Po namyśle postanowiłem i ja spróbować swoich sił w konkursie. A że od jakiegoś czasu ten oto japoniec jest przekładany z miejsca na miejsce, pomyślałem, że nada się do tego projektu. Pierwszym założeniem jeżeli chodzi o udział w konkursie jest przede wszystkim ukończenie warsztatu, wcześniej też brałem udział w konkursach na forum, niestety z dość mizernym efektem- zawsze coś stanęło na przeszkodzie aby ukończyć projekt, bądź brałem na warsztat dość nieprzewidywalne zestawy czego efektem było zaniechanie prac
Tym razem chcę aby było inaczej, konkurs traktuję bardziej jako osobiste wyzwanie, gdyż nie mam co porównywać się z mistrzami modelarskiego rzemiosła, którzy publikują swoje relacje na forum (cały czas się uczę więc "podglądam" bardziej doświadczonych modelarzy). Liczy się przede wszystkim dobra zabawa oraz poszerzanie wiedzy modelarskiej
Główny aktor tej relacji to japoński czołg średni Typ 97 Chi-Ha z firmy Tamiya. Model dość leciwy, ale trzymający nadal dobry poziom. Myślę, że sklejanie nie przysporzy większych problemów, większe wyzwanie czeka mnie w przypadku malowania kamuflażu i na tym chciałbym się skupić. Pewną wizję w głowie już mam, no i oczywiście mam nadzieję, że końcowy efektu spełni moje oczekiwania. Co do dodatków myślę tylko o wymianie luf na metalowe, ale jeszcze się nad tym zastanowię.
Jeżeli Chi-Ha uda mi się zbudować w dość szybkim czasie, na warsztat chciałbym wziąć projekt związany z wojną w Wietnamie,będzie to coś sowieckiego w egzotycznych barwach, ale czas pokaże
Tyle słowem wstępu. Aby wdrożyć się do konkursu przedstawiam kilka zdjęć zestawu który zamierzam zbudować