MiG-23MF "459" Trumpeter 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: MiG-23MF "459" Trumpeter 1:48

Postprzez Atlis » sobota, 2 marca 2019, 18:52

Zamiast białego tła można używać szare. Bardziej wybacza błędy techniczne.

I proszę nie stawiajmy komórki na jeden poziom z lustrem. Mam komórkę, która jest na topie w testach DxO Mark i do lustrzanki, nawet 10 letniej nie ma startu.
Atlis

Reklama

Postprzez shadowmare » niedziela, 3 marca 2019, 02:00

Atlis napisał(a):I proszę nie stawiajmy komórki na jeden poziom z lustrem. Mam komórkę, która jest na topie w testach DxO Mark i do lustrzanki, nawet 10 letniej nie ma startu.

Nie polemizuję, to fakt ale uważam, że do niedzielnego modelowania nie potrzeba zaraz wytaczać takich dział.
KRL napisał(a):Tak, widziałem problem leży w tym iż nie posiadam żadnego programu do obróbki zdjęć i szczerze mówiąc raczej nie chcę mieć takowego.

Artur Rzepka napisał(a):Gdzież można te porady dokładnie poczytać? Bo czuję, że mogą mi się bardzo przydać. 8-)

Rzecz w tym, że to bardzo proste. Zdjęcie przed obróbką. Ważne jest dostarczenie jak największej ilości światła - dobre lampki o białym kolorze. U mnie mogłoby być jaśniej.

Obrazek

Ściągamy Picasę np z Dobreprogramy jest całkiem darmowa

Obrazek

klikamy prawym na zdjęcie a potem przegląrka Picasa

Obrazek

Jak brakuje nam tła to dajemy białe kwadraty w Paintcie, to jest niekonieczny etap, jedynie jak brakuje nam tła gdy obiekt fotografowany jest duży

Obrazek

Kilkamy na słońce i przesuwamy dwa suwaki

Obrazek

Zdjęcie się rozjaśnia, widać więcej szczegółów i mamy białe ładne tło. Klikamy zapisz.

Obrazek

Finisz operacji Hakerskiej wygląda tak. Moim zdaniem nic szczególnie trudnego.

Obrazek
shadowmare

Postprzez wuen » niedziela, 10 marca 2019, 23:19

w temacie aparat foto:
gdybym miał teraz kupować to tylko "bezlusterkowiec" Pentax z matrycą CMOS...
Większa rozpiętość tonalna tych matryc świetnie sprawdza się przy jasnych tłach a obiektywy Pentax'a są świetne lub bardzo dobre...
robiłem ostatnio pożyczonym K-01 i niektóre fotki wyglądały jakby były robione w trybie HDR :P
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez MariuszH » poniedziałek, 11 marca 2019, 00:07

Bezlusterkowiec to świetny wybór. Ja pewnie wybrałbym jakiś inny, ale pentax też jest świetny - nawet ten kilkuletni już K-1.
MariuszH

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli