otori napisał(a):Ten H30 to tzw. "szajs" moim zdaniem. W moich poszukiwaniach testowałem różne lakiery i ten jako jedyny nigdy do końca nie wysechł mimo, że położony był 2 cienkimi warstwami. Nawet po 2 tygodniach dotknięcie modelu powodowało powstanie pięknego odcisku palca.
Ostatnio też tak miałem z Gunze H. Nawet po kilku dniach zostawały paluchy jak dłużej przytrzymałem w jednym miejscu. Położyłem na to Sido (btw. ostatni raz w życiu bo różne cyrki potem wyszły) i się utwardziło. Myślę, że to nie jest kwestia wyłącznie cleara, o którym piszesz ale innych z serii H też.
otori napisał(a):Czy sido rzeczywście może pożółknąć w zauważalny sposób?
Mam parę modeli malowanych sido, które stoją już jakieś 7 lat i żadnego żółknięcia nie widzę. Mam też owiewkę (samo szkło), którą szlifowałem i moczyłem w sido i ona też leży już z 5 lat i nic.
otori napisał(a):Za mit uznałem kładzenie go pędzlem,
Ja zawsze kładłem (!) sido pędzlem. Dobrze to wychodzi. Bardzo cienko kładłem żeby nie zalać, tak tylko zwilżałem. Potem szlifowałem papierem 1200 na mokro, żeby farfocli było jak najmniej i druga taka sama warstwa. Aero kładłem raz ale wyszła skóra pomarańczy (mój błąd) i dałem spokój.
Zdecydowanie lepiej jednak zastosować jakiś zwykły clear. Wiadomo wtedy, że nic się nie stanie niespodziewanego. Te historie o żółknięciu na pewno z palca wyssane nie są. Ostatnio miałem takie jaja z sido, że więcej już tego do ręki nie wezmę. Model był pomalowany Gunze H. W miejscach kalek położyłem leciutko sido i po wyschnięciu porobiły się w tych miejscach jasne plamy. Położyłem kalki i przeleciałem cały model sido myśląc, że plamy znikną. Nic z tego - były nadal. Obleciałem model po całości bezbarwną satyną Gunze C i co? Plamy zrobiły się głęboko-matowe (!?!) mimo, że reszta modelu była fajna lekko błyszcząca. Zniknęły dopiero po trzech kolejnych warstwach Gunziaka, łoszu i jeszcze jednym Gunze. I to nie zniknęły do końca bo jak patrzę pod pewnym kątem pod światło to nadal są. Być może była to kwestia nie do końca utwardzonej bazy (paluchy po paru dniach jeszcze się kleiły) a nie sido ale ja więcej lakierem do podłogi modelu nie dotknę.