lifecolor czy tamiya

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: lifecolor czy tamiya

Postprzez HK » piątek, 19 lipca 2013, 11:18

Do niektórych akryli (np. Vallejo) lepszy jest alkohol izopropylowy (IPA) niż aceton. Działa podobnie do Cleanluxa i innych zmywaczy do akryli, a jest tani i odparowuje bez śladu. Ja do płukania aerografu używałem mieszanki acetonu z IPA 50:50.
Typowe rozpuszczalniki nitro to mieszanka acetonu z toluenem. Też można używać, ale wg mnie mają ostrzejszy i bardziej nieprzyjemny zapach niż aceton. Żadna z powyższych opcji nie jest idealna do Vallejo. Często się zdarza, że aerograf niby czysty, a w dyszy siedzi glut ze zgęstniałej farby Vallejo i trzeba przepuścić kolejne porcje rozpuszczalnika żeby się go pozbyć, albo wyjmować dyszę i czyścić ją osobno.
Podobno znakomity jest płyn Gunze do czyszczenia aerografów. Tyle że jest nieprzyzwoicie drogi - w cenie niezłej Whisky. Znalazłem tani rozcieńczalnik do farb olejnych który śmierdzi podobnie jak Gunze Thinner i szybko zmywa wszystko, łącznie z Vallejo. Być może niechcący odkryłem odpowiednik?
Nie polecam natomiast płynów do czyszczenia aerografu w aerozolu, które zawierają czysty ksylen. Zmywa bardzo dobrze wszystkie farby ale smród ksylenu jest obezwładniający. Dodatkowo, na początku daje duże ciśnienie i psikając do zbiorniczka aerografu można uświnić wszystko dookoła. W miarę zużycia ciśnienie spada, ale potem przestaje psikać w ogóle, mimo że w pojemniku jest jescze sporo płynu.
Hendryk
HK

Reklama

Postprzez fenek » piątek, 19 lipca 2013, 19:48

pewnie masz rajcie ale w miejscu w którym maluje muszę się kierować w doborze intensywnością zapachu dlatego używam między innymi Cleanluxa
fenek

Postprzez ModoZbig » wtorek, 23 lipca 2013, 12:18

A ja mam pytanie ??
Czym różni się http://allegro.pl/mr-hobby-mr-color-lev ... 78654.html
Od tego http://allegro.pl/tanio-gunze-t102-mr-c ... 73951.html
Bo nadal nie jest dla mnie jasne który do tamiya ?? :D
ModoZbig

Postprzez gumowy01 » wtorek, 23 lipca 2013, 19:22

W zasadzie ten pierwszy jest do farbek nitrocelulozowych jest na bazie nitro - śmierdzi, drugi typowy do emalii akrylowych. Jeden i drugi dają radę z Tamiyą.
Pozdrawiam Artek

Krakowska grupa modelarska "Grupa B"
https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska
gumowy01

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 23 lipca 2013, 21:40

Sorry, Artur, ale nie masz racji...

Zarówno T-106 Mr.Color Levelling Thinner, jak i T-102 Mr.Color Thinner przeznaczone są do Gunze celulozowych ( seria C - te "śmierdzące" ) - żaden z nich nie jest na bazie nitro i nie służy do farbek nitrocelulozowych ( bo takich Ginze nie robi ) i żaden z nich nie jest przewidziany do farb akrylowych ( zwłaszcza Tamiya ).
Różnica pomiędzy nimi dwoma to retarder ( opóźniacz ) który wchodzi w skład Levelling'a.

Do akrylowych farb Gunze ( seria H - wodne ) przeznaczony jest T-110 Mr.Aqueous Hobby Thinner ( ten nie "śmierdzi" w odróżnieniu od tych celulozowych )

Prawdą natomiast jest, że każdy z nich "daje radę" z akrylami Tamiyi ( choć nie są do tego przeznaczone ) - a najlepiej "ten z żółtą naklejką"...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez gumowy01 » wtorek, 23 lipca 2013, 22:41

Dobrze że zawsze ktoś czuwa. Dzięki Tomaszu za sprostowanie :) .
Chodziło mi o sens użycia obu do Tamiyi. Ja co prawda używam Mr.Color Levelling Thinner czyli tego żółtego pomimo intensywnego zapachu jest wspaniały poza Gunze do Tamiyi, Pactry także do różnych innych zastosowań w modelarstwie. Ten drugi użyłem raz czy dwa też daje radę.
Pozdrawiam Artek

Krakowska grupa modelarska "Grupa B"
https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska
gumowy01

Postprzez kashato » piątek, 26 lipca 2013, 11:18

Tomasz Mańkowski napisał(a):Sorry, Artur, ale nie masz racji...

Zarówno T-106 Mr.Color Levelling Thinner, jak i T-102 Mr.Color Thinner przeznaczone są do Gunze celulozowych ( seria C - te "śmierdzące" ) - żaden z nich nie jest na bazie nitro i nie służy do farbek nitrocelulozowych ( bo takich Ginze nie robi ) i żaden z nich nie jest przewidziany do farb akrylowych ( zwłaszcza Tamiya ).
Różnica pomiędzy nimi dwoma to retarder ( opóźniacz ) który wchodzi w skład Levelling'a.

Do akrylowych farb Gunze ( seria H - wodne ) przeznaczony jest T-110 Mr.Aqueous Hobby Thinner ( ten nie "śmierdzi" w odróżnieniu od tych celulozowych )

Prawdą natomiast jest, że każdy z nich "daje radę" z akrylami Tamiyi ( choć nie są do tego przeznaczone ) - a najlepiej "ten z żółtą naklejką"...

A cyz nie jest tak, że Color Levelling Thinner jest z retarderem? I czemu nie jest przewidziany do farb Tamiya? Ja używam go od roku i żadnych problemów z nim nie było.
kashato

Postprzez Solo » piątek, 26 lipca 2013, 11:21

Ja dodam od siebie, że Leveling Thinner używam do Gunze C, Gunze H i Tamiya i działa z nimi znakomicie.
Polecam to zestawienie:
viewtopic.php?p=150688#p150688
Solo

Postprzez tytus » piątek, 26 lipca 2013, 11:37

Tomasz Mańkowski napisał(a):Różnica pomiędzy nimi dwoma to retarder ( opóźniacz ) który wchodzi w skład Levelling'a.

kashato napisał(a):A cyz nie jest tak, że Color Levelling Thinner jest z retarderem?

I raz jeszcze:
Tomasz Mańkowski napisał(a):Różnica pomiędzy nimi dwoma to retarder ( opóźniacz ) który wchodzi w skład Levelling'a.

Czytać Panie, czytać :)
kashato napisał(a):I czemu nie jest przewidziany do farb Tamiya?

Zapewne dlatego, że producent przewidział go do swoich farbek, a to że świetnie współgra z farbami różnych producentów, to już inna para kaloszy.
tytus

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje