12,8cm Sf. L/61 (Pz.Sf.V) "Sturer Emil" - Trumpeter 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: 12,8cm Sf. L/61 (Pz.Sf.V) "Sturer Emil" - Trumpeter

Postprzez bartek72 » czwartek, 12 listopada 2009, 08:07

Wie ktoś może, jakie tam są zapięcia do narzędzi? Zestaw do 43 czy po 43?

Jak na mój gust wczesne (obejrzyj pdf-a z instrukcją):
http://aber.net.pl/detal/desc/12_8_cm_s ... basic_set/
bartek72

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez bartek72 » wtorek, 17 listopada 2009, 07:50

Powoli zbliżam się do końca - jestem już po etapie pigmentowym. Co prawda techniką tą posługiwałem sie już w sposób bardziej świadomy niż przy moim pierwszym modelu, to niestety efekt nie jest do końca zgodny z tym, co sobie zamierzyłem. :?
Winny jest temu po częsci dobór kolorów pigmentów - jeśli ktoś m. in. z koloru przeznaczonego do robienia mokrego błota stara się zrobić zakurzenia to raczej mu się to nie uda. :lol: Niemniej jestem bogatszy o kolejne doświadczenia i przy następnym modelu postaram się trochę powalczyć z błotem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strasznie rozczarowałem się (już po raz drugi) Pigment Fixerem MIG-a. To dziadostwo zżera 3/4 efektu, a poza tym miejscami zasycha pozostawiając widoczną warstwę. Potraktowałem tym koła z jednej strony i potem musiałem je wszystkie poprawiać. :-/ Powoli skłaniam się ku poglądowi, że modelu się nie fixuje, tylko po zrobieniu się go po prostu nie maca (no, chyba, że ktoś ma lepszy pomysł). Z kolei suszenie WS albo Thinner for Washes (tak po prostu albo suszarką) też pozostawia ślady, niemniej daje się je usunąć rozcieraniem pędzlem gąbkowym.
Dzisiaj mam zamiar skończyć gąsienice, potem jakieś małe poprawki (w tym pigmenty) i mam nadzieję, że koło weekendu pokażę model w galerii.
Pozdrawiam
PS. W komentarzach uwzględnijcie, że o tylko "szybki projekt testowy". ;o)
bartek72

Postprzez Akahoshi » wtorek, 17 listopada 2009, 15:15

No, to bardzo ładnie Ci wychodzi ten "szybki projekt testowy".
Ciekawy masz efekt z Pigment Fix'erem. U mnie działa on bez problemu. Ani nie zostawia śladów, ani nie "zżera" pigmentu.
"Trochę" zniknął ten efekt CM...
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez bartek72 » sobota, 21 listopada 2009, 01:54

Co się wydarzyło? Ano trochę pudrowania, malowanie świateł i celownika, malowanie gąsienic (te zapasowe wyszły trochę tak, jakby w Rgilewce 55 lat przeleżały) i ćwiczenia "Wet Effects and Damp Earth Mixture" MIG-a (fajny efekt, tylko w odróźnieniu ode mnie trzeba mieć jakąś lepszą koncepcję tego, co się chce uzyskać).
Tak po krótce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a reszta w galerii, którą utworzę jak się z lekka wyśpię... :P
bartek72

Postprzez spiton » sobota, 21 listopada 2009, 02:23

Akahoshi napisał(a):No, to bardzo ładnie Ci wychodzi ten "szybki projekt testowy".
Ciekawy masz efekt z Pigment Fix'erem. U mnie działa on bez problemu. Ani nie zostawia śladów, ani nie "zżera" pigmentu.
"Trochę" zniknął ten efekt CM...

Jaki fix do pigmentów byście radzili kupić??Pytam, bo zwykły bezbarwny, to pigmenty pożera ,-))
Fajne smaczki na zębach koła napędowego.
spiton

Postprzez mnowogro » sobota, 21 listopada 2009, 02:28

Świetny kurz w zakamarkach,
faktura stali plus kurzowe plamy... No po prostu ileś tam ton stali odwzorowane w 1/35 - pancer zboczeńcy, tacy jak ja, mogą lizać paluszki ;)
mnowogro

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat