[SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: [SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Postprzez Jaho63 » niedziela, 8 listopada 2009, 11:51

"Buda" i z reszta cała reszta bardzo mi się podoba. U-boot sterany po bardzo długim rejsie, moim zdaniem na granicy przesady, ale efektownie bardzo. No i ten DETAL :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez spiton » niedziela, 8 listopada 2009, 12:32

Biorąc pod uwagę jak ciężkie życie miały U-Booty w tym okresie, uważam, że ślady eksploatacji są OK. Mam nadzieje, że kadłub będzie w też mocno zjechany ,-))). Te setki bomb głębinowych wybuchających bliżej i dalej, powinny zrobić swoje.
Nie mówiąc o seriach z km'ów samolotów itp ,-))).
Polecam lekturę "Żelaznych trumien" i "Ostatniego U-Boota" ,-))
spiton

Postprzez siara1939 » niedziela, 8 listopada 2009, 13:07

Warto byloby wszystkie metalowe czesci pokladu potraktowac jakims lakierem satin, lub spolerowac troche farbe.
Bardzo fajnie to wyglada jak narazie. Jakby jeszcze polutowac te barierki z cienszego drutu, to efekt bylby piorunujacy. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » niedziela, 8 listopada 2009, 13:31

Fajnie, że się podoba. Chciałem żeby model był efektowny - w końcu to spełnienie mojego marzenia sprzed jakichś 8 lat: mieć właśnie takiego U-boota z dobrym detalem i fajnie pomalowanego. Z malowania póki co jestem zadowolony, z detalu mniej - ale wina okrętu Siary :P

Z wrażenie, wywołanym izolatorami to bym nie przesadzał. Są sporo za duże, wrzucę fotkę z jakimś reperem.

O metalowych częściach wiem i pamiętam. Połysk kadłuba i kiosku nie jest docelowy. Całość dam matem Vallejo (specjalnie kupiony :P), metalowe części satyną. Jak się zachowają te lakiery gdy je zmieszam? Czy mat będzie tylko trochę mniej matowy?

Do konkursu na Ursynowie 3 tygodnie, mam nadzieję się wyrobić...
Do zrobienia:
- rdzawe zacieki
- bosaki
- dokończyć klapy od pojemników amunicyjnych (dziś będą gotowe i na miejscu)
- olinowanie (najbardziej pracochłonne)
- wytoczyć śruby
- oleje na kadłubie
- skleić wszystko do kupy i polakierować

Co Wy na to, żeby zrobić zielone, wodorostowe smugi od taśmy nieco poniżej linii wodnej?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez siara1939 » niedziela, 8 listopada 2009, 13:44

Jako, ze to pozna jednostka, to domyslam sie, ze malo czasu spedzala na powierzchni, wiec wyrazna linia glonow sie nie tworzyla. Tak samo scum line.
Idac tym samym tokiem myslenia, pod koniec wojny nie przedluzano pobytu U-Bootow w portach, bo byly potrzebna na morzu.
Mozna by nadac delikatny odcien zielony na calosci, ale nie wiem czy to nie bedzie kolidowalo z Twoja wizja U-Boota.
Ja osobiscie bym go tylko porzadnie obtlukl i porobil mapowanie farby i zacieki.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » niedziela, 8 listopada 2009, 23:23

Mapowanie farby....czyli?

Kadłub jest obtłuczony delikatnie tylko w miejscach gdzie mógł dobić do nabrzeża. Ale naprawdę delikatnie, mało to widać. Moja załoga miała akurat tyle szczęścia, że uniknęła niszczycieli.

Najdłuższy patrol U-995 trwał 33 dni, czyli wcale nie tak długo. Zdarzało się, że w porcie okręt był tylko kilka dni między rejsami trwającymi 10-33 dni więc trochę w morzu był. Sukcesów dużo nie odnotował, parę radzieckich statków i 1 Liberty Cargo...
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 9 listopada 2009, 08:46

Ostach napisał(a):Mapowanie farby....czyli?

Obrazek

Strona z FAQ Mig`a.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » poniedziałek, 9 listopada 2009, 22:12

Teraz już chyba na to zbyt późno. I nie chciałbym na tym etapie niczego sobie zepsuć - nawet nie chodzi o to, że coś będzie nie do odtworzenia ale, że po prostu wkurzę się i odłożę model. Teraz jestem w gazie i wiem, że go skończę. Jeśli teraz go odstawię to zostanie taki jak jest teraz. Nakręcam się regularnie poczytując sobie fragmenty "Okrętu".

Siara, na całym okręcie matowe mają być jedynie drewniane części?
Ostach

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 9 listopada 2009, 22:46

Ostach napisał(a):Siara, na całym okręcie matowe mają być jedynie drewniane części?

Poklad byl z drewna, oprocz przedniej czesci i tylniej, gdzie byla blacha stalowa. Oprocz tego, jak sie juz bawisz w takie smaczki, to musisz uwzglednic, czy dana czesc byla mokra czy nie. Bo jezeli okret sie dopiero wynurzyl, to nawet poklad sie blyszczal przez chwile. Z tym matem bym uwazal.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:01

To chyba po prostu całość dam satyną a pokłady (drewniane części) delikatnie prysnę matem. O tych smaczkach to wiem, tylko zastanawiam się nad tym w kontekście różnicowania powierzchni metalowych i drewnianych.
Ostach

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:05

Satyna powinna powstac po olejach.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:08

Tak, ale na dzień dzisiejszy muszę pokryć model lakierem bo przy robieniu smug i zacieków olejami na zbiornikach siodłowych ściera mi się wash i wygląda to co najmniej średnio. A że olei nie będą robił na całości to potem i tak będzie musiał być położony lakier. W tej chwili po olejnym washu okręt jest satynowy - jednak wash, właściwie na całości, wymaga zabezpieczenia (paluchy itd). A! I będzie jeszcze rdza.
Ostach

Postprzez Ostach » wtorek, 10 listopada 2009, 19:45

Sorki za post pod postem.

Tak wyglądają izolatory na lince w porównaniu z resztą okrętu:
Obrazek
Obrazek

Są z deka za duże... :/ Mniejszych nie dam rady...
Ostach

Postprzez siara1939 » wtorek, 10 listopada 2009, 22:28

No- troszke spore, ale i tak lepsze niz to co oferuje Revell.
Nie powinno byc ich po 4 sztuki na poszczegolnych odcinkach?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » wtorek, 10 listopada 2009, 22:30

Myślałem ostatnio o śladach eksploatacji na U-Bootach(na wypadek, gdyby i mnie przydarzyła się taka modelarska przygoda), i doszedłem do wniosku, że spracowany kadłub miękki to właściwy kierunek. Te setki wybuchających podczas każdego rejsu bomb głębinowych musiało dać silne odkształcenia.
A dla miłośnika mocno sfatygowanych U-Botów to najlepszym obiektem do sportretowania byłby U-333 ,-))
Pozdrawiam
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze