Pomysły na nowy forumowy konkurs.

czyli sprzęt w barwach użytkowników innych, niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy - niezależnie od kraju pochodzenia przedstawionego typu/modelu

Temat najbliższego konkursu to:

Ankieta wygasła piątek, 30 listopada 2018, 20:41

1. "Reszta świata" v.1 - sprzęt w barwach użytkowników innych niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy niezależnie od typu/modelu.
27
61%
2. "Reszta świata" v.2 - sprzęt pochodzący z innych krajów niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy.
3
7%
3. Coś nietypowego - dziwadła, prototypy.
8
18%
4. Pacyfik
3
7%
5. "All metal finish".
3
7%

Liczba głosów : 44

Re: Pomysły na nowy forumowy konkurs.

Postprzez kwiatektatek » poniedziałek, 26 listopada 2018, 03:04

Dobrze powiedziane.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 26 listopada 2018, 06:58

zegeye napisał(a):No I temat się rozwadnia. Od nietypowych konstrukcji doszliśmy do fikcyjnych.... Ja wiem że nietypowe są bardzo interesujące i uatrakcyjnią każdy projekt. Ale bądźmy realistami. Ilu z kolegów jest zainteresowanych by wykonać taki nietypowy projekt?

Ps. Właśnie sprawdziłem pierwszą stronę w dziale z modelami gotowymi (samoloty). Na całą stronę mamy moim zdaniem jeden nietypowy. Dewoitine po bałkańsku, kolegi Ochlii. Wg mnie wystarczająco nietypowy i wystarczająco z reszty świata. Jeszcze może TSR ale ten jest poprostu żadko spotykany lecz nadal mainstreamowy bo angielski :D

To by było wyzwanie , przypuszczam że każdy w magazynku ma coś takiego ( Piotr się nie liczy ,on ma same nietypowe ;o) )
Oczywiście może się zdarzyć ktoś , komu nietypowy będzie spit po żydowsku.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Krzysiek B » poniedziałek, 26 listopada 2018, 09:43

Żeby była jasność- mi raczej chodziło o to, żeby znaleźć złoty środek pomiędzy tematami reszta świata, w obcym mundurku i konstrukcje nietypowe :) Moim zdaniem jak najmniejsza ilość ograniczeń raczej pozytywnie wpłynie na liczbę uczestników i galerii końcowych. Już nie wspominając o różnorodności konstrukcji "modelarsko pomijanych" :)
Nie chodzi mi o to, żeby konkurs ograniczać do maszyn prototypowych lub fikcyjnych. Ale szkoda też by było wykluczać z niego różne ciekawe modele przedwojennych lub powojennych Brytyjczyków, Amerykanów itp.
Krzysiek B

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 26 listopada 2018, 11:09

Krzysiek B napisał(a):Żeby była jasność- mi raczej chodziło o to, żeby znaleźć złoty środek pomiędzy tematami reszta świata, w obcym mundurku i konstrukcje nietypowe :) Moim zdaniem jak najmniejsza ilość ograniczeń raczej pozytywnie wpłynie na liczbę uczestników i galerii końcowych. Już nie wspominając o różnorodności konstrukcji "modelarsko pomijanych" :)
Nie chodzi mi o to, żeby konkurs ograniczać do maszyn prototypowych lub fikcyjnych. Ale szkoda też by było wykluczać z niego różne ciekawe modele przedwojennych lub powojennych Brytyjczyków, Amerykanów itp.

Podobnie myślimy, złotym środkiem mogła by być galeria ukończonych modeli. I nieważne w jakim mundurku , aby nie był to zbyt popularny na forum model. Oczywiście zawsze można zrobić ankietę.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Vierbein » poniedziałek, 26 listopada 2018, 11:11

Jeśli każdy ogólniejszy temat wywołuje kontrowersje i ujawnia "wykluczonych", to może pójść w drugą stronę? Dać ludzim się wyszaleć (modelarsko) i nie pouczać zbytnio. Oto propozycje wynikające z takiego "rynkowego" podejścia do konkursów:

1. "Konkurs na najlepszy model messerschmitta" - wszystkie typy, skale, malowania i epoki. Warunek jest jeden - oryginał musi mieć w nazwie "messerschmitt" (ten RFN-owski skuterek z lat 50-tych też by się łapał).

2. "Apacze i Mustangi" - konkurs na najlepszy model słynnej amerykańskiej konstrukcji. Od NA73 do Twin Mustanga, czy przebudowanych racerów. W kategorii figurek i dioram jako podkategoria dopuszczona tematyka Dzikiego Zachodu :)

3. "Heli-kon" - konkurs na model wiropłata. Konkurs lotniczy. Może nieco dalej od mainstreamu, ale prawda, że fajny? Ilu z modelarzy nie skleiło nigdy żadnego śmigłowca? Teraz jest okazja.

4. "Model życia" - prawie każdy hoduje w głębi modelarskiej duszy jakiś temat, z którym z różnych powodów jeszcze się nie zmierzył, a bardzo chciałby. Ten konkurs daje taką okazję: zrób swój model życia - zrealizuj swoje marzenie. Tematyka i skala dowolna. Kompletna dowolność i frajdolarstwo. :P We wstępie do warsztatu można podać krótką opowieść, dlaczego właśnie ten model wybraliśmy.

5. "Reszta świata - moja własna interpretacja tematu" - każdy niech sam zdecyduje, jakie horyzonty zaprezentuje publicznie. Dla kogoś oznacza to FW-190 w barwach Luftwaffe? OK. Niech podda się ocenie. Ja tam wierzę w kreatywność forumowiczów. Niech prawda zwycięży!

6. "Przez morza i oceany" - konkurs prawie marynistyczny - samoloty, statki, okręty, samochody, czołgi - wszystko, byle w służbie jakiejś marynarki wojennej, flotylli lub cywilnego armatora. Także figurki marynarzy i piratów. :) Akwen dowolny.

Propozycji na 3 lata. Może ktoś jeszcze jakieś rzuci....
PORTFOLIO
"The nice thing about P.C.10 is nobody can prove you wrong"
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Postprzez Łukasz_K » poniedziałek, 26 listopada 2018, 11:42

Wracając jeszcze do nietypowych modeli, to może niech wyznacznikiem będzie lista ukończonych modeli w galerii z ostatnich dajmy na to 3-5lat? Jak w tym okresie nie ma tam modelu który chcesz zrobić to droga wolna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 26 listopada 2018, 12:06

Chyba wszyscy zgodzimy się, że w konkursie modeli nietypowych Piotr byłby zobligowany regulaminem do budowy modelu Spita Zumbacha?
greatgonzo

Postprzez kwiatektatek » poniedziałek, 26 listopada 2018, 12:37

He he !

Ja jednak upieram się przy początkowych założeniach "reszty świata"
Przy węższym temacie mam większą presję na ukończenie grata.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez Krzysiek B » poniedziałek, 26 listopada 2018, 14:37

Tylko trochę się boję, że konkurs Reszta świata zostanie zdominowany przez Spity czy inne Messery różniące się między sobą znakami rozpoznawczymi. Szkoda by było ogromnego potencjału tego tematu.
Ale mam nadzieję, że inwencja twórcza forumowiczów jednak nie zawiedzie ;o)

Tak czy siak ja uż tak nieśmiało przygotowuję temat, który będzie pasował do Reszty świata, Zapomnianych maszyn itp ;o)
Krzysiek B

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » poniedziałek, 26 listopada 2018, 16:07

Tyle że wg mnie to nieuniknione. Przecież ta ''reszta świata'' to kraje które najczęściej nie miały swojego przemysłu lotniczego (tak wiem są wyjątki....ale znów ograniczenie uczestników). Można to podzielić na dwa projekty. Resztę świata i Oryginalne\lub niepopularne konstrukcje. To chyba byłoby najlepsze rozwiązanie. A dlaczego tak myślę.... podam przykład ze swoich półek z modelami. Na moich półkach leżą następujące modele samolotów z tak mainstreamowego kraju jak choćby USA, które koledzy chcą wykreślić z projektu:

1. Vultee V-11
2. Beechcraft D-17 Staggerwing
3. NA O-47 A
4. SBC-4 Helldiver
5. Vultee Vengeance
6. Stinson L-5 Sentinel
7. Curtiss SO3C Seamew
8. SOC3 Seagull
9. Brewster SB2A4 Buccaneer
10. Northrop Delta
11. Vultee P-66 Vanguard
12. Grumman G-44 Widgeon
13. Grumman Goose
14. Martin B-10 B
15. Curtiss C-46 Commando
16. Republic P-43 Lancer
17. Sikorski JRS-1
18. Curtiss Hawk II
19. Curtiss Hawk III
i na koniec bardziej już mainstreamowy choć nadal nie częsty SB2U Vindicator.
(Dla lotnictwa Japonii mógłbym napisać drugą taką listę i jestem pewien że niewielu z kolegów znałoby choćby połowę z samolotów które mógłbym wymienić.)

Jak dużo z tych tu wymienionych koledzy widzieli na naszym forum? Nawet w oryginalnym amerykańskim malowaniu???
Ja wiem że dla wielu można znaleźć malowanie nie amerykańskie.... ale dlaczego miałbym to robić jeśli interesuję się lotnictwem amerykańskim? W tym przypadku moja chęć wzięcia udziału w przedsięwzięciu może ulec zahamowaniu... :-/

Przez cały ten wywód chciałbym tylko podkreślić że mamy dwa dobre pomysły i nie ma po co na siłę ich ze sobą łączyć eliminując z jednego automatycznie całą rzeszę potencjalnych uczestników.

Dodatkowo możemy posiłkować się rozwiązaniem zaczerpniętym z Britmodellera. Tam propozycję grupowego sklejania wysuwa osoba która określa ramy tego projektu. Uczestnicy zgłaszają chęć partycypacji w tym projekcie, a zgłaszający lub moderator tworzy listę chętnych. Projekt uruchamia się gdy zbierze się określona ilość osób. (tam to jest 25-30 chętnych)
Potem projekt startuje. Oczywiście nikt już nie weryfikuje czy wszyscy chętni w nim biorą udział. Ilość wstępna potrzebna jest jedynie do wystartowania z projektem.

To tak pod rozwagę.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez kwiatektatek » poniedziałek, 26 listopada 2018, 16:31

zegeye napisał(a):W tym przypadku moja chęć wzięcia udziału w przedsięwzięciu może ulec zahamowaniu... :-/

To rozumiem. Jednak z tego samego powodu ja optuję za "resztą świata". Ten temat zanęcił mnie mocno. Rozszerzony zapewne zahamuje moją chęć udziału.

Ale propozycja rozpoczęcia projektu przy określonej frekwencji jest ciekawa.
A można pójść jeszcze dalej: na MW bardzo podobał mi się "miniprojekt FW-190" gdzie w jednym i tym samym wątku kilka osób jednocześnie kleiło swoje maszynki.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 26 listopada 2018, 17:00

Ale macie wydumany problem, żeby określić co jest "nietypowe". A przecież wystarczy powiedzieć, że nietypowe jest wszystko, co zbudowano:
:arrow: w lotnictwie i pojazdach poniżej 50 szt. (ewentualnie 100).
:arrow: w okrętach poniżej 3 szt. - i niech to nawet będzie kolejny "Bismarck" czy "Yamato" jakoś nie widzę na forum zatrzęsienia okrętów. Ewentualnie można zawęzić wymóg tylko do jednej sztuki i będzie spokój z "Bismarckami".
:arrow: w Sci-Fi i fantasy - trzeba uznać, że wszystko jest nietypowe, bo też w końcu nie mamy tych modeli tak wiele
:arrow: figurki historyczne - no tutaj bym poleciał okresem, czyli usunął wszystko czego jest zatrzęsienie: współczesne, II WŚ aż do I WŚ włącznie, no i poloniki też (tak więc bawimy się bez husarii Drodzy Państwo).

Żeby było jeszcze bardziej nietypowo to w ogóle zabroniłbym polskich tematów, ale to wątek pod dyskusję. Za to mamy dość przejrzyste kryteria. Przy czym jak piszę o ograniczeniu za pomocą liczby sztuk realnie zbudowanych pierwowzorów pojazdów i samolotów, to ta liczba byłaby dość elastyczna w zakresie np. +10% tak żeby automatycznie nie eliminować z zabawy kogoś, kto ma model "czegoś tam" zbudowanego w 51 lub 55 egzemplarzach.
net_sailor

Postprzez Artur Rzepka » poniedziałek, 26 listopada 2018, 17:14

net_sailor napisał(a):Ale macie...[url][/url]

Obrazek
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Flyzloty » poniedziałek, 26 listopada 2018, 19:30

No to jak towarzystwo rozłazi się po kątach i o zgrozo zaczyna pić wódkę ,to trzeba ogłosić oficjalny temat.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez dewertus » poniedziałek, 26 listopada 2018, 21:53

Pierwsza idea była dobra więc nie bardzo rozumiem po jaką cholerę potem zaczęły się kombinacje -

Reszta Świata ergo wszystko co chcecie byle nie w malowaniu narodowym producenta / głównego najemcy

lub

Reszta Świata tudzież second hand
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Reszta Świata