Folia metalowa - BMF czy coś lepszego?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Folia metalowa - BMF czy coś lepszego?

Postprzez Solo » wtorek, 15 lipca 2014, 11:10

Kupiłem sobie trochę tak na zapas folie Bare Metal Foil.
Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.
Czy są jakieś inne, samoprzylepne folie faktycznie przypominające błyszczący metal, nadające się na przykład na tłoki amortyzatorów?
Jeśli są, to jakie i gdzie je można kupić?
Solo

Reklama

Re: Folia metalowa - BMF czy coś lepszego?

Postprzez rotpol13 » wtorek, 15 lipca 2014, 11:22

Zapytaj swoją manikiurzystkę :D

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 15 lipca 2014, 12:52

Popieram , po lakierni samochodowej i branży strzykawkowo -medycznej , manikiurzystki mają dużo ciekawych rzeczy :P dla modelarzy .
GUDMUNDUR

Postprzez Rafal » wtorek, 15 lipca 2014, 16:26

Solo napisał(a):Kupiłem sobie trochę tak na zapas folie Bare Metal Foil.
Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.
Czy są jakieś inne, samoprzylepne folie faktycznie przypominające błyszczący metal, nadające się na przykład na tłoki amortyzatorów?
Jeśli są, to jakie i gdzie je można kupić?

Folia na amortyzatory to pomysł zły jest... pomyśl... albo ząbek albo nierówno ucięte... Najlepszy srebrny błyszczący jaki widziałem na własne oczy to olejny Testors 1181T albo 1146T 1180T - któryś z nich wrył mi się w pamięć.

I jeszcze raz - folia na amorki to zły pomysł jest, zły pomysł, bardzo zły...
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Komandor » wtorek, 15 lipca 2014, 16:47

Rafal napisał(a):Folia na amortyzatory to pomysł zły jest... pomyśl... albo ząbek albo nierówno ucięte... Najlepszy srebrny błyszczący jaki widziałem na własne oczy to olejny Testors 1181T albo 1146T 1180T - któryś z nich wrył mi się w pamięć.

I jeszcze raz - folia na amorki to zły pomysł jest, zły pomysł, bardzo zły...

Bardzo zły. Solo pomyśl - oklejanie to zawsze łączenie, a łączenie widać - zawsze ! Wystarczy Testors Chrome i Brudzing Olejowy.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Solo » wtorek, 15 lipca 2014, 17:34

Zły pomysł?
Pozwolę się nie zgodzić. Tylko trzeba umieć ją użyć. :)

Obrazek

EDIT: Ja folię (ale nie BMF, tylko rewelacyjną folię jaką dostałem kiedyś od Spitona, do tej pory nie udało mi się dowiedzieć skąd ta folia i do czego ona) używam do tłoków już któryś raz z kolei i uważam że bije ona na głowę jakiekolwiek farby, nawet Gunze SM07.
Nie jest prawdą, że kładzenie jej sprawia jakiś problem.
Ząbek owszem, jest, ale po pierwsze minimalny (bo folia jest bardzo cienka, a ta BMF to już w ogóle jest tak cienka, że jakikolwiek ząbek jest niewidoczny), po drugie on najnormalniej w świecie ginie w blasku foli (odbija się w niej wszystko dookoła), a po trzecie wreszcie, ja tę folię kładę tak sprytnie, że ząbek jest w mało widocznym miejscu. Np. można go zrobić od strony gdzie tłok jest zasłonięty kołem.
Naprawdę, folia na tłokach wygrywa z każdym malowaniem.
Solo

Postprzez rotpol13 » wtorek, 15 lipca 2014, 17:51

Oracal 352-001 chrom połysk, grubość 23 mikrony.

http://sklep.lambda.pl/pl_PL/p/Oracal-3 ... tAodBTEARw
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Komandor » wtorek, 15 lipca 2014, 21:03

Solo napisał(a):Zły pomysł?

Obrazek

EDIT: Ja folię (ale nie BMF, tylko rewelacyjną folię jaką dostałem kiedyś od Spitona, do tej pory nie udało mi się dowiedzieć skąd ta folia i do czego ona) używam do tłoków już któryś raz z kolei i uważam że bije ona na głowę jakiekolwiek farby, nawet Gunze SM07.
Nie jest prawdą, że kładzenie jej sprawia jakiś problem.
Ząbek owszem, jest, ale po pierwsze minimalny (bo folia jest bardzo cienka, a ta BMF to już w ogóle jest tak cienka, że jakikolwiek ząbek jest niewidoczny), po drugie on najnormalniej w świecie ginie w blasku foli (odbija się w niej wszystko dookoła), a po trzecie wreszcie, ja tę folię kładę tak sprytnie, że ząbek jest w mało widocznym miejscu. Np. można go zrobić od strony gdzie tłok jest zasłonięty kołem.
Naprawdę, folia na tłokach wygrywa z każdym malowaniem.

Kolega robi jak zechce, ja uważam, że gra nie warta świeczki w skali 1:48, no chyba że, 1:24. Solo - łączenie nigdy nie ginie, chyba, że zaszpachlowane !

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Solo » wtorek, 15 lipca 2014, 21:29

To prawda, ale łatwo je ukryć w przypadku podwozia.
Solo

Postprzez iras67 » wtorek, 15 lipca 2014, 21:30

rotpol13 napisał(a):Oracal 352-001 chrom połysk, grubość 23 mikrony.

http://sklep.lambda.pl/pl_PL/p/Oracal-3 ... tAodBTEARw

Z czasem klej puści i folia się odklei ( sprawdzone empirycznie :) ). Dosyć dobra jest opcja z folią kuchenną-strona lśniąca na zewnątrz i umiejętnie użyty ;o) Micro Metal Foil Adhesive Microscale...
iras67

Postprzez Czesio » środa, 16 lipca 2014, 18:43

Solo napisał(a):Zły pomysł?

Wygląda może i ładnie ale... Nie łatwiej wstawić kawałek igły lekarskiej czy rurki z albionu ?
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 16 lipca 2014, 19:00

iras67 napisał(a):Z czasem klej puści i folia się odklei ( sprawdzone empirycznie :) ). Dosyć dobra jest opcja z folią kuchenną-strona lśniąca na zewnątrz i umiejętnie użyty ;o) Micro Metal Foil Adhesive Microscale...

Owszem, dlatego pod folię zawsze kładę malutką kropelkę kleju CA.
Ten klej MMFA kompletnie nie wiem do czego używać (mam, kiedyś kupiłem), nie widzę zastosowania skoro mogę użyć CA w moim przypadku.
Mo chyba, że mówimy o klejeniu foli bez warstwy samoprzylepnej, ale takiej nie używam w tej chwili.

Czesio napisał(a):Wygląda może i ładnie ale... Nie łatwiej wstawić kawałek igły lekarskiej czy rurki z albionu ?

Po pierwsze, jeśli igła to chyba taka do robienia zastrzyków nosorożcowi.
Mówimy o tłokach do goleni o średnicy 3-4 mm w skali 1:72, w przypadku 1:48 to jeszcze grubsze średnice.
Profile AA to jakieś rozwiązanie, ale one po pierwsze są trudne do równego ucięcia, do tego dochodzi kłopot z obsadzeniem takiej goleni (to nie jest proste ucięcie kawałka plastiku w oryginale i zastąpienie rurką, często tam gdzie w goleni są tłoki, są jeszcze inne mechanizmy, które trzeba by też uciąć i potem kleić - spory problem i efekt marny zapewne).
Do tego profile AA, nawet te niklowe, są dużo mniej błyszczące niż folia, nie mówię już o aluminiowych, które kompletnie nie przypominają z wyglądu takich tłoków. To już lepiej malować pędzelkiem i Gunze SM07.
Zresztą panowie, po co gdybać - macie moje zdjęcia.
Jeśli widzieliście gdzieś tłoki lepiej zrobione, to świetnie, jednak moim zdaniem te które pokazałem są bardzo, bardzo dobrze wykonane, tylko dzięki tej foli.
Reasumując: efekt więcej niż znakomity, a wad tej metody nie stwierdzono.
Solo

Postprzez Komandor » środa, 16 lipca 2014, 22:16

Solo napisał(a):Reasumując: efekt więcej niż znakomity, a wad tej metody nie stwierdzono.

Kolego Solo, skoro jesteś przeConan, to nie pytaj tylko rób folią !

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Solo » środa, 16 lipca 2014, 22:17

Toteż ja się nie pytałem czy robić folią, tylko gdzie kupić taką fajną folię, jak ta na moich amortyzatorach na zdjęciu.
Solo

Postprzez piotr dmitruk » środa, 16 lipca 2014, 23:18

Solo napisał(a):Jestem jednak trochę rozczarowany: folia ultra bright chrome nie jest zbyt błyszcząca, przypomina raczej folię aluminiową.

Moja na papierze też jest trochę nierówna, ale wygładzona na miejscu błyszczy się lepiej. Zresztą nie używasz przecież wielkiego arkusza. Chyba że ktoś CIę nabrał, i masz inny arkusz w środku.
Obrazek

Komandor napisał(a):Kolega robi jak zechce, ja uważam, że gra nie warta świeczki w skali 1:48, no chyba że, 1:24. Solo - łączenie nigdy nie ginie, chyba, że zaszpachlowane !

Muszę poprzeć Solo. Widać, że nie pracowałeś z BMF. Jest tak cienka, że łączenie jest kompletnie niewidoczne.

Trafiłem w markecie budowlanym na coś takiego. Ultracienka. Jeszcze nie wypróbowałem. Może nie jest to chrom, ale na gładkiej powierzchni może wyglądać nieźle.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje