Gąski friul a ruchome zawieszenie.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Moderator: xenomorph

Gąski friul a ruchome zawieszenie.

Postprzez author21 » poniedziałek, 26 października 2009, 10:49

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy da się wykonać ruchome zawieszenie - w wersji DRAgon z wałkami skrętnymi z friulami, mnie się nie udało, gąsienice za ciężkie i musiałem podkleić wahacze.

Wiem że ruchome zrobione ze zwykłego zawieszenia np tamiya, starszy dragon (opcja wahaczy osobno wklejanych do wanny) przerobione na drucikach, z przyklejonym tylko pierwszym i ostatnim - sprawdza się.

Dragon chyba jest za delikatny, koła z wahaczami są zbyt obciążone.
author21

Reklama

Re: Gąski friul a ruchome zawieszenie.

Postprzez Bathin » poniedziałek, 26 października 2009, 11:16

Te zawieszenia działają tak samo jak samoróbki w modelach Tamiya.
Pierwsze i ostatnie koło ma ogranicznik skoku wahacza do góry, dzięki temu środkowe koła mają ustalone położenie.

Obrazek
Obrazek

Pzdr
Bathin

Postprzez author21 » poniedziałek, 26 października 2009, 11:31

Czyli gąski względem kół mają być luźno, czy podklejone do kół ? Bo jak są luźno, to jak podniesiesz model, to wiszą. Generalnie ten patent dragon zrobił "za delikatny". Można było w stylu drążki metalowe- w wahaczu dziurka i luźno zwisające wahacze (w stylu przeróbek tamiya) - wtedy bardziej to stabilne i moze przcowac w nieskończoność, i nic sie nie urwie :).

Taki eksperyment z Dragonowskimi wahaczami robiłem pierwszy raz, bo pierwszy raz friule zastosowałem, wczesniej magic tracki, to i tak na nich nie działa. Generalnie friule wyszły ekstra, efekt super. Zawieszenie nie pracuje jak powinno, ale widac część wałków skrętnych się "ukręciła", kółko idzie do góry, ale już nie opada, hhehe. Podkleiłem pierwszy i ostatni wahacz tak już zostanie;)
author21

Postprzez Bathin » poniedziałek, 26 października 2009, 11:51

Nigdy Friuli nie przyklejam i wątpię żeby ktoś to robił. Mają luźno leżeć na kołach i mają wisieć po podniesieniu modelu.
Przy poprawnym zainstalowaniu drążków skrętnych nic nie powinno się dziać, ładnie współpracują z Friulami i Dragon ma ogromnego plusa ode mnie za ten patent.
Pzdr
Bathin

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 26 października 2009, 11:53

tasca była pierwsza! potem AFV, DML na końcu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Bathin » poniedziałek, 26 października 2009, 11:57

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):tasca była pierwsza! potem AFV, DML na końcu

Być może, nie znam modeli tych firm.
Pzdr
Bathin