Kompresor Meca Deco - czy dobrze działa?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Kompresor Meca Deco - czy dobrze działa?

Postprzez podwys » piątek, 4 marca 2016, 20:55

Cześć,
Na początku chciałem się przede wszystkim przywitać, gdyż to mój pierwszy wpis na forum. Mam na imię Bartek i wróciłem niedawno do pasji z młodzieńczych lat. Forum czytam już od jakiegoś czasu, teraz postanowiłem się uaktywnić bo mam małe pytanko.
Jakiś czas temu kupiłem areograf (piwate tg 130 – jest całkiem ok., na razie nie narzekam) i kilka modeli pomalowałem przy użyciu inhalatora – dawał radę.
Niedawnodo kupiłem kompresor jak w tytule i dzisiaj przyszedł. Ogólnie jest to wynalazek pokroju as 18 czy ma 2000, czyli kompresor bez zbiornika wyrównawczego.
Gdy go odpalam działa następująco:
Przy zamkniętym areografie dobija do 4 atm i się wyłącza, jak zacznę puszczać powietrze to przy około 3,2 atm rusza z powrotem. Jest w stanie utrzymać ciśnienie przy malowaniu około 1,9 atm. Regulacją ciśnienia pozwala je obniżyć do 1 atm (poprzez upuszczanie powietrza). Ale wtedy nie jest w stanie dobić do 4 atm i ciągle pracuje (bo mu przez zawór ucieka powietrze).

I tutaj moje pytanko: Czy działa ok.? Czy może jest uszkodzony.
Mam nieduże doświadczenie z kompresorami ale jak trochę poczytałem o as 18 i ma 2000, to mniej więcej tak to chyba powinno działać (tylko powinien trzymać cieśnienie trochę powyżej 2 atm).
Podpowiedzcie proszę. Z góry dzięki za pomoc.
podwys

Reklama

Re: Kompresor Meca Deco - czy dobrze działa?

Postprzez podwys » piątek, 25 marca 2016, 12:00

Przepraszam, za post pod postem ale nie umiem tu edytować poprzedniego (a szkoda bo chaiłem też trochę zmodyfikować tytuł wątku). Przekopałem to i inne fora, i doszedłem do wniosku, że tak to musi działać - jako całość.
I nawet da się tym malować.
Ale zacząłem kombinować nad możliwością dołożenia zbiornika wyrównawczego. Mam już nawet dwie gaśnice do wyboru.
I tu mam pytanie do tej częsci mojej wypowiedzi:

podwys napisał(a):Przy zamkniętym areografie dobija do 4 atm i się wyłącza, jak zacznę puszczać powietrze to przy około 3,2 atm rusza z powrotem. Jest w stanie utrzymać ciśnienie przy malowaniu około 1,9 atm. Regulacją ciśnienia pozwala je obniżyć do 1 atm (poprzez upuszczanie powietrza). Ale wtedy nie jest w stanie dobić do 4 atm i ciągle pracuje (bo mu przez zawór ucieka powietrze).

Chodzi mi o działanie reduktora. Myślę nad wstawieniem butli między kompresor a reduktor (tak jest chyba bardziej poprawnie, choć niektóry wstawiają za z tego co czytałem).
W takiej sytuacji mój reduktor, który dla zmniejszenia ciśnienia puszcza powietrze bokiem i tak nie pozwoli, żeby w zbirniku wyrównawczym było stałe ciśnienie (wyższe od używanego do malowania).
I kłuci mi się to z zasadą działania np reduktora na butli z gazem. Bo ten reduktor nie upuszcza ne zewnątrz gazu, żeby zredukować ciśnienie.

Czy są różne rodzaje reduktorów z odwadniaczem i ja mam nieodpowiedni? Czy może mój jest uszkodzony (chociaż tu na forum czytałem kilka opisów, które potwierdzają podobne działenie innych reduktorów - puszczanie powietrza bokiem)?
podwys

Postprzez Drunkmaster » piątek, 1 kwietnia 2016, 06:42

Jak budowałem kompresor to kupiłem zestaw -reduktor z zaworem bezpieczeństwa, odwadniaczem i manometrem do ciśnienia na wyjściu. Jak chcesz to potem poszukam i podeślę link. Kompresor nabija butlę do 8 bar i włącza się przy spadku ciśnienia do 2 bar. Można to płynnie regulować pokrętłem, powietrze cały czas jest w układzie i nic nie puszcza bokiem. Może masz tak ustawiony zawór bezpieczeństwa? W kazdym razie taka opcja jest beznadziejna i zmieniłbym ten reduktor, jak dobrze nabijesz butle to manometrem na wyjściu skręcasz sobie od 0.5-1 bar i malujesz bezproblemowo. Jedyne miejsce z którego może zejść powietrze poza układ to automatyczny zawór w odwadniaczu, tylko że włącza się dopiero jak ciśnienie spadnie do 0.2 bar, tak żeby po skończonej pracy kompresora zrzucić całe powietrze z układu.

Normalnie podczas pracy to bez sensu i strata powietrza. Jak masz gaśnice to mogę Ci podesłać schemat jak to zrobić i jaki reduktor kupić.

Pzdr
Drunkmaster

Postprzez podwys » niedziela, 3 kwietnia 2016, 16:32

Dzięki za odpowiedź.
Tak właśnie myślałem, że mój reduktor działa bez sensu. Ciekawe tylko czy jest uszkodzony czy tttm. Wygląda podobnie do tych z allegro za około 40 zł. Czy one też działają tak bezsensownie?
Bo z tego co czytałem to niektórzy w podobny sposób opisywali działanie redaktora w as 186 (że kręcenie redaktorem powoduje uciekanie powietrza) ale aż nie chce mi się w to wierzyć...
podwys

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje