Arma Hobby - P.11c w 1:48 - opinie

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:48] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez apsynth » piątek, 5 lutego 2021, 18:36

Arek.Z napisał(a):Kolego MarCo a co z miejscami mocowań zastrzałów do płata o których wspomniał kolega ivn? Czy IBG odwzorowało je poprawnie w 1/32 ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Arek. Z nie ten dział. Było wałkowane z 1000 razy, naucz się używać opcji "szukaj". :mrgreen:
apsynth

Reklama

Postprzez Arek.Z » piątek, 5 lutego 2021, 18:52

Dziękuje i przepraszam . Będe się uczył.
Arek.Z

Postprzez 307_Piotras » piątek, 5 lutego 2021, 19:03

Marco, myślę, że mocno przesadzasz. Nikt kto ma olej w głowie nie będzie krytykowł ludzi pokazujących błędy. To bardzo dobrze, można zaoszczędzić na czasie i albo próbować poprawiać albo olać. Raczej problem jest z formą tej krytyki. Bo co to są za teksty że ktoś zawłaszcza temat i go psuje? Jak można w ogóle tak mówić do kogoś kto ma firmę i może sobie wydać co chce i jak chce. Mówisz o tych co się znają i nie. A co to znaczy dokładnie? Kto to jest znawca P 11? Ten co wydał na wszystkie monografie na rynku i w nich grzebie? Ja mam monografie hurka i co z tego, nie zwróciłem uwagi na ten pieprzony statecznik i narobilem sobie roboty. Można powiedzieć, że się nie znam ale można, że sie zgubiłem, o wszystkim innym wiem. A taka Tamiyunia wielbiona przez wszystkich, jak wygladają wnęki podwozia w kucyku? Przecież gdyby brać serio co piszesz to nikt nie powinien tego kupić, o nitach na skrzydłach nie wspomnę. A jak jest, pelny zachwyt od lat i żywice w cenie modelu, biznes sie kręci i gra muzyka.
W modelach bedą błędy, trzeba je odnajdywać bo to też jest fajne ale jechanie po firmie i wieszanie psów jest zwyczajnie słabe.
Chcesz P 11 idealną? Mam rozwiązanie. Droga którą idzie Sebol z jego kosmicznym Hurkiem, to jest ideał, za dekade będziesz ją miał na półce, i nic nie trzeba nikomu płacić. Powodzenia,tylko zrób relację proszę, będę czekał z wypiekami na każdy odcinek.
307_Piotras

Postprzez Recenzjemodeli.pl » piątek, 5 lutego 2021, 20:34

307_Piotras napisał(a):Chcesz P 11 idealną? Mam rozwiązanie. Droga którą idzie Sebol z jego kosmicznym Hurkiem, to jest ideał, za dekade będziesz ją miał na półce, i nic nie trzeba nikomu płacić. Powodzenia,tylko zrób relację proszę, będę czekał z wypiekami na każdy odcinek.

paradne.
paradne, bo jak bardzo Marek by się nie znał na wszystkich kolejnych samolotach, których miniatury wydaje Arma (a na tym konkretnym akurat faktycznie się zna), to akurat jak by chciał zrobić idealną miniaturę P.11, to by ją zrobił od podstaw bez najmniejszego problemu. I w sumie to mu pozostaje, bo niestety jego starania o taki właśnie idealny gotowy zestaw plastikowy okazały się daremne. Ale wciąż, argument 'sam zrób lepiej' jest tak chybiony, że aż zabawny
Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez 307_Piotras » piątek, 5 lutego 2021, 21:00

Recenzjemodeli.pl napisał(a):
307_Piotras napisał(a):Chcesz P 11 idealną? Mam rozwiązanie. Droga którą idzie Sebol z jego kosmicznym Hurkiem, to jest ideał, za dekade będziesz ją miał na półce, i nic nie trzeba nikomu płacić. Powodzenia,tylko zrób relację proszę, będę czekał z wypiekami na każdy odcinek.
Ale wciąż, argument 'sam zrób lepiej' jest tak chybiony, że aż zabawny

Chyba się nie rozumiemy, wyjaśnię zatem. To nie jest zaczepka która ma na celu pokazać, że ktoś marudzi i sie nie zna. Wręcz przeciwnie. Niech się i zna nie ma problemu. Ale to jest dziwne że znając się wymagasz modelu idealnego, ile takich idealów na rynku jest? Powtarzam, trzeba krytykować, naciskać, ale jechać moim zdaniem się nie powinno. W naszej pieknej mowie jest łatwiej, spróbujcie tak nawtykac w herbacianym, czskim czy innym. O tym mówię, Na co liczycie? Że koleś z Army własnie nie może zasnąć i duma jak was zadowolić? To dopiero jest zabawne. Marwił to sie bedzie jak utknie z magazynem, ale nie sądzę żeby takie fora miały aż takie oddziaływanie. Apeluję o trochę luzu, żyj i daj żyć chłopakom. Nie znam ich żeby było jasne, w życiu nie widziałem ale nie podobają mi się takie jazdy więc postanowiłem zabrać głos.
307_Piotras

Postprzez MarCo » piątek, 5 lutego 2021, 22:55

Kamil - uwierz, zwracam tęczą jak tylko zaczynam pisać o PZLkach. Nie ma opcji żebym wykrzesał z siebie tyle cierpliwości, co Sebol (którego wątek, nota bene, jest arcygenialny).

307_Piotras napisał(a):Marco, myślę, że mocno przesadzasz. Nikt kto ma olej w głowie nie będzie krytykowł ludzi pokazujących błędy. To bardzo dobrze, można zaoszczędzić na czasie i albo próbować poprawiać albo olać.

Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że to napisałeś - że jeszcze ktokolwiek w ten sposób myśli. To zdanie powinno się tłustymi literami wydrukować na głównej PWM. Niestety, w tej kwestii i na tym forum ja mam zupełnie odmienne doświadczenia. Na PWM krytykowany jest każdy, kto choćby krzywo spojrzy na to, co produkuje AH.
Wracając do meritum - zauważ, że ja nie krytykuję modelu. To co napisałem, jest tylko kpiną a nie listą pomyłek - ten wątek, to nie jest odpowiednie miejsce na to, jak będzie inny wydzielony, to tam można się powymieniać spostrzeżeniami. Ale patrząc tylko na zdjęcia u Kamila - nie idźmy w tą stronę.
Chciałem zwrócić uwagę na coś innego. Przestańcie bronić bylejakości. Bo zaraz się okaże że ta bylejakość stanie się standardem. Chociaż, w przypadku AH odnoszę wrażenie, że już się stała.

307_Piotras napisał(a):Raczej problem jest z formą tej krytyki. Bo co to są za teksty że ktoś zawłaszcza temat i go psuje? Jak można w ogóle tak mówić do kogoś kto ma firmę i może sobie wydać co chce i jak chce.

Nie moje, to napisał kolega ivn.
Tutaj mogę się niestety tylko z nim zgodzić, ja co prawda postrzegam to w innym kontekście, ale rozumiem co miał na myśli - na logikę tylko, a jest sens wydawać teraz kolejny model P11c w 1/48? No bardzo długo nie. Z jednej strony - kto pierwszy, ten lepszy - a z drugiej, to zostaliście z tym co dała AH i lepiej nie będzie przez długie lata. No to ja nie wiem, czy rzeczywiście to jest powód do radości.

307_Piotras napisał(a):Ale to jest dziwne że znając się wymagasz modelu idealnego, ile takich idealów na rynku jest?

Nie zrozumieliśmy się. Nie wymagam modelu idealnego, ba - ja go zupełnie nie potrzebuję.
Modeli idealnych nie ma, a jak się pojawią - za takie uchodziły Wingnuty - to wiadomo, ile kosztowały oraz jak się zakończyła historia firmy.
Zwracam jedynie uwagę, że robicie sobie sami krzywdę, przystając na to co oferuje producent, usprawiedliwiając wszystko co zawarł w produkcie, bo najważniejsze że w ogóle jest. Tymczasem to, co dała AH sprawiło że spadłem z krzesła. Bynajmniej nie z wrażenia.
MarCo

Postprzez Kuba P. » sobota, 6 lutego 2021, 00:13

MarCo napisał(a):na logikę tylko, a jest sens wydawać teraz kolejny model P11c w 1/48? No bardzo długo nie.

Czy ktoś inny na rynku planował wydać w skali 1:48 model P.11c i premiera modelu Arma położyła mu temat?
Kuba P.

Postprzez Arek.Z » sobota, 6 lutego 2021, 00:26

Wygląda na to że tak.
Arek.Z

Postprzez greatgonzo » sobota, 6 lutego 2021, 00:48

Post o tym, że król jest nagi raczej nie budzi sprzeciwu, o ile uzasadniony. Moim zdaniem jest wartościowy. Gorzej, gdy towarzyszy mu uwaga, że rodzice króla to muszą być niezłe ch_je. I chyba o to chodziło Piotrasowi. Takie standardy uznane są za niedopuszczalne w postach pod galerią skończonego modelu. Ba! Tam nawet powiedzenie, że król jest nagi będzie, bez wątpienia, co najmniej kontrowersyjne. Nie wiem, dlaczego wydanie zestawu do budowy modelu ma znosić standardy.
greatgonzo

Postprzez 307_Piotras » sobota, 6 lutego 2021, 00:52

[/quote] a jest sens wydawać teraz kolejny model P11c w 1/48? No bardzo długo nie[/quote]

A dlaczego? W sumie to gdyby ten model był pozbawiony błędów to wtedy nie miałoby to sensu. Dyche taniej 8-) , mamy walke o klienta, żyć nie umierać. Chyba, że coś wiesz czego ja nie jestem świadomy a nie wiem jakie tam macie tajne spiski :D.
Ostatnio edytowano sobota, 6 lutego 2021, 01:56 przez 307_Piotras, łącznie edytowano 1 raz
307_Piotras

Postprzez skarga » sobota, 6 lutego 2021, 01:13

307_Piotras napisał(a):
a jest sens wydawać teraz kolejny model P11c w 1/48? No bardzo długo nie[/quote]

A dla czego? W sumie to gdyby ten model był pozbawiony błędów to wtedy nie miałoby to sensu. Dyche taniej 8-) , mamy walke o klienta, żyć nie umierać. Chyba, że coś wiesz czego ja nie jestem świadomy a nie wiem jakie tam macie tajne spiski :D.[/quote]

Wydaj... skoro widzisz sens
skarga

Postprzez arhtus » sobota, 6 lutego 2021, 02:15

Niech IBG przeskaluje swoją Jedenastkę 1/32 :D , tylko niech pominą nitowanie (to drobniejsze) bo ciężko to będzie zrobić dobrze w 48, a wklęsłe nity na tym samolocie to tak jakoś nie bardzo, do tego jeszcze cieńsze krawędzie spływu i pojedynek nadal mógłby być ciekawy :D
Tylko dzielenie tego tortu z ekonomicznego punktu widzenia to już tak mało sensowne by było, chyba :)
Ale zawsze jeszcze pozostaje P.11a , P.7a , P.24... :D
arhtus

Postprzez Recenzjemodeli.pl » sobota, 6 lutego 2021, 04:03

MarCo napisał(a):Kamil - uwierz, zwracam tęczą jak tylko zaczynam pisać o PZLkach. Nie ma opcji żebym wykrzesał z siebie tyle cierpliwości, co Sebol (którego wątek, nota bene, jest arcygenialny).

Nie pisałem o chęciach, tylko o potencjale. Warsztatowym. I zwracałem uwagę na to, że 'so far' w miniaturach P.11C nikt nie zbliżył się do poprawności nawet. A najbliżej wciąż są projektanci modeli kartonowych. Bo w plastikach to wszyscy producenci dają ciała z konsekwencją godną szacunku. Szacunku dla rzeczonej konsekwencji w podejściu do tematu, nie w rezultatach. Niestety
Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez ivn » sobota, 6 lutego 2021, 13:52

Arek.Z napisał(a):Witam,śledzę forum od kilku lat i powiem tylko: dobrze że pies mnie w nocy budzi to mój koszmar nie trwa zbyt długo.Budzę się rano,a tu nowa afera: zastrzały.Ale przeglądam zdięcia archiwalne i na szczęście wszystko jest OK. Pozdrawiam.

No chyba raczysz żartować:

IBG 1:32 W miare poprawnie (w skali 1:48 napisalbym "dobrze"):
https://lh3.googleusercontent.com/eED0p ... 56-h920-no

Tu masz oryginal, pierwsze dwa zdjecia:
https://www.net-maquettes.com/pictures/pzl-p-11/

Widzisz różnicę? A teraz jeszcze raz popatrz na to zdjęcie:
http://armahobbynews.pl/wp-content/uplo ... 8x1024.jpg

To nie jest afera, to jest ewidentny "zaplanowany" babol.
ivn

Postprzez Artur Rzepka » sobota, 6 lutego 2021, 13:58

ivn napisał(a):
Arek.Z napisał(a):Witam,śledzę forum od kilku lat i powiem tylko: dobrze że pies mnie w nocy budzi to mój koszmar nie trwa zbyt długo.Budzę się rano,a tu nowa afera: zastrzały.Ale przeglądam zdięcia archiwalne i na szczęście wszystko jest OK. Pozdrawiam.

No chyba raczysz żartować:

IBG 1:32 W miare poprawnie (w skali 1:48 napisalbym "dobrze"):
https://lh3.googleusercontent.com/eED0p ... 56-h920-no

Tu masz oryginal, pierwsze dwa zdjecia:
https://www.net-maquettes.com/pictures/pzl-p-11/

Widzisz różnicę? A teraz jeszcze raz popatrz na to zdjęcie:
http://armahobbynews.pl/wp-content/uplo ... 8x1024.jpg

To nie jest afera, to jest ewidentny "zaplanowany" babol.

Przecież tak też można i w druga stronę wytykać babole (w innych miejscach), chyba że to ślepota jednostronna. :lol: W sensie błąd jako błąd przyrównując do oryginału spoko - jaki jest koń, każdy widzi, tego się tak łatwo nie poprawi.
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie