Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Wielkości dyszy i szerokości plamki

Postprzez stormag » sobota, 19 września 2020, 23:01

Jako ciekawostka (do krytycznego skomentowania ;o) ) – na forum https://www.britmodeller.com/forums/ind ... zzle-size/ znalazłem jeszcze takie orientacyjne zestawienie wielkości dysz i korespondujących z nimi wielkości plamek (dla mnie interesujące raczej z powodu podania średnic maksymalnych):

0,15mm – od 0,5 do 10mm (bardzo drobny detal)
0,2mm – od 1mm do 14mm (standardowy rozmiar)
0,4mm – od 3mm do 25mm (dysza o dużym przepływie)
0,6÷1,2mm - „Nie miałem żadnego powodu do testowania” (użytkownik little-cars, wpis z 5 sierpnia 2016).

Natomiast jeśli chodzi o modele gunpla (jako że temat raczej dopiero zyskuje u nas popularność), to chcąc do wartościowych informacji od Was dodać coś od siebie, zrobiłem małe rozeznanie i z tego co widzę, większość ludzi pracuje na i/lub poleca dyszę 0,3mm, także do modeli 1/144. Chociaż co najmniej jeden z wymiataczy z Youtube'a używa zestawu 0,2+0,5 (w sumie niezbyt zaskakujące :mrgreen:).

Co do mnie, na chwile obecną skłaniam się ku 0,3 - jak to mówią „jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś koniem - zignoruj to; jeśli dwie osoby - zastanów się nad tym; jeśli trzy - kup sobie siodło” - przede wszystkim chyba żeby nie przekozaczyć z problemami technicznymi (rozcieńczanie) bez doświadczenia. No chyba, że wszystkie wykupią i będę musiał czekać kwartał na nową dostawę - wtedy może skłonię się ku 270-ce :).

W takim razie pozostaje mi pytanie o kompresor (nie, nie jestem w stanie zbudować samemu z lodówki) - zbiornik wyrównawczy koniecznie? Dowolny klon AS186-ki, czy jakiś konkretny? Warto dopłacić za Fine-Art lub „oryginalnego chińskiego Adlera”? A może jeszcze coś innego?
Ostatnio edytowano niedziela, 20 września 2020, 02:26 przez stormag, łącznie edytowano 1 raz
stormag
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 13 września 2017, 12:18
Lokalizacja: Wrocław

Reklama

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 20 września 2020, 00:12

stormag napisał(a): pozostaje mi pytanie o kompresor

Ze zbiornikiem, najtańszy jaki znajdziesz.
Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Łukasz_K

100-lecie Niepodległości
 
Posty: 2379
Dołączył(a): piątek, 29 kwietnia 2016, 13:58
Lokalizacja: Bstok

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez stormag » niedziela, 20 września 2020, 02:59

Łukasz_K napisał(a):Ze zbiornikiem, najtańszy jaki znajdziesz.


Rozumiem w takim wypadku, że wszystkie zbiorniczaste kompresory za 350-500zł są mniej więcej tak samo głośne (~50dB)?
stormag
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 13 września 2017, 12:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez greatgonzo » niedziela, 20 września 2020, 05:30

potez napisał(a):Naprawe nic więcej nie da sie na ten temat napisać.


Może poza skromną uwagą, że w każdej popularnej skali maluje się rzeczy wielkości ułamków milimetra i problem zalania czegoś jest stały i skaloniezależny.
Nawet nie jestem pewien, czy to jest coś więcej :).
Avatar użytkownika
greatgonzo
 
Posty: 3803
Dołączył(a): czwartek, 4 września 2008, 16:23
Lokalizacja: Giżycko

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 20 września 2020, 07:48

stormag napisał(a):wszystkie zbiorniczaste kompresory za 350-500zł są mniej więcej tak samo głośne (~50dB)?

Tak w tej pułce cenowej wszystkie to odmiany as186, nie różnią się od siebie prawie niczym i są tak samo głośne. Jak trafisz na dobry egzemplaż to będzie w miarę cichy i szczelny. Jak masz 500pln na kompresor to jest gość co w tej cenie robi loduwkowce, problem głośności Ci wtedy odpada.
Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Łukasz_K

100-lecie Niepodległości
 
Posty: 2379
Dołączył(a): piątek, 29 kwietnia 2016, 13:58
Lokalizacja: Bstok

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez cooper69 » niedziela, 20 września 2020, 09:59

stormag napisał(a):
Łukasz_K napisał(a):Ze zbiornikiem, najtańszy jaki znajdziesz.


Rozumiem w takim wypadku, że wszystkie zbiorniczaste kompresory za 350-500zł są mniej więcej tak samo głośne (~50dB)?


Zamiast pchińczyka zamów lodówkowca u kolegi Adamek - znajdziesz go np. tutaj
To jest inna liga pod względem trwałości i głośności.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele czołgów).

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71
Avatar użytkownika
cooper69
 
Posty: 751
Dołączył(a): środa, 8 kwietnia 2015, 11:47
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez Thalgonis » niedziela, 20 września 2020, 10:04

Łukasz_K napisał(a):
stormag napisał(a): pozostaje mi pytanie o kompresor

Ze zbiornikiem, najtańszy jaki znajdziesz.


Popieram. Zaczynałem od najtańszego ze zbiornikiem, teraz siedzę na lodówkowcu (wlaśnie od kolegi Adamka - gorąco polecam :) ).
Pozdrówka
Thalgonis (http://www.studio-d.pl/modele)

Obrazek
Thalgonis
 
Posty: 571
Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2018, 17:51
Lokalizacja: Kalisz

Re: Lodówkowiec od Adamka1003

Postprzez stormag » niedziela, 20 września 2020, 12:10

Łukasz_K napisał(a):Jak masz 500pln na kompresor to jest gość co w tej cenie robi lodówkowce, problem głośności Ci wtedy odpada.

cooper69 napisał(a):Zamiast pchińczyka zamów lodówkowca u kolegi Adamek - znajdziesz go np. tutaj
To jest inna liga pod względem trwałości i głośności.

Thalgonis napisał(a):Zaczynałem od najtańszego ze zbiornikiem, teraz siedzę na lodówkowcu (wlaśnie od kolegi Adamka - gorąco polecam :) ).

Brzmi zachęcająco – moje największe obawy dotyczą:
• wielkości – jakie duże jest urządzenie, w jakiej formie (jakaś szczątkowa obudowa? Wszystkie części trzymają się siebie, czy samemu mam wmontować je do starej obudowy komputerowej ;o) ?) i jak duże macie zbiorniki?
• gwarancji/serwisu – 500zł to jednak nie w kij dmuchał. Jak w ogóle wygląda wysyłka, odbiór i kontakt z producentem? Ktoś z Was coś reklamował?
• użytkowanie bez wcześniejszego doświadczenia z aerografami – czy trzeba samemu pododawać jakieś przejściówki, redukcje itp.?
Ostatnio edytowano niedziela, 20 września 2020, 19:46 przez stormag, łącznie edytowano 1 raz
stormag
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 13 września 2017, 12:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez cooper69 » niedziela, 20 września 2020, 15:31

Chyba coś źle sobie zinterpretowałeś.
Adam nie robi żadnych wydumek w obudowie komputera, które tam ktoś daje jako przykład samoróbki.
Swoje kompresory równie dobrze mógłby sprzedawać z naklejką H & S.
Swoją drogą Harder & Steinbach tak właśnie robi - zamawia u Włochów i nakleja swoją markę.

Co do trwałości to mój Htc-20A nazywa się LettraSet i ma... 31 lat.

To jest przykład jego roboty. Dogadasz się to Ci postara się dostosować wymiary, zrobić chwyt itp.
Na serwis też nikt nie narzeka.

Obrazek
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele czołgów).

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71
Avatar użytkownika
cooper69
 
Posty: 751
Dołączył(a): środa, 8 kwietnia 2015, 11:47
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Adamek1003

Postprzez stormag » niedziela, 20 września 2020, 22:22

Ok, poczytałem i pooglądałem sobie jego wyroby na konkurencyjnym forum i już bardziej ogarniam. Jestem pod wrażeniem.

Ten gość powinien zaprojektować jedną, prostą, dobrze przemyślaną i ESTETYCZNĄ ramę na to wszystko, dodać porządne logo, uruchomić produkcje seryjną i zarobić miliardy. Zastanawia mnie tylko, czy cena nowych sprężarek nie zabiłaby pomysłu.

Aha, mam jeszcze pytanie, czy istnieją jakieś rozgałęźniki, umożliwiające podpięcie na raz dwóch aerografów do jednego kompresora (nie aby używać ich na raz, tylko żeby uniknąć ciągłego odkręcania i przykręcania, eksploatującego przyłącza).
stormag
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 13 września 2017, 12:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Adamek1003

Postprzez arhtus » niedziela, 20 września 2020, 22:55

stormag napisał(a):Aha, mam jeszcze pytanie, czy istnieją jakieś rozgałęźniki, umożliwiające podpięcie na raz dwóch aerografów do jednego kompresora (nie aby używać ich na raz, tylko żeby uniknąć ciągłego odkręcania i przykręcania, eksploatującego przyłącza).


Taki rozdzielacz powietrza
https://sklep.skleptechniczny.pl/rozdzi ... 6369,18430

albo po prostu szybkozłączki, jeden wąż, wiele aerografów :D podpięcie trwa sekundę
https://www.mojehobby.pl/products/Szybk ... a-1-8.html

a jakbyś poszedł w chińczyki to możesz sobie nawet kupić taki wynalazek na dwóch tłokach i z dwoma wyjściami powietrza :D
https://sklep.skleptechniczny.pl/kompre ... 6357,27428
arhtus
 
Posty: 436
Dołączył(a): sobota, 15 listopada 2014, 00:03

Autostart/autostop

Postprzez stormag » poniedziałek, 21 września 2020, 22:45

Jeszcze chciałem się upewnić: czy wszystkie klony AS-186 oraz kompresory Adamka1003 mają funkcję autostart (tzn. mogą być cały czas podłączone do prądu, a włączają się tylko wtedy, kiedy naciśniemy spust aerografu i ciśnienie w zbiorniku spadnie poniżej zadanej wartości (np. 3 bar)?
stormag
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 13 września 2017, 12:18
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez Thalgonis » wtorek, 22 września 2020, 09:36

Tak
Pozdrówka
Thalgonis (http://www.studio-d.pl/modele)

Obrazek
Thalgonis
 
Posty: 571
Dołączył(a): środa, 13 czerwca 2018, 17:51
Lokalizacja: Kalisz

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez deckrdshaw » piątek, 25 września 2020, 18:04

i tym samym na placu boju pozostał Evo i Procon w wersji 270 i 289 oba w wersji platinium, tylko nie wiem czym się one różnią oprócz wielkości dyszy, pierwszy 0,2 drugi 0,3, a cena praktycznie identyczna.
Nie jestem jakiś psuj i ze wszystkim staram się obchodzić naprawdę tak jak należy, więc taki aero który by nie był wystarczy na wiele wiele lat, ale w razie czego z częściami do H&S naprawdę jest o wiele łatwiej, niech zwolennicy Procona udowodnią mi, że z częściami do niego to naprawdę nie problem. Ponoć to klon Iwaty i wszystkie części od niej pasują, ale proszę podać źródło gdzie ich mam realnie w razie czego szukać w polskich sklepach.
Complete information about Azerbaijan Visa Requirements for travelers before packing bags can be found here.
deckrdshaw
 
Posty: 1
Dołączył(a): piątek, 25 września 2020, 18:02

Re: Zakup aerografu, wiem, znowu to samo... ;-)

Postprzez Łukasz_K » piątek, 25 września 2020, 18:12

Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Łukasz_K

100-lecie Niepodległości
 
Posty: 2379
Dołączył(a): piątek, 29 kwietnia 2016, 13:58
Lokalizacja: Bstok

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości