Analiza porównawcza "pezetelek"- praca habilitacyjna :)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Analiza porównawcza "pezetelek"- praca habilitacyjna :)

Postprzez Maciej Noszczak » niedziela, 8 grudnia 2019, 10:06

Jostein napisał(a):Co do pana Noszczaka, to mógłbym co prawda pokazać tu, że w kwestii Army jest pan dość odległy od obiektywizmu, ale nie chcę zniżać się do pańskiego poziomu i "klasy". Ponadto ta sama uwaga, co do pana HK - bruderszaftu nie piliśmy.

Proszę śmiało bez krępacji.
BTW czy modele zaprawione jadem ze żmiji już się pichcą do niedzielnego stołu? :) :) :)
Z poważaniem:
arch. Maciej Noszczak

http://www.facebook.com/MNoszczak
Maciej Noszczak

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez cooper69 » niedziela, 8 grudnia 2019, 12:52

ochli napisał(a):To jest zemsta ze strony Pana Jostein za brak polskiego malowania w modelu Hurricane Mk.IIc. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Z ust mi to wyjąłeś!
No I protest, że modele są za drogie!

A w ogóle prafdzifi "patrioci" (fszyscy) powinni dostawać za darmo! HOWGH
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez Aleksander » niedziela, 8 grudnia 2019, 15:06

Się wtrącę...
PAX VOBISCUM, Panowie!
Zaczęło się niewinnie, a przy tej eskalacji niechęci za chwilę skończy się ustawką.
To tylko modele w skali 1/72, więc może czas na wypuszczenie z siebie nadmiaru pary i spokojne podejście do tematu?
BTW - ja mam obydwa modele i obydwa skleję, nie oglądając się na ich wady i postawię obok zestawów "Ruchu" - i tak będą się prezentować o niebo lepiej.
IMHO - warto walczyć o poprawność modelarską, ale życia bym za to nie oddawał...
Polejcie wodę na miecze...
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez cris » niedziela, 8 grudnia 2019, 16:09

ochli napisał(a):Właśnie podziwiam dziurę na wylot od wypychacza w tyle kadłuba w P-24 IBG.Ciekawe co robiła kontrola jakości w tej firmie robiącej modele na "światowym" poziomie.Gdyby to się przytrafiło w modelu Army to serwer by się zawiesił a tu cisza.

Paweł a tę ,,dziurę'' to masz we własnym zakupionym już modelu ?

Co do ,,dyskusji", jak już paru Kolegów zauważyło ;to ten profil/nosek itp. był tylko pretekstem do rozdrapania starych ,,przyschniętych strupów'' .
Nie czarujmy się; każdy ma jakiegoś ,,idola " na forum, który mu gdzieś kiedyś, być może, ,,nacisną na odcisk'' w jakiejś dyskusji/rozważaniach /porównaniach ,i vice versa . :->
A że nasze pesele zaczynają się w większości od,,małej cyfry" to kręgosłupy nam zesztywniały i przetłumaczyć coś ciężko. :mrgreen:
Przypuszczam ( a nawet jestem pewien) że tu nie chodzi o Firmy ,a ,,zadry'' do konkretnych osób -,,zadry modelarskie'' ,rzecz jasna ,bo forum przecież tematyczne. ;o)
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez potez » niedziela, 8 grudnia 2019, 16:21

Preciez ta dyskusja jet bez sensu :)
Arma niepotrzebnie pchała sie w tak trudne tehnologicznie modele na smym początku - ten nowy Hurri Mk.II pokazuje, że zaczybaja fajnie ogarniac bryłę ale zacynanie od naszych megatrudnych technologicznie blach żłobkowanych to samobójstwo - co pięknie widac na przykłądzie P.7
IBG robi fajne składalne modele z lłądnymi fakturami i wieloma pietami.
Ale ta dyskusja jest o niczym - no może poza tym, że zaczeło się plasterkowanie modeli. Teraz juz żaden in box bez plasterkowanych profili nie będzie dokładny ;)
ps: ( tak na oko to rzeczywuście coś jest z tymi profilami, na zdjęciach leżących postrzałków fotografowanych praz turystów z wermahtu linie podziałowe nie sa ani tak wypukłe jak w armie ani tak płaskie jak w IBG - gdzieś po środku to leży.
ps2: w 48 wszystki P.11a, P11c, i P7 jakie sa dostępne ( wtrysk, vacu, żywica) maja zwalone profile i to po grubasie, zwłaszcza część przkadłubowa do pierwszego załamania :D . Na szczęście nikt się temu nie przyglądał i nie ma rozdrapywania szat. Może dlategoi, że nikt tych modeli nie robi :P :lol:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez xmen » niedziela, 8 grudnia 2019, 16:37

cris napisał(a):
ochli napisał(a):Właśnie podziwiam dziurę na wylot od wypychacza w tyle kadłuba w P-24 IBG.Ciekawe co robiła kontrola jakości w tej firmie robiącej modele na "światowym" poziomie.Gdyby to się przytrafiło w modelu Army to serwer by się zawiesił a tu cisza.

Co do ,,dyskusji", jak już paru Kolegów zauważyło ;to ten profil/nosek itp. był tylko pretekstem do rozdrapania starych ,,przyschniętych strupów'' .
Nie czarujmy się; każdy ma jakiegoś ,,idola " na forum, który mu gdzieś kiedyś, być może, ,,nacisną na odcisk'' w jakiejś dyskusji/rozważaniach /porównaniach ,i vice versa . :->
A że nasze pesele zaczynają się w większości od,,małej cyfry" to kręgosłupy nam zesztywniały i przetłumaczyć coś ciężko. :mrgreen:
Przypuszczam ( a nawet jestem pewien) że tu nie chodzi o Firmy ,a ,,zadry'' do konkretnych osób -,,zadry modelarskie'' ,rzecz jasna ,bo forum przecież tematyczne. ;o)

Tak.We własnym zakupionym już modelu.Ja sobie z tym poradzę ale coś takiego powinno być wychwycone na etapie próbnych wtrysków.
Pokazać zdjęcie?
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez cris » niedziela, 8 grudnia 2019, 16:51

Po prostu reklamacja , napisz do IBG i wyślij fotki ,powinni przysłać drugą ramkę z kadłubem .
Pytałem bo w tej recenzji jest wszystko ok z kadłubem.
https://nowosci.plastikowe.pl/aktualnos ... ice-72524/
cris

Postprzez xmen » niedziela, 8 grudnia 2019, 16:58

cris napisał(a):Po prostu reklamacja , napisz do IBG i wyślij fotki ,powinni przysłać drugą ramkę z kadłubem .

Tak jak napisałem wyżej poradzę sobie.Nie z takimi rzeczami sobie człowiek radził.Najwyżej zrobię kiepskie fotki żeby nie było widać niedoróbek. :mrgreen: :mrgreen

W recenzji KFS na facebooku też był pokazany ten feler.
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez GrzeM » niedziela, 8 grudnia 2019, 17:11

cris napisał(a):Po prostu reklamacja , napisz do IBG i wyślij fotki ,powinni przysłać drugą ramkę z kadłubem .

Cris, nie żartuj. To nie jest "recenzja" tylko tekst reklamowy producenta. Plastikowe.pl jest wyraźnie oznaczone: "Pod patronatem IBG Models".
Ostatnio edytowano niedziela, 8 grudnia 2019, 17:15 przez GrzeM, łącznie edytowano 1 raz
GrzeM

Postprzez cris » niedziela, 8 grudnia 2019, 17:14

*
Ostatnio edytowano niedziela, 8 grudnia 2019, 17:21 przez cris, łącznie edytowano 1 raz
cris

Postprzez cris » niedziela, 8 grudnia 2019, 17:20

ochli napisał(a):W recenzji KFS na facebooku też był pokazany ten feler.

No to że Kamil Feliks Sztarbała pokazał ,,dziurę'' to już wszyscy wiedzą .
Dlatego pytałem się czy Twój model też tak ma ,bo Kolega Kamil to mógł do recenzji dostać taki właśnie z jakiegoś ,,lekkiego odrzutu''- a co, zawsze będzie dostawał cacy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

GrzeM napisał(a):

Cris, nie żartuj. To nie jest "recenzja" tylko tekst reklamowy producenta. Plastikowe.pl jest wyraźnie oznaczone: "Pod patronatem IBG Models".

No tak prawda ! pewnie dlatego wybrali najlepsiejszy kadłub ze stosy wyprasek ,a inne maja dziury .
Uff- dzięki Grzegorz , w takim razie nie kupię tego P 24 ,tylko zlepie sobie z Azura ,kto wie co jeszcze czyha w tym modelu.
Może AH ma w bliskich planach wypuścić P-24 to poczekam (naprawdę bez złośliwości) po Jaku 1 jest nadzieja 8-)
cris

Postprzez RAV » niedziela, 8 grudnia 2019, 17:37

ochli napisał(a):
cris napisał(a):
ochli napisał(a):Właśnie podziwiam dziurę na wylot od wypychacza w tyle kadłuba w P-24

Tak.

Ja też.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Domi » niedziela, 8 grudnia 2019, 17:38

Zdjęcia mojego P24, świeżo wyciętego z wyprasek
Obrazek
Obrazek
W pozostałych trzech które w sklepie obejrzałem było to samo.

W świetle tego teza przez Ciebie postawiona:
cris napisał(a):No tak prawda ! pewnie dlatego wybrali najlepsiejszy kadłub ze stosy wyprasek ,a inne maja dziury .

może być prawdą...

Oczywiście przez coś takiego szkoda włosy z głowy rwać, bo i łatwo zakleić i błąd mniejszego kalibru niż płaski nos-ek :lol:

D.
Domi

Postprzez Łukasz_K » środa, 11 grudnia 2019, 13:55

GrzeM napisał(a):

ukradzione z innego forum (nie pretorian, tylko to całkiem zabawne jest ;))

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez bigzbig1970 » czwartek, 19 grudnia 2019, 12:00

cris napisał(a): Może AH ma w bliskich planach wypuścić P-24 to poczekam (naprawdę bez złośliwości) po Jaku 1 jest nadzieja 8-)

Na to bym niestety nie liczył, po deklaracji człowieka z AH:

Uważny obserwator polskiego rynku modelarskiego na pewno już zauważył, że z tematów wrześniowych, szczególnie z wariantów P.11/P.24 zostaliśmy wypchnięci przez znacznie silniejszego gracza. Nie jesteśmy w stanie zaryzykować teraz mniej rentownych modeli z tego okresu przy tak silnej konkurencji. Będziemy musieli skoncentrować się na innych okresach z historii lotnictwa, w pierwszej kolejności na myśliwcach z drugiej wojny światowej.

Cytat z http://armahobbynews.pl/blog/2019/12/05/model-hurricane-mk-iic-podsumowanie/
Czterdzieści lat sklejania i ciągle paskudzę wszystkie modele. Przynajmniej jestem konsekwentny.
bigzbig1970

Lokalizacja: Braniewo- Węgorzewo- północne kresy Rzeczypospolitey

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie