Moderator: xenomorph
Na tym zdjęciu jest czołg w wersji E/F. Zdjęcia wklejone przez Marka wykonano w miejscowości Policka (Policce). Czołg ze zdjęcia umieszczonego niżej ma ciekawy kamuflaż w brązowe i zielone ciapki na żółtym tle.rollingstones napisał(a): Zdjęcie przedstawiało Panzera i obok przechodzili rosyjscy żołnierze. NIe wiem tylko czy ten Panzer to był wersja G czy E/F.
Oba czołgi (nawiasem mówiąc w wersji E/F) pochodziły zapewne z tej samej jednostki. Można więc domniemywać, że przemalowano je w tym samym czasie i korzystając z tych samych farb. Ja obstawiam żółty kolor bazowy, na który później nałożono zielone i(lub) brązowe smugi.rollingstones napisał(a): pomalowanie pojazdu na zielono jako baza, ewntualnie np, dunkelgelb a na to kamuflaż ostry z miniowym brązem i najjaśniejszym piaskowym z końca wojny i zielonym .
IMHO zdecydowanie dunkelgelb, nałożony jeszcze w 1943 roku. Na to późniejszy kamuflaż brąz/zieleń. Na podstawie zdjęcia nie da się chyba ustalić czy czołg był dwu, czy trzykolorowyrollingstones napisał(a):Przekonaliście mnie - pytanko ostatnie - zółty - ten jasny z końca wojny czy dunkelgelb.
Po sprawdzeniu wszystkich posiadanych książek znalazłem tylko jedno, pewne zdjęcie czołgu w wersji G, w służbie niemieckiej. Datowane na rok 1944 i przedstawia czołg wchodzący w skład pociągu pancernego. Pewne, to znaczy, że na zdjęciu na pewno jest czołg w wersji G.rollingstones napisał(a): wiem że znaleść można foty tych pojazdów jeszcze w roku 1945 w służbie niemieckiej.
Trochę się pośpieszyłem ze stwierdzeniem o jednym zdjęciurollingstones napisał(a):Masz może to zdjęcie - jeśli tak to wstaw . Może jest jakiś fajny czołg - nazwę pracy i pore roku mogę zmienić jeszcze spokojnie..
rollingstones napisał(a):Przyjrzałem sięt ym zdjęciom Marka i faktycznie na drugim jest wersja E/F ale na pierwszym wersja jest nie do rozszyfrowania - tak że tego się będę trzymał jako ewentualne alibi.
A czy możesz wstawić to zdjęcie.pawel napisał(a):Czołg ze zdjęcia z pociągiem (1944) okazał się być po dokładnym obejrzeniu wersją E/F a szkoda, bo ma ładny, trójbarwny kamuflaż.
Mogę, ale jakość, jak widać, taka sobierollingstones napisał(a): A czy możesz wstawić to zdjęcie.
Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości