Solo napisał(a):Kupiłem sobie trochę tak na zapas folie Bare Metal Foil.
Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.
Czy są jakieś inne, samoprzylepne folie faktycznie przypominające błyszczący metal, nadające się na przykład na tłoki amortyzatorów?
Jeśli są, to jakie i gdzie je można kupić?
Rafal napisał(a):Folia na amortyzatory to pomysł zły jest... pomyśl... albo ząbek albo nierówno ucięte... Najlepszy srebrny błyszczący jaki widziałem na własne oczy to olejny Testors 1181T albo 1146T 1180T - któryś z nich wrył mi się w pamięć.
I jeszcze raz - folia na amorki to zły pomysł jest, zły pomysł, bardzo zły...

Solo napisał(a):Zły pomysł?
Pozwolę się nie zgodzić. Tylko trzeba umieć ją użyć.
EDIT: Ja folię (ale nie BMF, tylko rewelacyjną folię jaką dostałem kiedyś od Spitona, do tej pory nie udało mi się dowiedzieć skąd ta folia i do czego ona) używam do tłoków już któryś raz z kolei i uważam że bije ona na głowę jakiekolwiek farby, nawet Gunze SM07.
Nie jest prawdą, że kładzenie jej sprawia jakiś problem.
Ząbek owszem, jest, ale po pierwsze minimalny (bo folia jest bardzo cienka, a ta BMF to już w ogóle jest tak cienka, że jakikolwiek ząbek jest niewidoczny), po drugie on najnormalniej w świecie ginie w blasku foli (odbija się w niej wszystko dookoła), a po trzecie wreszcie, ja tę folię kładę tak sprytnie, że ząbek jest w mało widocznym miejscu. Np. można go zrobić od strony gdzie tłok jest zasłonięty kołem.
Naprawdę, folia na tłokach wygrywa z każdym malowaniem.

rotpol13 napisał(a):Oracal 352-001 chrom połysk, grubość 23 mikrony.
http://sklep.lambda.pl/pl_PL/p/Oracal-3 ... tAodBTEARw
Solo napisał(a):Zły pomysł?
Pozwolę się nie zgodzić. Tylko trzeba umieć ją użyć.
iras67 napisał(a):Z czasem klej puści i folia się odklei ( sprawdzone empirycznie). Dosyć dobra jest opcja z folią kuchenną-strona lśniąca na zewnątrz i umiejętnie użyty
Micro Metal Foil Adhesive Microscale...
Czesio napisał(a):Wygląda może i ładnie ale... Nie łatwiej wstawić kawałek igły lekarskiej czy rurki z albionu ?
Solo napisał(a):Reasumując: efekt więcej niż znakomity, a wad tej metody nie stwierdzono.

Solo napisał(a):Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.

Komandor napisał(a):Kolega robi jak zechce, ja uważam, że gra nie warta świeczki w skali 1:48, no chyba że, 1:24. Solo - łączenie nigdy nie ginie, chyba, że zaszpachlowane !

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości