Panzer I Ausf.B - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panzer I Ausf.B - Dragon 1/35

Postprzez Kosynier » środa, 21 października 2009, 21:46

Po dłuższej przewie przyszedł czas aby podzielić się kolejnym lepionym modelem. Tym razem jest Panzer I, mam zamiar wykonać go w malowaniu z 1939 roku. Model jest już prawie cały sklejony pozostało kilka elementów do dołożenia. Pojawiły się także wątpliwości co do kilku elementów.
Najpierw pytanie odnośnie świateł. Czy wnętrze reflektorów pomalować, czy pozostawić bez malowania tylko wkleić szkiełka z zestawu?
Zastanawiam się także nad sensem wklejania łopaty czy da się bez problemów pomalować łopatę i siekierę która będzie pod tą łopatą?
Kolejne pytanie to sprawa wydechu jak najlepiej się do tego zabrać. Nie wiem, czy wklejać pozostałe elementy wydechu i po kolei je malować, czy też skleić całość i po pomalowaniu całości kolorem podstawowym zabrać się za malowanie wydechu?

Teraz kilka fotek tego co ulepiłem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszelkie wskazówki i uwagi mile widziane.
Kosynier

Reklama

Re: Panzer I Ausf.B - Dragon 1/35

Postprzez kazio » środa, 21 października 2009, 23:14

Czy w szlauchu wlotu powietrza do chłodzenia transmisji jest otwór? Niepotrzebnie szpachlowałeś styk duży grill - tył nadbudówki przedziału bojowego. Tam powinna być linia, DML akurat podzielił te elementy tak, jak były w oryginale.

Czy wnętrze reflektorów pomalować, czy pozostawić bez malowania tylko wkleić szkiełka z zestawu?

To logiczne że pomalować :P. Możesz nie wklejać szkieł i porobić same żarówki, błotnikowe reflektorki w jedynkach często nie miały oszklenia. Jest też opcja "transportowa" - na czas przemarszu zakładali na przednie światła specjalne pokrowce.

elementy wydechu

Wyrwij ten tłumik, zrób fakturkę rdzy, pomaluj osobno i wklej na samym końcu. Przy okazji zetnij z niego te dynksa od strony wanny oraz "gzyms" przy krawędzi tylnej płyty wanny. Nie musisz używać perforowanej osłony tłumika - w trakcie eksploatacji przepalały się i je demontowali.

Model widzę robisz "spudła", ale okablowanie reflektorków, klaksonu i światła pozycyjnego wypadałoby dodać.
kazio

Postprzez Kosynier » czwartek, 22 października 2009, 08:03

Dzięki za wszelkie wskazówki.

kazio napisał(a):Czy w szlauchu wlotu powietrza do chłodzenia transmisji jest otwór?

Nie ma, na chwile obecną nie mam narzędzi którymi byłbym w stanie to zrobić, jak zakupię narzędzia to na pewno poprawię jeszcze przed malowaniem.

kazio napisał(a):Niepotrzebnie szpachlowałeś styk duży grill - tył nadbudówki przedziału bojowego. Tam powinna być linia, DML akurat podzielił te elementy tak, jak były w oryginale.

Szpachlowałem bo coś zwaliłem przy montażu i powstała dziura :oops: .To da się poprawić, przynajmniej tak mnie się wydaje.

kazio napisał(a):To logiczne że pomalować :P. Możesz nie wklejać szkieł i porobić same żarówki, błotnikowe reflektorki w jedynkach często nie miały oszklenia. Jest też opcja "transportowa" - na czas przemarszu zakładali na przednie światła specjalne pokrowce.

Rozumiem iż wnętrze na biało.

kazio napisał(a):Wyrwij ten tłumik, zrób fakturkę rdzy, pomaluj osobno i wklej na samym końcu. Przy okazji zetnij z niego te dynksa od strony wanny oraz "gzyms" przy krawędzi tylnej płyty wanny. Nie musisz używać perforowanej osłony tłumika - w trakcie eksploatacji przepalały się i je demontowali.

Postaram się to poprawić.

kazio napisał(a):Model widzę robisz "spudła", ale okablowanie reflektorków, klaksonu i światła pozycyjnego wypadałoby dodać.

Popracuję nad tym.
Kosynier

Postprzez Mariusz 72 » sobota, 24 października 2009, 18:03

Fajnie, że wybrałeś ten pojazd!!! Kazio już Cię dopadł :-)

Zaszpachluj szczelinę w prawym wizjerze (na kadłubie). To ewidentny i notoryczny błąd w jedynkach.
Zerknij tu, Może warto... albo poszukaj jedynek Kazia.
viewtopic.php?f=16&t=5902

Ten model ma wnętrze?
Pytałeś o kolor. Generalnie na biało ale jest dużo różnych detali w innych kolorach.
Mariusz 72

Postprzez Kosynier » sobota, 24 października 2009, 20:20

Dzięki za wskazówki.
Model będzie bez wnętrza, jeszcze jestem początkujący.

Mariusz z uwagą oglądam twój warsztat szukając inspiracji.

Zaszpachluj szczelinę w prawym wizjerze (na kadłubie).

Poszukałem i rzeczywiście wizjer powinien być "zaślepiony". Cz ten "zaślepiony" wizjer posiadła trzy nity? Na zdjęciu które znalazłem nie ma tych nitów.
Kosynier

Postprzez kazio » sobota, 24 października 2009, 23:12

Cz ten "zaślepiony" wizjer posiadał trzy nity?

Nie, ale oczywiście nity wokół niego są rozmieszcozne tak samo jak w pozostałych wizjerach.

Nie wiem, co tam wymyślił DML w kwestii mocowania anteny radiostacji, ale radzę uważać przy tym elemencie. Producenci namiętnie upraszczją podstawę tego mocowania, odlewając ją z fragmentem czegoś, co ma byc niby rurą, a nią nie jest. Poniższa fotka przedstawia Ausf. A (nieco inny kształt podstawy mocowania, ale "rura" taka sama). To tak tylko poglądowo.

Obrazek

źródło: Militaria in Detail vol. 9
kazio

Postprzez Mariusz 72 » niedziela, 25 października 2009, 11:34

Kosynier z jakiego zestawu jest Twoja jedynka?
Chyba jakiś poprawiony Dragon. Dziwne bo nie kojarzę takowego. Mógłbyś pokazać opakowanie?
Na Twoje szczęście ma poprawione koła i błotniki. Właśnie się zorientowałem,
że w moim modelu błotnik z tyłu jest za krótki. Bardzo mi to utrudni życie.

Popraw proszę ten klocek drewniany bo patrzeć się nie da... To jest profanacja.
Zetnij te trójkąty po bokach i wklej cieniutką blaszkę lub plastik. To mają być paski skórzane.
Spróbuj też wykonać korytko antenowe. Reszta detali ujdzie.

Polecam: http://aber.net.pl/detal/desc/panzer_i__ausf_b_0863051/

Wpisz w wyszukiwarce nr katalogowy 35 063.
Można pobrać plik .pdf z instrukcją.
.........nie działa.
Trzeba wejść w katalog, elementy phototrawione skala 1:35 i stronie 7 (u góry) poszukać panzer IB.
Mariusz 72

Postprzez Kosynier » poniedziałek, 26 października 2009, 09:01

Kupiłem go w grudniu ubiegłego roku. Wieczorem wrzucę fotki opakowania. W zestawie było kilka blaszek oraz plastikowe szkiełka do reflektorów.

Co do drewnianego klocka to rzeczywiście pojechali po bandzie jak przyjrzałem się dokładniej.

Przyjrzałem się dokładniej i u mnie są od razu były dorobione przewody do reflektorów na błotnikach.
Kosynier

Postprzez Kosynier » poniedziałek, 26 października 2009, 23:37

Mariusz co do korytka to u mnie jest to wycięcie które dorabiałeś w Twoim modelu, czy oprócz tego wycięcia trzeba jeszcze coś przerabiać?

Obiecane zdjęcie opakowania:
Obrazek

Postarałem się uwzględnić wszelkie wskazówki pozostał tylko przewód do klaksonu, reflektory i nawiercenie nieszczęsnego otworu w przewodzie, oraz łańcuszki z blaszki będącej w zestawie.

Poprawiłem ten drewniany klocek, teraz powinien wyglądać znośnie.
Obrazek
Zaszpachlowałem prawy wizjer i usunąłem trzy nity z obudowy wizjera, mocowanie anteny założyłem "na sucho".
Obrazek
Skróciłem "dynksa" z tylnej płyty, ideałem byłoby dorobienie delikatnego z blaszki ale na razie to jest ponad moje umiejętności.
Obrazek

Co do linii podziału na przedziałem bojowym poprawiłem w miarę swoich umiejętności na zdjęciu oryginału widziałem że jest tam nieduża różnica poziomów. Dokładnie taki układ postarałem się odtworzyć. Jak nałożę podkład to pewnie coś jeszcze wyjdzie.
Kosynier

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 27 października 2009, 02:29

Thx za fotkę.
No zestaw niby ten sam co posiadam ale w Twoim dodali blaszkę błotnika.
No chyba, że masz ją z innych źródeł. Skoro dali tę blaszkę to wanna chyba też jest nowsza.
Ciekawe... W podwoziu stare błędy. Jedynie kółko napinające poprawne.
Swój model kupiłem chyba z 5 lat temu... albo dalej :-)

Korytko. Dobrze nie widzę bo za małe zdjęcie. W każdym razie te co widziałem Dragona są wszystkie za małe.
Wg Aber-a są one masywniejsze ale zostaw to co masz. Źle nie wygląda w całości modelu.

No to maluj Waść.
Generalnie to bez blaszek Abera już wiele nie zdziałasz. Dragon nie grzeszy dokładnością detali.

Acha... Pomiędzy karabinami MG powinna być taka mała dziurka. Na samym środku :-)
Ta rura przy antenie też powinna mieć na końcu dziurę. Powinna też być lekko zgięta w połowie długości.
Mógłbym tak pisać i pisać hehehe...
Mariusz 72

Postprzez Kosynier » wtorek, 27 października 2009, 09:22

W moim zestawie z blaszek był błotnik, osłona wydechu, łańcuchy na ten "dziwny element" za wydechem.

Z malowaniem pewnie ruszę dopiero za dwa tygodnie.
Kosynier

Postprzez Panzer » wtorek, 27 października 2009, 12:31

Kosynier napisał(a): łańcuchy na ten "dziwny element" za wydechem.

To jest zasobnik ze świecami dymnymi.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez kazio » wtorek, 27 października 2009, 12:35

"dziwny element" za wydechem.

To N.K.A.V. - wyrzutnik granatów dymnych :evil:. (EDIT: ktoś mnie uprzedził :mrgreen:)

Niepotrzebnie wklejałeś siatkę pod kratkę tylnego grilla, to wymysł DML'a. Nie widzę dokładnie, ale chyba cały czas masz ten "gzyms" nad tłumikiem. On jest całkowicie do ścięcia, zamiast niego powinny być jedynie 3 czworokątne naspawki z otworami montażowymi pod śruby mocujące perforowaną osłonę tłumika. "Gzyms" to pomysł Dragona, on ma tylko służyć jako element ustalający położenie blaszkowej osłony. Samego wyrzutnika też nie musiałeś przyklejać, na Ausf. B widuje się je dość rzadko (no chyba, że robisz na podstawie konkretnej fotki).
kazio

Postprzez Kosynier » wtorek, 27 października 2009, 13:17

Wyrzutnik granatów dymnych zapamiętam :oops: .

Z tym gzymsem nad tłumikiem to coś mi się na jednym ze zdjęć pokręciło :oops: i dlatego zostawiłem go w wersji skróconej. Muszę dokładniej przyglądać się zdjęciom. Teraz gzyms spiłuję do końca.

Co do wyrzutników granatów dymnych przeglądałem różne zdjęcia jedynek z września 1939 i w miarę często ten wyrzutnik był zamontowany. Przemyślę jeszcze sprawę tego wyrzutnika granatów.
Kosynier

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 27 października 2009, 15:11

kazio napisał(a): Niepotrzebnie wklejałeś siatkę pod kratkę tylnego grilla, to wymysł DML'a.

Obawaim się Kazio, że były te siatki. Obejrzyj Jentza dokładnie (strona 1-95). Tam widać w Pz. IB. Owszem w panzerjagerze tego nie ma ale byćmoże dlatego, że są to fotki muzealne.
Mariusz 72

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat