Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Postprzez Radek Pituch » sobota, 31 października 2009, 12:29

Sebastian, myślę że nie jest jeszcze za późno byś przetarł do gołej stali zęby koła napędowego i powierzchnie styku koła napinającego z ogniwami.
A tu jeszcze zdjęcie, może pomoże w doborze flory, choć przypuszczam, że zainteresuje bardziej Piotrka :) :
Obrazek

Radek
Radek Pituch

Reklama

Postprzez ewpiga » sobota, 31 października 2009, 13:30

Jak najbardziej, już sobie je zachowałem. :mrgreen:
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Andrzej Hołowacz » sobota, 31 października 2009, 14:14

Radek Pituch napisał(a):..... choć przypuszczam, że zainteresuje bardziej Piotrka :)

Można też Piotrka spróbować wykończyć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=47&t=42446
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez rollingstones » sobota, 31 października 2009, 14:23

Mam tę fotę - jest świetna, myślę właśnie o takim połączeniu roślinności z górskim kamienistym terenem. Radziu układ jezdny w postaci kół napędowych, tylnych i gąsienic jest jeszcze do roboty. Na razie go nie ruszałem bo na etapie przymiarek do dioramy często ich dotykam przenoszać pojazd. Dzięki za czujność ;o) Ta Ewpiga wziął byś się za jakiegoś porządnego wraka a nie w kółko te impresje ;o).
pozdrówki chłopaki :D
płotka
rollingstones

Postprzez ewpiga » sobota, 31 października 2009, 15:03

Andrzej Hołowacz napisał(a): Można też Piotrka spróbować wykończyć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=47&t=42446

Strzeliłeś i trafiłeś, ten dział, tej witryny wykańcza mnie. :mrgreen: ...jestem dopiero na ósmej stronie :mrgreen:
Sebek, porządny wrak jak najbardziej będzie, czekam na kilka materiałów, które do mnie jadą. Wpierw jednak w impresji "wysypię" Mardera III.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez TomSven » sobota, 31 października 2009, 23:13

Witam modelik świetny jak na razie daleko od mojego poziomu...

Mam pytanie co do podstawki czy on też jest uformowana z tego "styrodoru" ?
Obrazek
TomSven

Postprzez Patryk » niedziela, 1 listopada 2009, 07:56

Seba a z czego planowałeś wykonać wodę? Właśnie mam problem z czego zrobic kilka kałuż na dioramce z ronsonkiem. ;o)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 2 listopada 2009, 10:08

Tak podstawkato styrodur. Jest fajny bo w odróznieniu od styropinu podcza obróbki nie sypie się tak.
Patryk - zamierzam użyć silikonu uniwersalnego. Robilem małe testy i po zabarweniu wygląda świetnie.
pozdrawiam.
płotka
rollingstones

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 2 listopada 2009, 13:44

...a nie postarzeje się i nie popęka albo zmatowieje... jak to sylikony zwykle lubią robić?
Mariusz 72

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 2 listopada 2009, 14:10

Raczej nie powinien zmatowieć, gdy potraktuje się masę po wierzchu lakierem bezbarwnym.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że można zagotować silikon w podwójnym naczyniu na kuchence, jak kiedyś klej stolarski
zmieniając go w bardziej płynny materiał. Testów jednak nie przeprowadzałem.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 2 listopada 2009, 14:39

Ja zrobiłem test tak - silikon nałożyłem, potem palcem umoczonym w płynie do mycia nczyć nadałem fakturę wody. Następnie nalałem na to cienką warstwę still water vallejo zmieszanego z brązowo ziemistą farba vallejo. I wszystko się trzymało - po wyschnęciu była piękna zamulona rzeka jak z tego zdjęcia. Choć nie wiem czy coś pózniej popęka bo płytkę z testem wyrzuciłem gdyż uznałem że patent się powiódł :?
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » wtorek, 3 listopada 2009, 11:17

Chwila urlopu wreszcie - można trochę podciągnać tematy modelarskie. Wstyd się przyznać ale od dwóch dni robiłem murek. W pierwszej wersji zrobiłem go ze styroduru - mur kamienny wyższy, kaskadowo schodzący w dół bez słupków. Był fajny bardzo, ale z uwagi na fakt, że nie miałem białego pigmentu a tylko jasno szary, nie mogłem użyć fiksera miga do utrwalenia zaprawy. Fikser trochę sciemnia kolor pigmentu. Zdecydowałem się więc na terpentynę. Bardzo mocno zagruntowałem akrylem do gruntu a potem nałożyłem gruba warstwę surfacera. Wszystko cacy, pieknie pigmencik siadł w pomalowane wcześniej kamienie. Pomimo jednak tylu warstw zabezpieczających terpentyna wdarła się do styroduru i dokonała wewnętrzne spustoszenia w nim - dotykając palcami muru kamienie się zapadały. Nie było to może zbyt poważna wada ale stwierdziłem że jeszcze coś póżniej uszkodzę i będzie buba. Wywaliłem więc ten murek i zrobiłem kaskadowo schodzący w dół mur z przęsłami ogrodzeniowymi ( piszę że kaskadowo bo na zdjęciach wyglada czasami ja by przęsła były nierówne)
Na żywo i z perspektywy wysokości pojazdu jest wszystko doskonale widoczne. Mur zrobiłem z gipsu. Tu już zdecydowałem się zrobić mur otynkowany - przęsła dawały mi wyobrażenie że nie jest to mur oddzielający pastwiska tylko coś poważniejszego - mur okalający posiadłość. Mur pomaluję na biało/jasno żółto i będzie ładnie kontrastował z terenem.
Nie będę dawał tu żadnych drzew - chcę trochę odpocząć od paprotki. Zrobię kilka zaprawek surfacerem i zaraz zabiorę się za malowanie murka
CDN
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez author21 » wtorek, 3 listopada 2009, 12:07

Japoński model włoskiego pojazdu w malowaniu niemieckim. Państwa Osi połączone w jednym. :mrgreen:
author21

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 3 listopada 2009, 15:56

Jeśli Ci to nie sprawi kłopotu to proponowałbym taką poprawkę:
Przęsła płotu, a konkretnie ostrza, towrzą zbyt szpiczastą figurę. Powinny tworzyć łagodny łuk.
Radziłbym 3 centralne skrócić, a zwłaszcza środkowe.

Mocowanie do muru jest mało profesjonalne. To środkowe "uszko" jest zbędne.
Zwykle mocuje się to na haczykach lub kątownikami (na śruby) do muru - w lini poprzeczek.
Kiedyś śrub raczej nie stosowali (bo nie mieli kołków rozporowych) i wmurowywali haki lub rzadziej kotwili w murze.

Głowice (pokrywy) murków zazwyczaj robi się z małym lub dużym spadkiem, żeby woda spływała.
...ale może na południu mają inne zasady. Swoją drogą to ciekawy jestem czy takie wzory przęseł tam stosowali.
Mariusz 72

Postprzez rollingstones » wtorek, 3 listopada 2009, 16:13

Tak pewnie tak zrobię jak piszesz - całe przęsło jest tylko do przymiarki - to środkowe "mocowanie" to nie odcięta jeszcze część wypraski :mrgreen: . Myślę aby w ogóle nie robić łuku tylko wszystkie takie same ostrza - choć zrobię sobie jedno na przymiarkę i podejmę decyzję. Dla mnie ma być głównie ładnie ;o) a merytorykę zostawiam lepszym. Moje mocowanie przęsła będzie bezpośrednio w mur włożone. To najprostsze i najmniej kontrowersyjne rozwiązanie.
Na razie zrobiłem bazę podstawy w kolorze. Teraz na to dosypię trochę piasku i kamieni i podmaluje ponownie ale już z konkretnym rozłożeniem cieni na terenie, aby już na podstawowych etapach było jak najbardziej róznorodnie
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat