Jak 130 / Zvezda / 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Jak 130 / Zvezda / 1:72

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 11 października 2020, 00:24

Model konkursowy, ale nie doleciał :oops: Kto by pomyślał, że 0,5 roku nie wystarczy żeby zbudować model? Wyciągnę wnioski na przyszłość i odpowiednio potraktuję priorytety :P.
Model budował się praktycznie bezproblemowo, jak na Zvezdę to jest naprawdę spoko. Do kabiny przydała by się jakaś blaszka, nitowanie dodałem tylko w kluczowych miejscach, z pozostałymi detalami jest ok. Kalki są dość cienkie (po naklejeniu podatne na uszkodzenia mechaniczne) i słabo przylegają ale mają więcej + niż -. Kłopoty zaczęły się na finiszu, ale o tym więcej w warsztacie ---> viewtopic.php?f=12&t=89226 Wyszło więc jak poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Reklama

Re: Jak 130 / Zvezda / 1:72

Postprzez Aleksander » niedziela, 11 października 2020, 05:22

Świetnie wyszedł. malowanie bardzo fajne i nietuzinkowe, a zdjęcie z buteleczką farby pokazuje, jakie to jednak jest maleństwo. Tym bardziej podoba mi się całość, widać, że popracowałeś nad modelem i efekt jest.
Osłona nie razie w takim ułożeniu, ale jak znajdziesz zamiennik, to będzie jeszcze lepiej.
Podoba się.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez marco2607 » niedziela, 11 października 2020, 09:06

Aleksander napisał(a):Świetnie wyszedł. malowanie bardzo fajne i nietuzinkowe, a zdjęcie z buteleczką farby pokazuje, jakie to jednak jest maleństwo. Tym bardziej podoba mi się całość, widać, że popracowałeś nad modelem i efekt jest.
Osłona nie razie w takim ułożeniu, ale jak znajdziesz zamiennik, to będzie jeszcze lepiej.
Podoba się.

Ten model nie jest oceniany w konkursie ,więc mogę co nieco napisać ( staram się nie pisać o konkurencji podczas glosowania) ;o)
Zapewne znowu będę ten zły :evil: , ale osłona kabiny to nie tylko problem tego modelu.
Zbliżenia pokazują wady ( zanik linii , wziernikow, nr.74 z 1 strony to dramat).
Z brudzeniem się nie dyskutuje ( zbyt mocne ), ale doł w modelu wygląda na 2 kolorowy .
https://www.defence24.pl/12-maszyn-jak- ... u-25-wideo
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 11 października 2020, 11:53

marco2607 napisał(a):Zbliżenia pokazują wady

Zdaje sobie sprawę :P
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez MesserDesign » niedziela, 11 października 2020, 20:17

Bardzo ładne zdjęcia - model na nich robi świetne wrażenie ;o)
Model sam w sobie, pomimo wad które wymieniłeś, prezentuje się bardzo efektownie i mi osobiście bardzo się podoba.

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 12 października 2020, 13:49

Łukasz_K napisał(a):
marco2607 napisał(a):Zbliżenia pokazują wady

Zdaje sobie sprawę :P

No to ziomal do roboty , poprawki czekają. ;o) Szkoda by było tak zostawić .
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez 45Tomi » poniedziałek, 12 października 2020, 22:54

Model bardzo fajny, choć mnie razi jedna rzecz, ale być może to tylko kwestia zbyt podkręconych zdjęć. Cieniowanie górnych powierzchni wygląda na przegięte (choćby w stosunku do zdjęcia wrzuconego przez Marco). Z drugiej strony widziałem zdjęcia modeli, gdzie ten efekt też występował, a patrząc na ten sam model na wystawie już go (czyli efektu zbyt odważnego cieniowania) nie było. Oczywiście gratuluję pięknego modelu!
45Tomi

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 13 października 2020, 13:03

marco2607 napisał(a):No to ziomal do roboty

na tą chwilę nie potwierdzam nie zaprzeczam :P

45Tomi napisał(a):Cieniowanie górnych powierzchni wygląda na przegięte (choćby w stosunku do zdjęcia wrzuconego przez Marco). Z drugiej strony widziałem zdjęcia modeli, gdzie ten efekt też występował, a patrząc na ten sam model na wystawie już go (czyli efektu zbyt odważnego cieniowania) nie było.

Co do wyrazistości na żywo. Moje poprzednie modele z podobnym cieniowaniem faktycznie na żywo traciły ten efekt ze zdjęć, dlatego uznałem że tym razem chcę je na modelu widzieć (jednak trochę czasu i zachodu takie zmalowanie zajmuje, więc miło żeby było choć trochę je widać), może jeszcze muszę poszukać złotego środka, ale tym razem chciałem ten efekt mieć na co dzień ;o) a nie tylko na zdjęciach.

Wiem że są dwie szkoły, jedna twierdzi że model w rzeczywistości jest jednolity i w naturze takie zabiegi nie występują. Poniżej np. widzimy zielony praktycznie tylko w 2 odcieniach, blacha również wygląda na bardzo gładką i nie rzuca żadnych cieni.
Obrazek

druga z kolei twierdzi, że jeżeli spojrzymy na ten sam samolot z 2 strony gdzie zmienia się perspektywa i kąt padania światła to np. odcieni zieleni robi się już nam przynajmniej 6, zauważymy też, że blacha nie jest idealnie gładka, ale pofalowana/powyginana i rzuca cienie które również zmieniają odcień
Obrazek

Nadmienię że oba zdjęcia pokazują ten sam samolot w tym samym miejscu i czasie.

Ja lubię patrzeć na modele z tej 2 strony :D
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Krzysiek Kowalik » środa, 14 października 2020, 02:39

Bardzo ładny i ciekawy model. Podoba się.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli