przez Paweł Wymysłowski » czwartek, 20 grudnia 2007, 14:11
Mój tok myślenia był taki:
W szkolnych przesunięto pilota na środek jednocześnie zmieniając podłogę w jego otoczeniu i pionową ściankę za plecami dowódcy (niestety nie mam możliwości teraz zilustrować, ale kto obejrzy zdjęcia będzie wiedział o czym piszę) . Pytanie po co? Przychodzą mi do głowy dwa powody: wygoda pracy pilotów i łatwość „spięcia” sterownic ucznia i instruktora jeśli siedzą jeden za drugim.
Pilot na środku ma więcej miejsca, ale z drugiej strony gdyby instruktor był przesunięty w bok względem ucznia miałby lepszą widoczność (vide współczesne samoloty szkolne – instruktor siedzi zwykle wyżej), a tak nie dość, że zajmuje miejsce już pod blachami środkowej części kadłuba, to jeszcze uczeń zasłania mu resztki pola widzenia. Te rozważania skłoniły mnie do koncepcji, że decydujący był drugi powód, ale wtedy postawiłem sobie pytanie, czy przerabianie podłogi i ścianki nie wymagałoby zbyt wiele pracy w stosunku do efektów i przyszła mi do głowy myśl, że może kiedy na wiosnę 1939r. przerabiano Łosie na szkolne to te elementy zrobiono po prostu tak, jak w Łosiach, które miały być wtedy produkowane (czyli inaczej niż pokazuje instrukcja z 1938r.). Wtedy zadałem sobie pytanie co w takim razie z dowódcą załogi? Przecież miałby utrudnione zajmowanie swojego stanowiska. Więc może to było odwrotnie? Może starsze Łosie (czyli A i A bis, które były przerabiane na szkolne) miały pilota na środku, a potem ze względu na dowódcę przesunięto go w lewo (tak jak pokazuje instrukcja)?
Na koniec doszedłem do wniosku, że przeróbki podłogi i ścianki może nie były takie kłopotliwe i było tak, że Łoś bojowy miał „lewą” pozycję pilota, a szkolny „środkową”, a ja tylko bez potrzeby mnożę byty.
Pozdrawiam
Paweł