blueYeti napisał(a):Szybko ci idzie!
Myslalem ze podklad bedzie z

amelinium

i na to kamo z jasnej kaki.

Kaka słabo by się "blackbasingowała"

na amelinium i już pewnie nic bym nie widział klejąc te durne nity. Durne bo sorry ale moim zdaniem to sztuka dla sztuki przy modelu w kamo. Na alu kładzione na koniec bez malowania i z gotowego zestawu może być fajne. Taki Dzban w alu z gotowym zestawem hgw może wyglądać fajnie.
Moje doswiadczenia są na chwilę obecną złe. Dlaczego:
1. paski trzeba docinać dokładnie do długości np na 5mm wchodzi 7 nitów i już. Nie 6 nie 8 tylko 7. No to jadziem...... ale nie, docinając 7 sztuk z linii, boczne potrafią odejść już w wodzie od foli transportowej, czyli słabo. No to może z zapasem.... ok ale k. teraz nie odpadły, czyli wchodzą na linię podziałową. 7 Światów
2. wcześniej na zdjęciach testowałem na starym dziesięcioletnim kawałku plastiku malowanym pewnie pędzlem. Teraz mam cieńki czarny matowy z Gunze. paski kładę jak kalkę na SET/SOL zgodnie z instrukcją. No i zaś problem bo folia po tych kilku godzinach czasami zeszła razem z farbą tworząc schodek. No rzesz....
3. Folia transportowa jest w porównaniu do zwykłej kalki bardzo gruba co skutkuje słabą podatnością na wyginanie. Uzyskać pionową linię zgodnie z wręgą na stożkowym kadłubie jest dość ciężko.
4. Pomalowałem te kilka linii nitów mozolnie położonych czarnym błyszczącym.... no i prawie tego nie widać.
5 NAJWAŻNIEJSZE.....TO METODA DLA MODELARSKICH MASOHISTÓW Jestem cierpliwy ale to mnie przerasta.
W związku z powyższym dałem sobie spokój i pomalowałem spód dla poprawy humoru.