Magic Tracks: pytanie

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Magic Tracks: pytanie

Postprzez fazzi » środa, 5 października 2011, 20:14

Witam
Mam pytanie odnośnie Magic Track'ow Dragona: czy mają one otwory na łączenie drutem(jak Firule)? jeżeli tak to jaką średnicę drutu polecacie , i jak zabezpieczacie końce drutu?
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Magic Tracks: pytanie

Postprzez KK » środa, 5 października 2011, 20:43

Nie mają
KK

Postprzez mr.jaro » czwartek, 6 października 2011, 09:27

Pod wzgledem technicznym wywiercenie otworkow chyba nie powinno stanowic wiekszego problemu.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Bathin » czwartek, 6 października 2011, 10:25

mr.jaro napisał(a):Pod wzgledem technicznym wywiercenie otworkow chyba nie powinno stanowic wiekszego problemu.

Pewnie nie, ale ile przy tym padnie wierteł i przekleństw :P
Ale są tacy śmiałkowie, jakiś czas temu jeden z nas poświęcił się i w swoim T34 wykonał tą żmudną pracę.
A wracając do "Magic Tracków", pamiętam jak kupiłem kilka lat temu pierwszy model Dragona z tymi gąsienicami, chyba Tygrysa Initial, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem tą magię, efekt - wiadomo jaki ;o)
Pzdr
Bathin

Postprzez merlin_PL » czwartek, 6 października 2011, 14:08

Nie mają. Też kiedyś składając magic tracki od king tigera też uwierzyłem, że złożą się same i wszystko będzie cudownie wyglądało. I skończyło się na zakupie friuli, bo mnie te plastikowe nie usatysfakcjonowały. Ale nie zawsze jest tak źle robiąc na przykład sd.kfz.7 z Dragona dzięki przemyślanej konstrukcji gąsek i odpowieniemu klejeniu moźna zrobić gąski całkowicie ruchome, ale to tak jak pisałem wczesniej bardziej kwestia ich specyficznego kształtu niż koncepcji magic - traków
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez fazzi » czwartek, 6 października 2011, 15:31

A właśnie: jak to jest z tymi friulami: czy naprawde warto wydać tą 100 więcej na same gąsienice?
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 6 października 2011, 17:34

Zależy... są tacy, do których sam się zaliczam, którym tej stówy szkoda...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez merlin_PL » czwartek, 6 października 2011, 18:11

Generalnie zakup bym uzależniał od tego co dostajesz w pudełku.I stopnia zamożności. I tego co chcesz pokazać w modelu. Jak masz magic - tracki ( a można na allegro dostać je często oddzielnie ) lub inne niezłej jakości plastikowe gąski to friuile nie dają ci aż tak dużego skoku jakościowego.
Dobrze natomiast wyglądają przy wszelkich podwoziach gdzie chce się oddać realistyczne ugięcie gąsienic bo masa gąsek robi swoje.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez mr.jaro » piątek, 7 października 2011, 08:18

Bathin napisał(a):Pewnie nie, ale ile przy tym padnie wierteł i przekleństw :P
Ale są tacy śmiałkowie, jakiś czas temu jeden z nas poświęcił się i w swoim T34 wykonał tą żmudną pracę.
A wracając do "Magic Tracków", pamiętam jak kupiłem kilka lat temu pierwszy model Dragona z tymi gąsienicami, chyba Tygrysa Initial, pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem tą magię, efekt - wiadomo jaki ;o)
Pzdr

I dokladnie z tej przyczyny, w tym samym zestawie, rowniez kilka lat temu (wowczas jeszcze nie bylo na rynku pieknych, zywicznych zamiennikow do Initiala) postanowilem te gasienice powiercic. I powiercilem. Wszystkie, co do jednej. Ani jedno wiertlo nie padlo, przeklenstw tez nie bylo, ale przyznaje, ze to zmudne zajecie. ;o)
Jarek M
mr.jaro

Postprzez bartek72 » piątek, 7 października 2011, 13:02

A ja znam osobnika, który w starych ogniwkowych gąsienicach Dragona do Pz. III/IV robił puste zęby (nie pamiętam już jak - chyba odcinał, szlifował i przyklejał z powrotem).
Szacun. :lol:
bartek72

Postprzez mr.jaro » piątek, 7 października 2011, 13:18

bartek72 napisał(a):A ja znam osobnika, który w starych ogniwkowych gąsienicach Dragona do Pz. III/IV robił puste zęby (nie pamiętam już jak - chyba odcinał, szlifował i przyklejał z powrotem).
Szacun. :lol:

Ewentualnie mogl miec gasienice ModelKasten (o ile sobie przypominam SK-24) i nic nie musial odcinac.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez bartek72 » piątek, 7 października 2011, 16:13

A co to ma za związek?
Ewentualnie mogl miec gasienice ModelKasten

Gdyby miał gąsienice Modelkastena, to nie napisałbym, że:
A ja znam osobnika, który w starych ogniwkowych gąsienicach Dragona do Pz. III/IV robił puste zęby

tylko napisałbym, że miał gąsienice Modelkastena.
bartek72

Postprzez Kuba P. » piątek, 7 października 2011, 16:27

merlin_PL napisał(a):Generalnie zakup bym uzależniał od tego co dostajesz w pudełku.I stopnia zamożności. I tego co chcesz pokazać w modelu. Jak masz magic - tracki ( a można na allegro dostać je często oddzielnie ) lub inne niezłej jakości plastikowe gąski to friuile nie dają ci aż tak dużego skoku jakościowego.
Dobrze natomiast wyglądają przy wszelkich podwoziach gdzie chce się oddać realistyczne ugięcie gąsienic bo masa gąsek robi swoje.

A ja lubię friule, bo:

[1] Maluję z boku całą taśmę i zakładam na pomalowane podwozie tak, jak w prawdziwym pojeździe. Bardzo wygodne.
[2] Friule wyglądają ultrarealistycznie jeśli się lekko przeszlifuje papierem ściernym te krawędzie ogniw, które w oryginale w jeżdżącym wozie ulegają wypolerowaniu.
Kuba P.

Postprzez mr.jaro » piątek, 7 października 2011, 17:23

bartek72 napisał(a):A co to ma za związek?

Zwiazek z czym?

Kuba P. napisał(a):Maluję z boku całą taśmę i zakładam na pomalowane podwozie tak, jak w prawdziwym pojeździe. Bardzo wygodne.

Nic dodac, nic ujac. Dokladnie to uwazam za najwieksza zalete Friuli.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 7 października 2011, 18:09

A ja średnio bo mi się coś takiego mało podoba, różne gusta są.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje