Spitfire Mk.Ia "nowa" Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.Ia "nowa" Tamiya 1/48

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 25 listopada 2019, 10:28

Panowie, a jaki tak naprawdę kolor powinien mieć Sky na Spitfire w 1940 roku? Błękitny? Jajkowo-beżowy?
Kuba P.

Reklama

Postprzez Dominik » poniedziałek, 25 listopada 2019, 12:46

Kuba, wydaje mi się, że w zależności od tego czy przemalowywany czy fabryczny. Jak przemalowywany to mógł być Sky, Duck Egg Blue/Green a nawet Eau de Nil lub Sky Blue. Fabryczne to raczej klasyczny Sky...No chyba, że w fabryce zabrakło beczek z farbą.

Co ciekawe, wyczytałem gdzieś, że w dokumentach wszystkie kolory określane są jako SKY.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 25 listopada 2019, 13:19

Sky type S to Sky type S. Był tylko jeden. Duck Egg Blue, czy Green to dokładnie ten sam kolor, a raczej po prostu Sky Type S inaczej nazywany. Eau de Nil to legenda. W kwestii fabryczny/przemalowany Dominik ma zupełną rację. Ale to na początku istnienia koloru i raczej na poziomie poniżej MU. Na starcie brakowało tej farby i konieczność mieszania samodzielnie, czy w ogóle zinterpretowania rozkazu, który kazał malować samoloty w kolorze nieba, czyli na zielono powodowały powstawanie różnic w odcieniach. Oczywiście nie wiadomo jakich. Ale tu swoją szanse dostaje też Sky Blue. Jednak ze względu na specyfikę tego koloru raczej nie mogło to być zjawisko powszechne.
greatgonzo

Postprzez caughtinthemiddle » poniedziałek, 25 listopada 2019, 15:21

greatgonzo napisał(a):Ale tu swoją szanse dostaje też Sky Blue. Jednak ze względu na specyfikę tego koloru raczej nie mogło to być zjawisko powszechne.

Ale raczej nie MAP/RAF Sky Blue (który jest kolorem zdecydowanie niebieskim, czyli z mocno innej bajki), tylko No.1 Sky Blue z ówczesnego British Standard:
Obrazek
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 25 listopada 2019, 17:07

To nawet nie o to chodzi. Sky Blue mógł się pojawić, gdy trzeba było przemalować dywizjon, dostaw zaleconego koloru nie było, w instrukcji stało jak byk 'Sky,' a w stacji z jakichś powodów był dostęp do Sky Blue. Tylko Sky Blue MAPowski, czy inny nie miał za bardzo powodu przebywać w obrębie stacji bojowej RAF, więc trudno zrobić z tego jakąś nawet namiastkę reguły. Jest kilka anegdotycznych poszlak opartych głównie na wspomnieniach naocznych świadków oceniających kolor oczami i ufających swojej pamięci.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 25 listopada 2019, 20:42

W swoich szpargałach znalazłem takie coś - co prawda to Hurricane, ale kolory znajome.

Obrazek
[do dyskusji - z Internetu - V.J.Rabbetts]
Może się przyda... ;o)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez iras67 » wtorek, 26 listopada 2019, 00:58

Podoba się.
iras67

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 26 listopada 2019, 08:05

caughtinthemiddle napisał(a):
greatgonzo napisał(a):Ale tu swoją szanse dostaje też Sky Blue. Jednak ze względu na specyfikę tego koloru raczej nie mogło to być zjawisko powszechne.

Ale raczej nie MAP/RAF Sky Blue (który jest kolorem zdecydowanie niebieskim, czyli z mocno innej bajki), tylko No.1 Sky Blue z ówczesnego British Standard:
Obrazek

A czy są takie próbki dla innych kolorów? Nijak ich nie mogę dopasować do odcieni farb proponowanych przez MRP czy Gunze. Rozumiem weathering, czy inne takie, ale odcieniami gryzą się te farby z moim wyobrażeniem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 26 listopada 2019, 08:05

do usunięcia
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez caughtinthemiddle » wtorek, 26 listopada 2019, 11:08

piotr dmitruk napisał(a):
caughtinthemiddle napisał(a):

Obrazek

A czy są takie próbki dla innych kolorów? Nijak ich nie mogę dopasować do odcieni farb proponowanych przez MRP czy Gunze. Rozumiem weathering, czy inne takie, ale odcieniami gryzą się te farby z moim wyobrażeniem.

Co masz dokładnie na myśli? Jeśli kolory MAPowskie/RAFowskie, to "próbki" w mojej książce o kolorach wyszły w druku zupełnie sensownie - Nick Millmann jest zadowolony, a jego standardy są wysokie ;)
O MRP się nie wypowiem, bo nie mam za bardzo podstaw, natomiast Gunze w zakresie doboru barw niestety nie wypada najlepiej i to nie tylko w dość jednak trudnym i wymagającym solidnego researchu temacie kolorów drugowojennych, ale i współczesne FS-y przynajmniej w części przypadków są "położone" - Atlis wklejał onegdaj porównanie kilku FS-ów z Mr.Color i RC, które ja uzupełniłem...
https://www.modelforum.cz/viewtopic.php ... 0#p2197554
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli