IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez Slash » czwartek, 27 stycznia 2011, 16:28

Dla mnie wszystko się rozbija o dwie rożne mentalności dwóch różnych generacji.
Slash

Reklama

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 stycznia 2011, 17:18

T.Z.Kędzierski napisał(a):Mam nadzieje że po okrzepnieciu IPMS'u i zdobyciu przez tą organizacje statusu oficjalnego przedstawiciela modelarzy redukcyjnych Ty pozostaniesz hobbystą a członkowie IPMS'u modelarzami.

Przyznam, że gdyby nie szacunek do Ciebie, to tutaj znajdowałby się odpowiedni komentarz do Twoich słów. Chyba sobie muszę koszulkę zrobić na Bytom odpowiednią.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez T.Z.Kędzierski » czwartek, 27 stycznia 2011, 17:36

Panie moderatorze, a oni mnie biją :cry:

RAV napisał(a):No to się dzisiaj dowiedziałem, że jak sobie sklejam modeliki w domu, co prawda nie stawiam ich na telewizorze (takie te telewizory niekształtne teraz robią), ale i tak mam z tego radość za własne pieniądze, to to jest śmieszne i niepoważne. Hobbystyczne takie jakieś. Ale jak się takich jak ja zbierze fefnastu, powołają zarząd, uchwalą statut, zbiorą składki, napiszą parę pism do urzędów i może jeszcze garnitury założą, żeby uścisnąć rękę jakiegoś ministra, to to już jest pełna powaga, reprezentacja i wiodąca siła. Dobrze zrozumiałem? A modele to wtedy jeszcze wypada robić, czy już obciach?

I jeszcze tak sobie myślę, że sprawa będzie jeszcze poważniejsza, jak się okaże, że to ma jakąś nazwę w medycynie.

Tak, nas fetnastu powoła zarząd, zarejstruje stowarzyszenie, i będziemy dalej robili sobie modele, troche gorzej z tymi garniturami bo w zasobach naszych strojów organizacyjnych taki element garderoby nie występuje.
Co do monotematycznego zajmowania się jakąś działalnością to to ma już nazwę medyczną.

ale ad rem:
Otóż Andrzej Ziober nawołuje od lat, nie dawajmy się traktować nie poważnie, przedstawiajmy własne osiągnięcia, nie nazywajcie tego co robimy, że „lepimy gluty”.
Potem mediach i w ogólnym odczuciu pokutuje pojęcie o niepoważnych facetach od modelików.
Stworzenie jednolitej organizacji mówiącej jednym głosem o tym, co robią ci niepoważni faceci i ich pasjach i ich ilości musi zaowocować zmianą postrzegania nas w społeczeństwie.
Nie tak daleko, bo wszak za naszą południową granicą ludzie mówią z dumą o sobie …jestem modelarzem… u nas takiego delikwenta traktuje się z pobłażaniem.
No cóż rozumiem ze spora ilość „lepi swoje gluty” po swojemu na półkę i nic nikomu do tego, ale spora ilość rusza się z domu, spotyka z takimi jak oni i tam ładuje akumulatory.
Przynależność do IPMS jest nieobowiązkowa, i nikt nikogo na siłę do przynależności nie namawia. Ale jak to u nas w polskim piekiełku bywa fajnie jest jak można sobie coś „podziobać”.
IPMS, wbrew temu o co oburza się SKYRAJDER, nie zamierza reprezentować nikogo kto tego nie pragnie. A pieniądze, jakie pieniądze do istnienia IPMS’u trzeba będzie dokładać nie ma, z czego czerpać korzyści.
Jak widzicie same straty, macie rację siedźcie w domu.
Ja już do jednego IPMS’u dokładam swoje składki i odwalam w nim społecznie trochę roboty (społecznie to dziś to niepopularne zajęcie – cóż wyłazi ze mnie ciągle harcerstwo, ale z tego jak z modelarstwa się nie wyrasta). Jeśli ten Polski IPMS nie wypali i sytuacja pozostanie jak jest, na pewno nie będę miał jakiejś traumy z tego powodu.
Do władz IPMS Polska członkowie IPMS Świdnica się nie garną, podjęliśmy się „społecznie” przeprowadzić rekrutacje i na razie ja realizujemy. A co będzie zobaczymy.
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=17
T.Z.Kędzierski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 27 stycznia 2011, 17:45

a jakieś konkrety może wreszcie?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 stycznia 2011, 17:48

No bo u nas takie myślenie, że modele to zabawki, ale żadne IPMS tego nie zmieni. Golfiści nie jeżdżą po ministrach, a każdy w Polsce wie, że w golfa grają bogacze i dyrektorzy i to sport elitarny i nikt ich z tego powoduje nie szykanuje.

Szacunek do każdego zajęcia trzeba wprowadzać stopniowo, a nie nagle ludziom którym nie przeszkadzało określanie ich dzieciakami ubzdurało się, żeby ich artystami nazywać. Sto-pnio-wo i po-wo-li i do skutku. Gwałtowna akcja powoduje gwałtowną reakcję.

IPMS, wbrew temu o co oburza się SKYRAJDER, nie zamierza reprezentować nikogo kto tego nie pragnie.

To zaraz zaraz, ma reprezentować wszystkich polskich modelarzy redukcyjnych jak to zostało przez Ciebie napisane? Ja rozumiem, że założyciele portalu modelarstworedukcyjne.pl od redukcjonizmu mnie odcięli, ale ja sam tego nie zrobiłem względem swojej osoby. To może ja jestem jakiś chiński modelarz? Bo już sam nie wiem co mam o sobie myśleć, a czasami to mi się wydaje że rozmawiam z kilkoma Tomaszami Kędzierskimi.

Do inicjatyw społecznych zazwyczaj trzeba dokładać, chlubnym wyjątkiem jest WOŚP.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez ROMAN » czwartek, 27 stycznia 2011, 18:32

chlubnym wyjątkiem jest WOŚP.

I otóż to, słuszna uwaga Tomku.WOŚP ma charyzmatycznego przywódcę, który zrobił coś zniczego ale za nim to zrobił jasno się określił co robi, co chce zrobić i dlaczego, oraz komu ma to służyć, a dopiero potem swoim talentem organizacyjnym i osobowością porwał ludzi ku swoim ideom. Zanim wyszedł do ludzi z propozycją współpracy był już wiarygodny.
W tej inicjatywie kompletnie nie ma czegoś takiego.

polecam zwykłe terminy bycia siłą napędową każdego przedsięwzięcia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przyw%C3%B3dca_charyzmatyczny

Bez jasno sprecyzowanej wizji i skonkretyzowanych celów nic nie jest wiarygodne, dlatego w tym wątku jest tyle zrozumiałych wątpliwości.

pozdrawiam i bez urazy.

Roman - wolny sklejacz i hobbysta.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 stycznia 2011, 21:13 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez Jaho63 » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:02

Samej inicjatywy nikt by tu nie potępiał, ale jak z góry określacie się mianem "tych lepszych", nie traktujecie WSZYSTKICH jednakowo, i po koleżeńsku, to skąd taki absurdalny pomysł, że ktoś to będzie tolerować? I na nic zasłanianiem się piekiełkiem! Jak się samemu do ognia dosypuje!
Sama inicjatywa mogła by się przyjąć, ale nigdy na zasadzie, chodźcie z nami, miszczami, a reszta lepcie sobie gluty na telewizory! Przy takim... takiej bufonadzie, większość woli zostać w domu.
P.S. Ludzie , gdzie wy mieszkacie, że ciągle Was nazywają niepoważnymi facetami od modelików? To tak poza tematem, ale możecie podać nazwy waszych miasteczek? ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:29

Nie lubię przyznawać racji starym ludziom, ale masz Jaho 100% racji.

Nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Jaho63 » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:35

Stare są drzewa! Zgodzę się na straszy, albo "średnio-starszego pokolenia". :lol:
Jaho63

Postprzez siara1939 » czwartek, 27 stycznia 2011, 19:42

Ja osobiscie czuje sie zniesmaczony i obrazony zaistniala sytuacja.
Nie jestem zwykly byc nazywanym "chlopaczkiem sklejajacym gluty na telewizor" i domagam sie przeprosin.
Mam nadzieje, ze uda Wam sie wprowadzic projekt w zycie i spotykajac sie czesciej z kolegami z Anglii nabierzecie troche oglady.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez merlin_PL » czwartek, 27 stycznia 2011, 21:03

No to się w porę T.Z. Kędzierski odezwał , bo już się zastanawiałem, czy deklarację teraz wypełnić , czy w Bytomiu. Po przeczytaniu kolejnego, ale jakże podobnego do innych tekstu o modelarzach lepszych i gorszych , prawdziwych i nieprawdziwych , artystach i nie artystach, modelarzach i hobbystach decyzja została podjęta : Nie bawi mnie to w takiej postaci jak T.Z.Kędzierski proponuje. Generalnie to mi się nawet nieprzyjemnie zrobiło.
Co za zaraza zatruła niektóre głowy, że cały czas się roją tam myśli o wartościowaniu środowiska , dzieleniu. Na pokaz opowieści dla maluczkich o potrzebie integrowania środowiska, a naprawdę teksty , które te środowisko w istocie dzielą.
Czuję się hobbystą. Robię to dla przyjemności , bo to jest hobby . Sposób na spędzanie wolnego czasu. I tylko to . I generalnie wisi mi kto ma jakie zdanie o moim hobby i korona mi ze łba nie spadnie jak mi ktoś napisze że się tylko bawię. Bo ja się właśnie przy modelarstwie bawię. A, że chcę coraz lepsze modele robić to inna kwestia.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez SKYRAIDER » czwartek, 27 stycznia 2011, 21:11

No cóż, trudno jest czasami jeżeli się coś robi i nie wie co !?
To nie są kłody rzucane pod nogi, pytania czysto merytoryczne,
ludzie chcą wiedzieć, po co,na co, dlaczego tak a nie inaczej.
Dyskutowanie przy zamkniętych drzwiach, to dyskryminacja
pozostałej części zainteresowanych czy grupy chcącej może się zapisać,
ale bardzo w to wątpię.Trzeba robić nie gadać po próżnicy.

Co do splędoru, to IPMS nie jest nikomu potrzebny.
Każdy sam wypracowuje swoją markę, są znane nazwiska, grupy itd.
Jest nam miło jak zostajemy zaproszeni przez Prezydenta Torunia
jako ludzie przydający miastu blasku, czasami cieni.
Jesteśmy szanowani i postrzegani jako ludzie dający przykład
tej młodszej części społeczeństwa jak można zasłużyć sobie na
szacunek i poważanie wśród władz miasta i nie tylko.
W zeszłym roku było nas 8, w tym będzie 12, miło będzie.

Obrazek
Obrazek
SKYRAIDER

Postprzez hadzi » czwartek, 27 stycznia 2011, 21:34

Ktoś rzucił hasło dyskutujmy o kształcie IPMS POLSKA.
No to otwarto forum dla chętnych, w nadziei że tam będą ludzie na poziomie i nie będą atakować siebie personalnie tylko żarliwie dyskutować o idei.
Napisano kilkadziesiąt postów i dwie myśli przewodnie, które się różnią od siebie.
Zaproponowano dwie wersje statutu i przedstawiono deklarację oraz jak to wygląda na zachodzie.
Podyskutowano, ale ktoś stwierdził, że jak nie stanie na jego, to należy obrażać tych od innej opcji.
Moderator (pechowo zwolennik innej opcji i przy okazji atakowany personalnie) wyciął to co obraziło by każdego, a nie służyło dyskusji o idei. Przypadkowo ciachnął też coś czego nie chciał i ruszyła jeszcze większa burza, ale już na PWM.

W sumie jestem wdzięczny temu niedopatrzeniu (a jestem jego sprawcą) bo teraz można poznać charaktery pewnych osób i ich cele.

Zaskoczony jestem tak wielką ilością merytorycznych uwag, często od osób, które kojarzą się z przeszłości z chęci do pyskówek. Naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony. Na PWM powiedziano więcej mądrego i wypowiedziało się więcej osób niż na starym forum IPMS POLSKA. Notabene nikt z tak zwanych kandydatów do zarządu (poza jednym Marcinem Chruścielewski) nawet nie raczył napisać „witajcie, śledzę dyskusję i staram się stworzyć własną propozycję”.

Ja dostałem w pysk za swoje zaangażowanie, więc nawet mi się nie chce pisać jak sobie ten IPMS wyobrażałem. Wycofuję deklarację zgłoszeniową do tego czegoś, co niewiadomo czym ma zostać.

Byłem jednym z założycieli IPMSu w 2005 oraz IPMS SILESIA i w zasadzie trzymam się deklaracji ze strony http://www.ipmspoland.org/ipms.htm

A dla wiadomości zainteresowanych podam, że każdy może się zapisać do jakiegokolwiek IPMSu zagranicznego – jak mu zależy na identyfikatorze i bramce wejściowej z szyldem IPMS, mnie to do życia potrzebne nie było.

A teraz jak ktoś sobie chce po używać to bardzo proszę. Przestaję śledzić wątki związane z IPMS POLSKA i się więcej nie odezwę w tym temacie.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Jaho63 » czwartek, 27 stycznia 2011, 22:40

Jerzy, gdyby to od Ciebie wyszła propozycja (oczywiście mówię tylko za siebie) to... raz, że prędzej bym się zastanowił, dwa, że chyba byś tego nie przedstawił w ten sposób? Jaki?
Tak skrótowo:
Program:
- Uwierzcie na słowo a dostąpicie zaszczytu bycia miszczmi IPMS
Statut:
- Chodźcie z nami, bo jak nie to jesteście wichrzycielami

Ja tam nie jestem szczególnie obrażalski, choć jedno mnie wqr...o, kwitowanie "dyskusji" (bo moim skromnym zdaniem to nie była żadna dyskusja) tym, że jak ktoś pyta o szczegóły i nie piszczy z zachwytu nad samym faktem powstania IPMS (przy czym uważam, że to wcale nie jest zły pomysł) to jest oszołomem i dusigroszem! Nie znam pana Kędzierskiego osobiście, nie chcę, więc wyrażać opinii personalnych. Ale choćby zamiar był inny to tak to zostało sprzedane!
Jaho63

Postprzez Aleksander » piątek, 28 stycznia 2011, 00:27

Żeby wiedzieć, o czym rozmawiamy, przejrzałem kilka stron internetowych różnych ipms-ów, żeby zobaczyć CO i JAK oni robią i jeszcze PO CO - jakoś nigdzie nie znalazłem żadnych wzniosłych haseł ani deklaracji. Wszyscy są zgodni, że jest to organizacja stworzona celem propagowania modelarstwa plastikowego, organizująca swoje spotkania i konkursy, wspomagająca młodzież itp itd. Składki niemałe - w USA 25 USD rocznie, w UK 20 funtów, w Niemczech 36 euro, w Australii 25 dolarów australijskich + po 3 dolary za każdego zapisanego członka rodziny itd. - i jakoś nikt nie marudzi...
W Stanach wspierają jeszcze swoich żołnierzy w Iraku wysyłając dla nich modele, żeby umilić im czas, albo organizują akcje dla młodzieży "Make N'Take" - czyli "przyjdź i zrób model", a jak zrobisz to sobie go możesz wziąć "na zawsze". Tworzą bazy danych o modelach, dodatkach, malowaniach (np. znany wszystkim ipms stockholm), służą radą i podpowiedzią (sam korzystałem z uprzejmości ipms queensland).
Ciekawe - im się udaje, nam jeszcze się nie zaczęło, a już upada...
Ale wiem :idea: - u nas, to co innego!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea