekko pomarańczowy (interpretacja modelarzy?) aż do tego ziemisto-brązowego. Dobrze kombinuję, że kolor pojazdu na pudełku Dragona Panzer III H late to właśnie ten szary, czy to jeszcze coś innego?

Obrazek
Tomek Hejmo

Postprzez Georg01 » wtorek, 3 stycznia 2012, 16:03

KrisFX napisał(a):Przepraszam za ciut off topic ale właśnie zauważyłem, że Tiger I również bywały malowane w ten dwubarwny kamuflaż DAK.
Krzysiek

Tigery w Afryce z 504 s.Pz.Abt. jak najbardziej i było to malowanie fabryczne. Ale na froncie wschodnim również takowe były z dużym prawdopodobieństwem.
Najbardziej podejrzana o ten typ kamuflażu jest cała seria Tigerów z 503 s.Pz.Abt. Znane są liczne zdjęcia tych czołgów z wiosny i lata 1943. Powód był chyba dość prosty. 503 miał być wysłany do Afryki, ale jak padł Stalingrad zrobiło się ciężko na wschodzie i fabrycznie nowe Tigery w kamuflażu dla Afryki pojechały na południe Rosji. Wyjątkiem były stare Tigery z 2 kompani 502 s.Pz.Abt. włączonej do 503. Kompania została jednak doposażona w trochę nowych wozów i to właśnie były te "afrykańskie". Na czarno-białych zdjęciach kolor bazowy jest zbyt ciemny dla Dunkelgelb i za jasny dla Panzergrau. Czołgi mają bardzo delikatne i rozmyte plamy kamuflażu w zieleni tylko o ton ciemniejszej od koloru bazowego. Ten kamuflaż dobrze widać na zachowanym i odrestaurowanym Tigerze "afrykańskim" z Bovington.
Georg01

Postprzez Marek Barański » czwartek, 5 stycznia 2012, 00:10

Ja ostatnio próbując skonfigurować wczesne H odkryłem tyle różnych kombinacji że już niczego nie jestem pewien. Zawsze myślałem że te filtry to w H sie pojawiły, podobnie mocowanie gąsienic na tylnym pancerzu (w G na błotniku). Ale H nie miały spawanych płyt i dwóch lamp. Chociaż jest fotka H z jednorodnym pancerzem przednim, zimmeritem i trakami na błotniku...
Marek Barański

Postprzez Georg01 » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:12

Marek Barański napisał(a):Zawsze myślałem że te filtry to w H sie pojawiły, podobnie mocowanie gąsienic na tylnym pancerzu (w G na błotniku).

Filtry pojawiły się na pewno w G, pytanie kiedy i w jakim zakładzie ? G produkowały trzy zakłady : Vomag, Krupp i Niebelungen. Nie wiem, czy filtry to pomysł któregoś z nich w odpowiedzi na problemy w Afryce, czy też ogólna modyfikacja wprowadzona jednocześnie we wszystkich trzech zakładach. Raczej jeden z nich to wprowadził. Ale to spekulacja. Przejrzałem na szybko Spielbergera, ale jakoś o filtrach nic nie znalazłem. Może ktoś ma temat Panzer IV mocniej uchwycony i pomoże ? Zapuszczę wici na missing-lynx. Może tam przy tym grzebali.
Georg01

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste