[1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 2 listopada 2019, 19:09

wasilewskiadam napisał(a):podepnę się pod temat Huri.. co trzeba zrobić z modelem Army, żeby dało się zrobić:
..........

https://www.tapatalk.com/groups/hypersc ... 42976.html
https://modelingmadness.com/review/alli ... tmch2c.htm

Usuwasz działka (oraz bąble na skrzydłach ... albo i nie :) ), likwidujesz reflektor z prawego skrzydła (...albo i nie :) ), maszt antenowy zastępujesz odcinkiem żyłki lub włosa, rury wydechowe od Spitfira - "6-cio wydechowe" - nie jestem pewien czy okrągłe, czy rybi ogon . Może jeszcze coś z ogumieniem bądź felgami.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Reklama

Postprzez wasilewskiadam » sobota, 2 listopada 2019, 19:27

Dzieki za podpowiedzi...juz wiem jak rozwiazać brak polskich kalek w zestawie Army ;o)
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez arhtus » sobota, 2 listopada 2019, 19:42

Jakby AH wypuściła jakiegoś japońca czy tam meserszmita to raczej nikt by tu nie narzekał (przynajmniej nie ja), że nie zamieściła w pudełku malowania jakiegoś pilota, który miał jakieś tam powiązania z Polską, no to by było nie na miejscu, ale AH wydała model samolotu, który jest ściśle związany z polskim lotnictwem, więc chyba mamy prawo trochę pomarudzić.
Dziwię się jak niektórzy słodzą AH, widzą coś złego w narzekaniu na taki ich ruch, ale już nie widzą nic w tym, że tak zrobili.
Wiem, że AH może sobie wypuszczać modele jakie chce i w jakiej formie chce, no ale my też mamy prawo jako ich klienci wyrażać na temat ich produktów swoją opinię.
Mi taka praktyka się nie podoba, gdy producent chce ze mnie wyciągnąć dodatkową kasę w sumie takim małym, ale niezbyt fajnym ruchem, lepiej przy tym traktując rynek zagraniczny.
I nikt tutaj chyba nie życzy AH rychłego upadku, wręcz przeciwnie, chciałbym i życzę im tego, żeby się rozwijali i stali się naprawdę mocną firmą oferującą modele na najwyższym poziomie, na co ich świetny Jak1 już wskazuje, ale takie "biznesowe" zagrywki mogliby sobie odpuścić..

Chyba bardziej nie na miejscu tutaj są opinie, że ktoś ma "pierd..." na punkcie szachownicy niż to całe narzekanie.
W GB model Hurricanea ma ogromne branie i raczej nikt tam nie pisze takich uwag, że ludzie tam mają pierd... na punkcie ich rondli..
arhtus

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 2 listopada 2019, 20:08

wasilewskiadam napisał(a):Dzieki za podpowiedzi...juz wiem jak rozwiazać brak polskich kalek w zestawie Army ;o)

Na tych niebieskościach jest jeszcze dużo wolnego miejsca.... :) .

arhtus napisał(a):.......producent chce ze mnie wyciągnąć dodatkową kasę w sumie takim małym, ale niezbyt fajnym ruchem, lepiej przy tym traktując rynek zagraniczny. .........

Nie żebym bronił Army, ale nie masz gorzej niż zagranica - doadatkową kasę chcą wyciągnąć od Rosjan, "Jugosłowian", Norwegów, Australijczyków, Nowozelandczuków, Południowo-afrykańczuków, Kanadyjczyków, Portugalcyków, itd, itp i kogo tam jeszcze brakuje w malunkach Experta (wpisałem nacje na pałę :) )
Ostatnio edytowano sobota, 2 listopada 2019, 20:12 przez Wojciech Perkowski, łącznie edytowano 2 razy
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 2 listopada 2019, 20:08

arhtus napisał(a):....ale AH wydała model samolotu, który jest ściśle związany z polskim lotnictwem, więc chyba mamy prawo trochę pomarudzić....

No taki jest ściśle związany, że dalej nikt nie zaproponował innych malowań niż WC-G już obecne w "łikendzie", wtórne wobec niego WC-D, WC-E i WC-S (przy czym pozbawione nose artu) i ta nieszczęsna Cesia, której na zdjęciu widać mniej niż pół lewej strony kadłuba.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Jostein » sobota, 2 listopada 2019, 20:17

caughtinthemiddle napisał(a):
arhtus napisał(a):....ale AH wydała model samolotu, który jest ściśle związany z polskim lotnictwem, więc chyba mamy prawo trochę pomarudzić....

No taki jest ściśle związany, że dalej nikt nie zaproponował innych malowań niż WC-G już obecne w "łikendzie", wtórne wobec niego WC-D, WC-E i WC-S (przy czym pozbawione nose artu) i ta nieszczęsna Cesia, której na zdjęciu widać mniej niż pół lewej strony kadłuba.

WC-F nawet pół zdjęcia nie widziałem, a takie właśnie kalki proponuje Techmod w swoim zestawie.
Jostein

Postprzez arhtus » sobota, 2 listopada 2019, 20:21

Wojciech Perkowski napisał(a):
wasilewskiadam napisał(a):Dzieki za podpowiedzi...juz wiem jak rozwiazać brak polskich kalek w zestawie Army ;o)

arhtus napisał(a):.......producent chce ze mnie wyciągnąć dodatkową kasę w sumie takim małym, ale niezbyt fajnym ruchem, lepiej przy tym traktując rynek zagraniczny. .........

Nie żebym bronił Army, ale nie masz gorzej niż zagranica - doadatkową kasę chcą wyciągnąć od Rosjan, "Jugosłowian", Norwegów, Australijczyków, Nowozelandczuków, Południowo-afrykańczuków, Kanadyjczyków, Portugalcyków, itd, itp i kogo tam jeszcze brakuje w malunkach Experta (wpisałem nacje na pałę :) )

Wiesz ciężko podważyć to co napisałeś, choć pominąłeś jeszcze z setkę nacji ;o) , ale wydaje mi się, że doskonale wiesz co miałem na myśli pisząc rynek zagraniczny.
arhtus

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 2 listopada 2019, 20:44

Jostein napisał(a):
caughtinthemiddle napisał(a):

WC-F nawet pół zdjęcia nie widziałem, a takie właśnie kalki proponuje Techmod w swoim zestawie.

A co to ma do rzeczy? Techmod raczej nigdy nie słynął z perfekcyjnych merytorycznie zestawów. Kontynuując zatem, gdzie te wszystkie pominięte malowania z 318-ego D.M.?
caughtinthemiddle

Postprzez Jostein » sobota, 2 listopada 2019, 21:04

caughtinthemiddle napisał(a):A co to ma do rzeczy? Techmod raczej nigdy nie słynął z perfekcyjnych merytorycznie zestawów. Kontynuując zatem, gdzie te wszystkie pominięte malowania z 318-ego D.M.?

A to ma chociażby: http://www.armahobby.pl/70035-hawker-hurricane-mk-iic-expert-set.html
pierwszy komplet "w którym taniej" od góry. Ktoś mi także (pominę nick) zachwalał właśnie zestaw Techmodu. O "Cesi" wiadomo chociaż tyle, jaki krój i wielkość miała litera indywidualna, jak wyglądało imię i gdzie jedno i drugie było namalowane na płatowcu.
Pamiętam też z tego forum nawet prowadzone dyskusje o malowaniach samolotów Luftwaffe, co do których nie było pewności, jak dokładnie wyglądały, bo brak było materiałów ikonograficznych. Więc malowanie "Cesi" też nie byłoby takie złe, zważywszy na to, że liter kodowych na maszynach 318 wówczas nie było, a układ plam na tylnej części kadłuba i usterzeniu pozwała z dużym prawdopodobieństwem odtworzyć cały schemat.
Jostein

Postprzez grrzesiek28 » sobota, 2 listopada 2019, 21:50

Dobry wieczór :D
Rzeczywiście chciwa ta Arma Hobby niemiłosiernie, szczególnie dając za darmo overtrees w preorderze na Jaka-1b, czyste zdzierstwo z ich strony :mrgreen:
Chamstwem niezaprzeczalnym natomiast jest oskarżanie Właścicieli AH o chciwość nie mając jakichkolwiek dowodów na to.
Natomiast osobiście wolę malowanie z 309 w tańszej wersji bo blachy i tak wymienię na te oferowane przez garażowego producenta z Czech.
grrzesiek28

Postprzez Jostein » sobota, 2 listopada 2019, 22:01

grrzesiek28 napisał(a):Dobry wieczór :D
Rzeczywiście chciwa ta Arma Hobby niemiłosiernie, szczególnie dając za darmo overtrees w preorderze na Jaka-1b, czyste zdzierstwo z ich strony :mrgreen:
Chamstwem niezaprzeczalnym natomiast jest oskarżanie Właścicieli AH o chciwość nie mając jakichkolwiek dowodów na to.
Natomiast osobiście wolę malowanie z 309 w tańszej wersji bo blachy i tak wymienię na te oferowane przez garażowego producenta z Czech.

A dowodem jest zestaw, który wskazałem. Wyjaśnij, co robi tam tablica od Yahu, dublująca tę z blachy z zestawu?
Jostein

Postprzez grrzesiek28 » sobota, 2 listopada 2019, 22:08

Ależ proszę Pana bardzo :mrgreen:
Bo są też leniwi jak ja :P i jak mam malować tablicę a mam dostępną gotową, to wolę gotową, tak jak i kolorowe pasy itp. Nie każdy modelarz ma Pana umiejętności. Ale każdy chce go złożyć jak najlepiej.
Pozdrawiam
grrzesiek28

Postprzez Jostein » sobota, 2 listopada 2019, 22:11

grrzesiek28 napisał(a):Ależ proszę Pana bardzo :mrgreen:
Bo są też leniwi jak ja :P i jak mam malować tablicę a mam dostępną gotową, to wolę gotową, tak jak i kolorowe pasy itp. Nie każdy modelarz ma Pana umiejętności. Ale każdy chce go złożyć jak najlepiej.
Pozdrawiam

I właśnie z tego powodu w expercie powinno być polskie malowanie.
Jostein

Postprzez grrzesiek28 » sobota, 2 listopada 2019, 22:15

Przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Z jakiego powodu?
grrzesiek28

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 2 listopada 2019, 22:15

Jostein napisał(a):
grrzesiek28 napisał(a):Dobry wieczór :D

A dowodem jest zestaw, który wskazałem. Wyjaśnij, co robi tam tablica od Yahu, dublująca tę z blachy z zestawu?

Jaka dublująca? To zupełnie innej klasy produkt. W pudełku masz blaszkę składaną z 2 elementów, którą trzeba pomalować i okalkować, a tablicę Yahu instalujesz i cieszysz się detalem. Do innych modeli z blaszkami w pudle też nie kupujesz tablic Yahu, bo już jest blaszka w zestawie? Są tacy, co kupują, i do nich zapewne jest skierowana oferta. Ba, są nawet tacy, co do jednego modelu kupują blaszki kilku różnych producentów i dobierają z nich najlepsze elementy!

Jostein napisał(a):
grrzesiek28 napisał(a):Ależ proszę Pana bardzo :mrgreen:
Pozdrawiam

I właśnie z tego powodu w expercie powinno być polskie malowanie.

A jak ja w sumie robiłbym greckie to też mam napisać z tej okazji, jaka ta Arma chciwa i w ogóle do kitu?
caughtinthemiddle

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie