To zdjęcie kolorowe jest częścią większej całości, która jak pamiętam poszła w jakimś kalendarzu czy publikacji Luftwaffe w tym okresie. Zdjeć zrobionych w Libii jest więcej, wyglądają na podobnie wykonane jak z jednej rolki i ręki. Nie widziałem nigdzie oryginału tej fotografii czy publikacji z jakiej pochodzi. Skany jakie chodzą są różnej jakości, tu akurat jest ten podlejszy, znam nieco mniej przesterowane gdzie kolory nie są aż tak sztuczne.
Czarno-biała wersja to skan z książek, gdzie ktoś to puszczał w szarościach a nie oryginalne cz-b zdjęcie przed kolorowaniem

Zbyt dużo poważnych publikacji przedstawia też tą fotografię jako oryginalnie kolorową więc to raczej nie jest kolorowanka chociaż jest do porzygu propagandowa jak i inne z wspomnianej serii. Nie zdziwiłbym się specjalnie gdyby wyszło na kolorowankę ale ja raczej jestem za oryginalnie kolorową.
Poza tym zdjęć "3" jest więcej, na pewno dwie (są w tym wątku
viewtopic.php?f=12&t=13295&start=0) ale coś mi się jeszcze tłucze w głowie że były inne ale mało wnoszące lub dyskusyjne. Warto zerknąć do książki Classic Publications z serii Jagdwaffe, część o Afryce.
W każdym razie, jeśli ten samolot to nadal 3 a raczej tak, to spód silnika moim zdaniem był niebieski a przynajmniej w takim samym kolorze jak kadłub i skrzydła a ogon trzeba sobie zgadnąć