Jak wykonać koła od podstaw?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak wykonać koła od podstaw?

Postprzez Lewy » sobota, 23 października 2010, 11:24

Zacząłem prace nad własną tokarką. Użyję miniszlifierki z owadziego sklepu, muszę tylko zmniejszyć jej obroty, bo ma ciut za duże. Jako mocowania użyję trzpienia od piłki tarczowej, musiałem tylko dokupić tulejkę zaciskową do szlifierki, bo te które miałem nie pasowały (z Castoramy wróciłem oczywiście z tulejką i kilkoma dodatkowymi rzeczami :mrgreen: ). Zamocowałem kawałek plastiku na trzpieniu i zrobiłem kilka prób przykładając skalpel trzymany w ręce a szlifierkę pomiędzy nogami, pomimo drgań dało się takim ostrzem łatwo wykonać w miarę równe koło.
Obrazek
Muszę teraz szlifierkę umocować na stałe i wymyślić sposób mocowania noży tak, aby można je było płynnie i precyzyjnie przesuwać w dwóch płaszczyznach, do przodu i do tyłu oraz na boki. Nie wiem jeszcze jak to zrobię, ale coś wymyślę, a może koledzy mają jakiś pomysł?
Jeszcze jedna sprawa, montując element w taki sposób jak opisałem wyżej, da się spokojnie wytoczyć zewnętrzne powierzchnie, ale co zrobić z wewnętrzną częścią? Do pewnego momentu jest to oczywiście możliwe, ale w końcu nie będzie za co mocować tego elementu.
Lewy

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 23 października 2010, 11:39

Sklej koło z warstw, w których najpierw wytniesz cyrklem otwór na felgę. Środkową warstwę zostaw pełną , z otworem na śrubę mocującą do wiertarki. Usuniesz to ręcznie kiedy koło będzie już wytoczone, a felga zamaskuje ewentualne niedoskonałości.
Grzegorz2107

Postprzez grzegorz75 » sobota, 23 października 2010, 11:50

Jeżeli chcesz wykonywać koła tą techniką , czyli zabawa na miniwiertarce, zmień materiał. Na SPIENIONE PCV. Dostępne jest od 1mm grubości , świetnie się obrabia ( polistyren łatwo przypalić ), a przede wszystkim bardzo łatwo wycinać w nim kółka i pierścienie nawet małej średnicy cyrklem "olfy" , bo jest miękkie.
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Lewy » sobota, 23 października 2010, 12:11

Zapoznałem się z tym tematem: viewtopic.php?f=76&t=9236
Jest tam mowa o tym, że spienione pcv jest chropowate. Czy pory są widoczne gołym okiem? Druga sprawa, gdzie to kupić, pomijając internet, bo zanim przyjdzie paczka to trochę to potrwa.
Lewy

Postprzez iras67 » sobota, 23 października 2010, 21:38

Kup w agencji wykonującej reklamy. Odpady pewnie za darmo dostaniesz ;o) . Powierzchniak Gunze dwa trzy, razy malowany i szlifowany powinien zlikwidować całkowicie chropowatość.
iras67

Postprzez Marcin Kuźniar » sobota, 23 października 2010, 23:07

Spienione PCV o grubości 2,5 oraz 5mm powinno być w Castoramie - ale tylko całe płyty. To wytoczenia kółek lepiej odlać puc z żywicy i z tego puca wytoczyć kółko.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez grzegorz75 » niedziela, 24 października 2010, 09:48

Chyba pozostaje internet.... http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=produ ... Category=5
Pośpiech to zły doradca.

Jeszcze raz - jeżeli wybrałeś taką technikę , to bym to zrobił lepiąc z warstw 1mm pcv. Cyrklem olfy wycinałbym kółka i pierścienie, po sklejeniu bawiłbym się w obróbkę. Efekty prób wycięcia idealnego kółka cyrklem w 5mm pcv będą .... żadne.
Co do chropowatości - impregnujesz rzadkim klejem CA i po przepolerowaniu drobnym papierem ściernym otrzymujesz lustro. Dzięki temu zabiegowi unikasz w przyszłości przypadkowego uszkodzenia powierzchni np poprzez mocniejsze naciśnięcie paznokciem. Często używam tego materiału jako pomocniczego przy polistyrenie, używam tej techniki (obróbka kółek i pierścieni na szlifierce), ale ja się nie znam i nie mam pojęcia o budowaniu z tych tworzyw. Co prawda udało mi się zbudować częściowo nawet model kutra ze spienionego pcv (ok 30 procent)- i tą techniką zrobiłem np koła ratunkowe, ale to za mało, by polemizować z bardziej doświadczonymi.
Obrazek
grzegorz75

Postprzez ZzB » poniedziałek, 25 października 2010, 08:22

Grzegorz2107 napisał(a):Dremel (mój, nie wiem jak te droższe modele) jest za szybki. Lepiej mi szło ( drobiazgi typu poprawienie kołpaka śmigła, koła, czy lufy działek ) na wiertarkowkrętarce mającej dość wolne obroty.

Mam to samo - toczenie wykonuję na mikrowiertarce ze sklepu dla elektroników (circa 40 PLN) podłączonej do zasilacza z płynną regulacją napięcia (takiego jak do kolejek elektrycznych starego typu).
A problemu mocowania nie mam - sklejony z kilku warstw polistyrenu element przewiercam i wklejam w otwór zwykłą wykałaczkę. Trzyma jak złoto. (w mniejsze elementy wklejam igłę lekarską 1 albo 0.8)
Nożem tokarskim jest u mnie skalpel chirurgiczny (stosunkowo szybko się tępią ale na szczęście są tanie). Zgrubnie toczę skalpelem, na gotowo - pilnikami-iglakami i papierem ściernym o granulacji od 300 do 1000. Czasami przez ostatnim szlifem trzeba oblać element CA.
I tu mała uwaga - elementy które toczę nie przekraczają 10 mm średnicy. Nie wiem, czy łożyskowanie mikrowiertarki wytrzymałoby coś większego.
A'ha 1) w Castoramach i Leroy'ach można dostać klony Dremeli (zasilane 230V a nie prądem stałym) z płynną regulacją obrotów. Moją - ustawioną na minimalne obroty - da się nawet wiercić w polistyrenie (a nie wytapiać otwór ;>). Toczyć jeszcze nie próbowałem, ale łożyskowanie wrzeciona jest na pewno solidniejsze niż w mikrowiertarce więc pewnie pozwoli na więcej.
A'ha 2) oprócz tutoriala z toczenia sugeruję rozejrzeć się za tutorialem odlewania w żywicy. Już od jakiegoś czasu skraczuję tylko pojedyncze egzemplarze. Następnie silikon, żywica .... i mamy wojnę klonów :D. Wychodzę z założenia, że lepiej porządnie przyłożyć się do JEDNEGO elementu (który potem powielę w żywicy) niż nudzić się przy dziesięciu wykonanych byle jak (wstyd się przyznać, ale nawet DRUGI egzemplarz już jest zwykle odlewem - chyba rozleniwiłem się na starość...)

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 25 października 2010, 10:37

Lewy napisał(a):...zrobiłem kilka prób przykładając skalpel trzymany w ręce a szlifierkę pomiędzy nogami...

Hmm, trzeba uwazac, by przy okazji czego innego nie zahaczyc...
Jednak z takim mocowaniem (zrodlo: internet) latwiej i bezpieczniej:

Obrazek

Gwoli uzupelnienia - to samo da sie zrobic ze zwyklym stojakiem do wiercenia, polozonym na boku.

Dlatego na Twoim miejscu inwestowalbym od razu w sprzet, za ktorym stoi caly system dodatkow. Wowczas zawsze mozesz dokupic potrzebne "przystawki" i wszystko pasuje na "cacy".

Odnosnie predkosci obrotowej, rzecz sie ma podobnie, jak podczas frezowania: im wieksza predkosc, tym delikatniej trzeba przystawiac narzedzie do materialu, skrawajac bez uzycia sily ciensza warstwe na raz. Wowczas nic sie nie zadziera, nic nie topi i co tam jeszcze. Wieksza predkosc obrotowa ma istotna zalete: obrabiana powierzchnia jest gladsza.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Lewy » wtorek, 9 listopada 2010, 11:24

Okazuje się, że toczenie to nie taka prosta sprawa, a moja miniszlifierka nie bardzo się do tego nadaje. Wystarczą niewielkie, czasem niezauważalne wibracje i toczony przedmiot staje się jajowaty i nierówny, a zacząłem od najmniejszego koła o średnicy 1,3cm... co tu dopiero przednie, największe koło o śrenicy ponad 4cm. Pożyczę jeszcze od kumpla inną, trochę lepszą szlifierkę, może coś z tego wyjdzie.
Lewy

Postprzez subgrafik » wtorek, 9 listopada 2010, 11:47

Moze poszukaj w zabawkarskim
w chinskich autkach odpowiedniej srednicy kol jako bazy?
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje