[odlewy żywiczne]O silikonach i żywicach...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: [odlewy żywiczne]O silikonach i żywicach...

Postprzez Lancer » środa, 22 lipca 2009, 21:28

Żywica przyjechała w oryginalnym opakowaniu producenta. Nie była otwierana przez dystrybutora, miała oryginalne korki i plomby. Już pierwsza próbka którą pobrałem kilka minut po otwarciu bąbelkowała.
Lancer

Reklama

Postprzez LugerOne » piątek, 24 lipca 2009, 12:24

Zwróć uwage jaka jest w tej chwili wilgotność powietrza w Polsce ... mi w sklepie powiedzieli że nie ma co się zabierać za odlewanie poliuretanowymu żywicami jak deszcz pada, a co dopiero jak wilgotnośc jest prawie jak w Wietnamie :shock:
Nawet najświeższa żywica może w takich warunkach bąbelkować. Pomocne może być podgrzanie żywicy, obu składników( przed zmieszaniem), jednak tutaj odsyłam do metryki żywicy, do jakiej temperatury podgrzewać, bo wtedy czas zsieciowania może znacznie się skrócić.
LugerOne

Postprzez iras67 » niedziela, 29 listopada 2009, 20:45

Spróbowałem z żywicą Smooth Cast 321 tzw.7 minutową, kupioną prawie rok temu odlewu w próżni -0,8 bara. Pierwsze podejście było takie jak koledzy opisali-okropne pienienie i po zastygnięciu "pumeks" w całej objętości .Żywica mocno zawilgocona z pozoru do wyrzucenia, nie była jeszcze rozwarstwiona więc spróbowałem inaczej.Na początku, kilkakrotnie tworzyłem podciśnienie i zwalniałem próżnie aż pienienie osłabło na tyle że po 3 min. włączyłem pompę na stałe i po pierwszych oznakach gęstnienia wyłączyłem.Po 7min od wymieszania wyjąłem z komory .Tym razem odlew był idealny bez pęcherzyków i z jednorodną strukturą... Z rozwarstwioną ( ten bezbarwny składnik)jeszcze starszą odlew wyszedł podobnie ,ale niestety pociła się tłustymi plamami.
Dlaczego to piszę , z żywic które używałem ostatnio te Smoothcasty mają najlepsze właściwości mechaniczne po zastygnięciu,najbliżej im do plastiku.
iras67

Postprzez Tomek Zieliński » sobota, 26 grudnia 2009, 07:26

Instruktaż z YouTube:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z2CU1SdVClk&feature=related[/youtube]
Tomek Zieliński

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje