Sd.Kfz.232 Tamiya 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sd.Kfz.232 Tamiya 1/35

Postprzez ewpiga » środa, 4 listopada 2009, 23:19

Eksperymentuje, podcieniuję, poskrobię, jak nie będzie mi się podobało przemaluję.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez badger » czwartek, 5 listopada 2009, 07:13

Ciekawy, na kołach dałbym więcej czarnego, czy szarego żeby optycznie było bardziej kontrastowo. Troszeczkę obicia na błotnikach miejscami (jak dla mnie) nie za fajne. Ogólnie jednak podoba mi się - malowany nieszablonowo.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez author21 » czwartek, 5 listopada 2009, 08:33

Szczerze mówiąc słaby :(. Kojarzy mi się z obrazem olejnym , impresjonizm - odnośnie obić. Ale nie przypominają rzeczywistych. Poza tym te blaszane błotniki, przy takich obiciach, byłyby też chyba trochę pogięte, toz wykła cienka blacha była.
author21

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 5 listopada 2009, 09:56

Bardzo mi się podoba ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez ewpiga » czwartek, 5 listopada 2009, 11:56

author21 napisał(a):Szczerze mówiąc słaby :(. Kojarzy mi się z obrazem olejnym , impresjonizm - odnośnie obić. Ale nie przypominają rzeczywistych. Poza tym te blaszane błotniki, przy takich obiciach, byłyby też chyba trochę pogięte, toz wykła cienka blacha była.

To wstępna przymiarka, ja modele maluję, nie za pierwszym razem by się udało.
Toż pojazd pustynny, palony słońcem, odzierany piachem wiejącym, nie zaś dużymi kamolami obijany.

Jacek, kółeczka do fotografii całości modelu, sadziłem delikatnie mam przyklejone, te zostało, nie mogłem odlepić :)
w finalnym malowaniu poprawię.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » czwartek, 5 listopada 2009, 13:49

Efekt jest splaszczony przez te blaszki edkowe - nie masz po czym malować i dlatego jest takie złudzenie. Natomiast płyta z żaluzjami pancernymi zapisana na dysku jako inspiracja.
płotka
rollingstones

Postprzez mnowogro » czwartek, 5 listopada 2009, 13:55

Jak się sprawują przy malowaniu te głębokie rysy na błotnikach?
mnowogro

Postprzez Boozy » czwartek, 5 listopada 2009, 20:06

Przyjemne malowanie.
Świetne koło zapasowe. Natomiast odpryski się mi nie podobają.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez Vlad » czwartek, 5 listopada 2009, 21:52

Powiem tak. Sam maluję i lubię bawić się ciepłymi barwami, a Twoje są szczególnie miłe dla oka więc.... masz mnie kurde :D Natomiast odpryski wydają się płaskie. Ale jak napisałeś powyżej, to dopiero wstęp :] Bardzo podoba mi się, że traktujesz powierzchnię modelu jak płótno. Tak dalej!
Vlad

Postprzez ewpiga » czwartek, 5 listopada 2009, 23:16

rollingstones napisał(a):Efekt jest splaszczony przez te blaszki edkowe - nie masz po czym malować ...

Dokładnie, śmiało można było pozostawić oryginalne wylewki na kadłubie, tak samo włazy i dekle wszelakie. Względem tych płaskich blaszek, to suchy pędzel raczej odpada. Straciłem przez to zapał do malowania tej płaskiej bryły.
mnowogro napisał(a):Jak się sprawują przy malowaniu te głębokie rysy na błotnikach?

One aż tak nie są głębokie, delikatnie naznaczone. Teraz nie przeszkadzają w nakładaniu farby /ja nie maluję grubo, zawsze kolor nakładam cienko/ W jakimś stopniu, zbliżając się już do końca malowania zaleje model rzadką farbą, w kolorze brązu na przykład, która wleje się we wszystkie zadrapania, efekt jakiś tam z pewnością się pokaże.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez spiton » czwartek, 5 listopada 2009, 23:45

Mi ten rodzaj poszukiwań właściwego efektu bardzo odpowiada, a droga od ogółu do szczegółu jest najbardziej oczywistym postępowaniem.
Kolorystyka Cataliny ,-))
Oczywiście relacja bardzo się podoba, i dodam, że super fotki!!!!
PS. blaszki nie zawsze są lepszym rozwiązaniem. Przerabiałem już kilka razy ten temat na własnym tyłku(że tak się wyrażę ,-))
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat