Zakupiłem dwie wersje w Martoli, "transportowa" i "wojskowa"
Model ogólnie fajny, i wielkie brawa dla wszystkich zaangażowanych w projekt.
Ale teraz kilka słów na temat na szybko dostrzeżonych niedociągnięć ;) mam nadzieję że nie ściągnę tym na siebie gromów ;)
- Jakość tworzywa sztucznego nieco gorsza niż w SW-4, ale akceptowalna. Dla porównania jakości odlewów dołączyłem ramki z SW-4.
- Tak samo jakość i szczegółowość odlania drobnych elementów troszkę gorsza, mniej szczegółowa, jakby "rozmydlona", linie, kształty, szczegóły, wszystko mniej "ostre" niż w SW-4. Być może Mi-2 był odlewany na zupełnie innych wtryskarkach niż SW-4 ?
- Na pewno nieprawidłowy kształt dolnych okien dziobowych, i przednich szyb. Okna dziobowe są za mało wyoblone w przedniej dolnej części, a szyby przednie są zbyt niskie niż w oryginale. Zresztą wystarczy porównać za dowolnych zfjęciami, których tysiące są w internecie, i to się od razu rzuci w oczy. Wiem ja jestem straszny szczególarz ;) ale to będzie psuć sylwetkę dziobowej części tego modelu.
Nie wiem czemu Kolega projektujący w komputerze bryłę 3D modelu tak to zrobił, nawet jeśli z planów jakimi dysponował tak to wynikało, to wystarczyło chyba właśnie sięgnąć na internetu na zdjęcia Mi-2 i chyba bez kłopotu na dziobie zarysować prawidłowe kształty. To samo się tyczy okien przednich górnych. Tak niewiele było trzeba i model byłby wręcz idealny, z prawidłową bryłą przedniej części kadłuba. Dla mnie to jest zagadka czemu tak to zostało zrobione, mając "pod ręką" w necie mnóstwo zdjęć którymi można się było posiłkować

dla ukazania (nie wiem na ile to będzie widać) bardziej prawidłowego kształtu przednich górnych szyb dałem dziób Mi-2 HobbyBoss 1:72. Tak samo w Mi-2 HobbyBoss jest bardziej prawidłowy kształt dziobowych dolnych szyb, choć też nie idealny.
- Na pierwszy rzut oka rzuca mi się też nieco nieprawidłowy przekrój poprzeczny bryły kadłuba, ale może to się nie będzie po sklejeniu bryły jakoś rzucać w oczy. Łatwiej to samemu zobaczyć niż słowami powiedzieć, na czym ta nieprawidłowość polega. Coś jakby za bardzo płaskie ściany na wysokości od podłogi do okien, patrząc od przodu, podczas gdy w prawdziwym Mi-2 są one nieco wyoblone na zewnątrz.
- Na bryle kadłuba i osłonach silników, prawie że brak linii podziału/zachodzenia na siebie blach, ew. linii ciągu nitów, co przy tej skali 1:48 zdecydowanie powinno być wzięte pod uwagę, zwłaszcza że zaraz obok na belce ogonowej linie podziału są obecne

- Jest też jeszcze parę innych drobnych powiedzmy niedociągnięć kształtu, niektórych mniejszych elementów, których można było pewnie uniknąć korzystając ze zdjęć dostępnych w internecie, jeśli kształty z użytych planów budziły wątpliwości.
Co do okien dziobowych dolnych jeszcze, będzie to można naprawić sobie, poprzez np wyszlifowanie/pocienienie tworzywa w miejscu gdzie powinno być większe wyoblenie okien (przednia/dolna partia tych szyb), i potem poprzez użycie do malowania samodzielnie wyciętych masek o już prawidłowym kształcie. Natomiast co do szyb przednich "górnych" to już cięższa sprawa, bo trzeba by ingerować w tą część bryły kadłuba, co dla większości pewnie modelarzy jest mało wykonalne, i wymagało by pewnego podwyższenia szyb, i to jeszcze z przezroczystego tworzywa.
Za to boczna sylwetka kadłuba i belki ogonowej, kształty okien, drzwi, itp, wyglądają mi na całkiem prawidłowe

To tyle co tak na szybko wyłapałem.
Przepraszam projektanta modelu za wytknięte niedociągnięcia w bryle modelu

Wiem i widzę, że ogrom włożonej pracy jest wielki, i ogólnie cały model oceniam pozytywnie. Dobrze że jest, i za to dziękuję!!

Ale przy ewentualnym projektowaniu bryły Sokoła i jego wersji (i innych modeli też), bardzo bardzo proszę, dołożyć wszelkich możliwych starań aby bryła, i wszystkie charakterystyczne kształty decydujące o końcowej sylwetce modelu, były na tip-top 100% prawdziwe

Jakość kalkomanii, i ilość malowań imponująca

Na razie zaopatrzyłem się z dwie sztuki Mi-2 Aeroplast, ale już planuję następne, najchętniej Lotnicze Pogotowie Ratunkowe, we wszystkich stosowanych schematach barwnych, czyli z grubsza trzech ;)
Pozdrawiam!
A teraz mały In-Box

Dziobek PZL Kania

i znowu dalej Mi-2