przez lukaszlaskowski » czwartek, 18 sierpnia 2011, 19:21
Witam,
Jeszcze małe post scriptum.
Miły Pan z firmy PROGMAR wyjaśnił mi istotę zaobserwowanego przeze mnie zjawiska potwierdzając moje przypuszczenia. Silikon BlueStar jest silikonem kondensacyjnym, zawierającym olej silikonowy. Wszystkie takie silikony wyttrzymują kilka - kilkadziesiąt odlewów, potem pod wpływem ciepła powstającego przy sieciowaniu żywicy, zaczyna wytrącać się olej z form. Zjawisko to następuje tym szybciej, im silikon bardziej miękki, czyli im więcej w nim oleju silikonowego. Gumosil WW jest dość twardy, wytrzymuje dość sporo odlewów. To samo ACC 922. ale przy twardości 16 po 1, 2 odlewach forma się wykłada... Generalnie silikony kondensacyjne nie są przeznaczone do odlewania z poliuretanu.
Rozwiązaniem są silikony poliaddycyjne, nie zawierające silikonowego oleju. Generalnie forma też się niszczy (bez rozdzielacza 20-30 odlewów), ale przy miękkim silikonie (shore 15) to całkiem OK. Jeden taki silikon przetestowałem - ZA22 - fajny, proporcja mięszania 1:1. Teraz czekam na bardziej miękki i zobaczymy, jak będzie.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Łukasz