Problem z odlewaniem żywicy - RATUNKU!!!

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Problem z odlewaniem żywicy - RATUNKU!!!

Postprzez lukaszlaskowski » czwartek, 4 sierpnia 2011, 08:29

Dzięki Wszystkim!
Silikon MM922 już jedzie...
lukaszlaskowski

Reklama

Postprzez lukaszlaskowski » niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:17

Witam jeszcze raz.
W ramach podsumowania wątku: chciałem wszystkim podziękować za pomoc i podzielić się wnioskami:
1) silikon BlueStar NIE NADAJE SIĘ do odlewania elementów bardzo precyzyjnych - z powodu wytłuszczania się form powierzchnia elementów po pierwszym odlewie nie jest dobrze odwzorowana (w zależności od "upierdliwości" modelarza, niektórym może to nieodpowiadać). Jego zaletą jest duża miękkość - elementy świetnie wychodzą z form - nie znalazłem tak miękkiego silikonu. Coś za coś - pewnie tu tkwi problem. W karcie charakterystyki silikonu jego twardość to 18, a ja otrzymałem silikon o twardości 16 (bardziej miękki). Zmiękczenia dokonuje się przez domieszkę oleju silikonowego, pewnie "zmiękczony" dostałem...
2) Wypróbowałem silikon poliaddycyjny ZA22 MOULD - super sprawa. Miesza się go w proporcjach 1:1 i po godzinie forma gotowa. Niestety ciut twardszy od BlueStara i trzeba się posiłować z odlewami. Za to można precyzyjnie odtworzyć powierzchnię, bez ryzyka wytłuszczenia - nie zawiera oleju silikonowego. Muszę znaleźć tylko źródło tego silikonu - kupuję w małych ilościach na portralu na A. W Amodzie nie kupię - wszystko zniosę, ale nie buractwo...
Mam nadzięję, że komuś się te wnioski przydadzą.
Pozdrawiam, Łukasz
lukaszlaskowski

Postprzez Rafal » niedziela, 7 sierpnia 2011, 23:43

Prawie od razu nasuwa mi się to: http://www.osv.com.ua/en/materials/sili ... -za13.html - ten sam producent a twardość 13 w skali Shore'a.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez lukaszlaskowski » czwartek, 18 sierpnia 2011, 19:21

Witam,
Jeszcze małe post scriptum.
Miły Pan z firmy PROGMAR wyjaśnił mi istotę zaobserwowanego przeze mnie zjawiska potwierdzając moje przypuszczenia. Silikon BlueStar jest silikonem kondensacyjnym, zawierającym olej silikonowy. Wszystkie takie silikony wyttrzymują kilka - kilkadziesiąt odlewów, potem pod wpływem ciepła powstającego przy sieciowaniu żywicy, zaczyna wytrącać się olej z form. Zjawisko to następuje tym szybciej, im silikon bardziej miękki, czyli im więcej w nim oleju silikonowego. Gumosil WW jest dość twardy, wytrzymuje dość sporo odlewów. To samo ACC 922. ale przy twardości 16 po 1, 2 odlewach forma się wykłada... Generalnie silikony kondensacyjne nie są przeznaczone do odlewania z poliuretanu.
Rozwiązaniem są silikony poliaddycyjne, nie zawierające silikonowego oleju. Generalnie forma też się niszczy (bez rozdzielacza 20-30 odlewów), ale przy miękkim silikonie (shore 15) to całkiem OK. Jeden taki silikon przetestowałem - ZA22 - fajny, proporcja mięszania 1:1. Teraz czekam na bardziej miękki i zobaczymy, jak będzie.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Łukasz
lukaszlaskowski

Postprzez kmiecio » niedziela, 11 września 2011, 14:27

Witam

Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami na temat silikonu kilku krotnie używałem silikonu z nowej sażyny ale ostatnio skusiłem się na coś nowego , kupiłem silikon z firmy http://silikon.daimonder.com/ a dokładnie model 630 o twardości Shore 30 i z całym przekonaniem muszę stwierdzić że jest lepszy od silikonu WW znacznie bardziej wytrzymały na rozdzieranie oraz jeśli mogę stwierdzić ma jak by właściwości samo oddzielające. Odlew łatwiej odszedł od formy . Obecnie wykonuje odlewy z gipsu ceramicznego ale zamierzam w przyszłym tygodniu wykonać odlewy z żywicy , na pewno podzielę się doświadczeniami .
kmiecio

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje