Dzisiaj kupiłem...

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Moderator: xenomorph

Re: Dzisiaj kupiłem...

Postprzez Paweł Czarnocki » sobota, 7 listopada 2009, 12:41

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a): zrób zakupy w amerykańskim sklepie, to się dowiesz, jak to wyglądać 'powinno"

Kamilu mój Ty miły, kilka razy kupowałem modelarskie duperele w "jueseju". Poza ceną przedmiotu i 10 - 15 dolarami za przesyłkę nie doliczono mi niczego. W pudełku były dokumenty zakupu z niezaniżoną ceną. paczka w Polsce była otwierana i ostemplowywana przez celników. Podejrzewam, że to zależy od wielkości paczki. W pudełku były 2 modele WSPÓŁCZESNYCH czołgów, trochę żywiczek i lufek. Cieszmy się, że na razie nikt się nie czepia. Podejrzewam, że jeśli takie modelarskie zakupy staną się powszechniejsze to jakiś nadgorliwiec się za to weźmie.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Reklama

Postprzez Rhino » sobota, 7 listopada 2009, 21:03

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ja się nie dziwię celnikom, że dopuszczają do obrotu, skoro pudło nieduże, a deklaracja nieczytelna. zrób zakupy w amerykańskim sklepie, to się dowiesz, jak to wyglądać 'powinno"

Jeśli paczka nie przekracza wartości 150 EUR to cło nam nie grozi, jedynie Vat (dla przesyłek o wartości powyżej 22 EUR). Chyba, że się mylę, ale jeśli nie to nie czarujmy tu Chińczykami, bo od prawie roku trzeba naprawdę spory (czytaj: drogi, acz to względne oczywiście pojęcie) zakup poczynić, żeby nam cło groziło. A Vat... ten pewnie liczą wtedy jak trzeba paczkę oclić.
Rhino

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 7 listopada 2009, 21:30

a jakie jest cło na "modele redukcyjne (w skali) i podobne modele rekreacyjne, z napędem lub bez/ zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali)"?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez portalus » sobota, 7 listopada 2009, 23:16

5%?
portalus

Postprzez Rhino » sobota, 7 listopada 2009, 23:52

kod towaru: 9503003000

Pociągi elektryczne, włącznie z torami, urządzeniami sygnalizacyjnymi i innym wyposażeniem do nich; zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali); zestawy do składania modeli redukcyjnych (zmniejszonych w skali), nawet z napędem

wyciąg z taryfy -> klik

aczkolwiek, nie musimy kupować tylko i wyłącznie model redukcyjnych, a i nie wiadomo co i jak eksporter wpisze w deklaracji. Może być Plastic Scale Models, a może być Plastic Models, a to chyba dwie różne rzeczy :roll:
Rhino

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 8 listopada 2009, 00:36

portalus napisał(a):5%?

0
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez portalus » niedziela, 8 listopada 2009, 09:04

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
portalus napisał(a):5%?

0

I tak bez znaczenia przy 22% VAT.
portalus

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 8 listopada 2009, 10:07

nowłaśnie.. i różnica miedzy robieniem zakupów w pozaunijnym sklepie a imporcie polega na tym, że import podlega procedurze celnej bez względu na wartośc, a zakupy tlko powyżej pewnej kwoty, i jak pokazuje dośwadczenie, powyżej chcenia lub niechcenia celników..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Ave » niedziela, 8 listopada 2009, 20:02

Nabytki z ostatnich krakowskich targów książki, a konkretnie ze stoiska Bellony:

Plany w skali 1:35, 1:48, czasem też 1:72, trochę zdjęć:

Obrazek

Chyba ciekawe książeczki - sprawiają wrażenie dość rzetelnych, sporo mapek, tabel, diagramów itp.:

Obrazek

Takie tam lżejsze czytadełka:

Obrazek

A z tych jestem najbardziej zadowolony:

Obrazek

"Wojna pancerna" to fajna rzecz o zastosowaniu wojsk pancernych od ich początków do dziś - sporo rzeczowego tekstu, fajnych zdjęć, krótkie opisy najważniejszych czołgów.

Zaś co do "Encyklopedii", to okładka sprawia średnie wrażenie, ale w środku całkiem miło - opisy (dość pobieżne rzecz jasna, góra na 2 strony) ok. 200 samochodów pancernych, transporterów, dział samobieżnych, itp (bez czołgów). Mniej więcej połowa książki traktuje o wozach z I i II wojny światowej, druga połowa o powojennych. Idealne np. do przeglądania przy kolacji :)
Ostatnio edytowano niedziela, 8 listopada 2009, 23:14 przez Ave, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez Akahoshi » niedziela, 8 listopada 2009, 20:27

Ave napisał(a):Nabytki z ostatnich krakowskich targów książki, a konkretnie ze stoiska Bellony:
Chyba ciekawe książeczki - sprawiają wrażenie dość rzetelnych, sporo mapek, tabel itp:

Obrazek

Też mi wpadły w oko, ale fundusze nie pozwalają ostatnio szaleć i nie kupiłem :( .
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 8 listopada 2009, 20:47

Obrazek
Szkoda, że nie zdążę go raczej zrobić na 5-6 grudnia... a szkoda bo byłyby to moje pierwsze zawody :P
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Vlad » niedziela, 8 listopada 2009, 23:30

Też byłem w Krakowie na targach książki i przeglądałem te plany z chęcią zakupu. W zasadzie nie wiem co mnie powstrzymało... były tylko po 14zł za sztukę...
Vlad

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 9 listopada 2009, 18:03

Osz kurcze, tyle kilosów do Krk i z powrotem, a mogłem trafić na takie fajne targi...
mnowogro

Postprzez levee » środa, 11 listopada 2009, 01:27

Obrazek
Przygotowania do kubańskiego T-62. Nie wiem tylko skąd wziąć dokumentację.
levee

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 11 listopada 2009, 11:56

levee napisał(a):Przygotowania do kubańskiego T-62.

szykujesz się do startu w czerwonej potedze?
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - in-boxy, nowości, opinie