Pytanie o Tiger Initial "222"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Pytanie o Tiger Initial "222"

Postprzez Komandor » niedziela, 15 listopada 2009, 12:56

Witajcie !
W maskach Montexu znalazłem malowanie pojazdu nr "222" ( poniżej tekstu ). Czy ktoś z Was widział zdjęcia tego pojazdu, lub ma jakieś informacje na jego temat ? Montex określa go jako "Initial" i podaje, że ten czołg był jeszcze używany w lecie 1943 roku w 503 Sh.H.Pz.Abt.. Jako, że nie spotkałem Initiali w lecie 1943 roku w mojej dokumentacji zdjęciowej, stąd moje pytanie. Chętnie zrobiłbym model "Initial" w tym malowaniu, z tego okresu, ale.....czy to nie będzie równoznaczne jakbym robił model "Sokoła Millenium" Hana Solo :). Proszę Was o pomoc i dziękuję z góry.

Obrazek
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Reklama

Re: Pytanie o Tiger Initial "222"

Postprzez Bathin » niedziela, 15 listopada 2009, 16:31

Niestety to radosna twórczość Montex-u.
"222" to była późniejsza wersja Tygrysa, tylko z zasobnikiem od "trójki", pewnie oryginalny został zniszczony.
http://www.tiif.de/thread.php?threadid= ... 95b895db1b
Pzdr
Bathin

Postprzez Komandor » niedziela, 15 listopada 2009, 17:19

Czołem Seba !
No też tak myślę. Tak z ciekawości pokażę Ci jaką kolega z innego Forum dał mi zagwozdkę tymi zdjęciami :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po analizie widać na tych pierwszym zdjęciu, że ten pojazd, może nie ma filtrów, ale pozostałości po nich. Czyli jest z późniejszej serii produkcyjnej, na co wskazuje tez zaspawany otwór celownika ładowniczego i brak ( chyba ) otworów na peryskop kierowcy. Czy mam rację Sebie ? Popatrz na pojazd z okładki "Pierwyj Tigr" ! Dalej w tej "knidze"jest pokazany jako Initial z maja 1943 ? Może tego zrobić, ciekawy ? Pozdrawiam.

Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez LugerOne » poniedziałek, 16 listopada 2009, 13:45

Komandor widzę że zmagasz się z takim samym problemem co ja ... pomalowałem już swojego wczesnego Tygrysa I (1:48 Skybow) na szaro i teraz zmagam się z dobraniem do niego oznaczeń i nie wiem jaką kompanię do tego dostosować, bo kalki Skybow są błędne z tego co się zdążyłem zorientować. Sprawa wydaje się beznadziejna, tak żeby mieć 100% pewności, dla kogoś kto oblatany jest w Warbirdach i z panzer waffen nie robił magisterki :) :roll: , a pożyczona seria AJ-Press o Tygrysie nie wyjaśnia sprawy. Myślałem że mi pomoże, a teraz wiem że nic nie wiem. Coś czuję, że się nie obędzie bez naginania faktów, ale łatwo skóry tygrysa nie sprzedam. Wydaje się, że z pustynnymi tygrysami jest łatwiej, ale to może taki mój osąd laika ??
LugerOne

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 16 listopada 2009, 18:21

LugerOne napisał(a): ... pomalowałem już swojego wczesnego Tygrysa I (1:48 Skybow) na szaro i teraz zmagam się z dobraniem do niego oznaczeń i nie wiem jaką kompanię do tego dostosować, bo kalki Skybow są błędne z tego co się zdążyłem zorientować

Pokaż w jakiej konfiguracji go skleiłeś i jakie kalki masz w zestawie to może coś się wykombinuje.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez LugerOne » poniedziałek, 16 listopada 2009, 20:43

tutaj kilka fotek z wcześniejszego etapu produkcji modelu, z niedokończonym brudzeniem i bez gąsienic
... i z błędnymi kalkami :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kalki są takie w tym modelu ale nie chcę się do nic ograniczać, bardziej mi zależy żeby dobrać poprawne oznaczenia, a nie żeby się trzymać kalek które dał Skybow.
Potrzebne kalki moge ew. dokupić lub dorobić szablony do aerografu tylko żebym wiedział jakie ?? :)
Obrazek
LugerOne

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 16 listopada 2009, 22:28

LugerOne,
Hmm jak bardzo zależy ci na zgodności historycznej :?: :twisted:
Bo problem wygląda następująco:
:arrow: zrobiłeś czołg w konfiguracji produkcyjnej występującej od marca 43, czyli siłą rzeczy malowanej fabrycznie na żółtym kolorem bazowym, a do tego te kalki są jak najbardziej ok.
:arrow: Żeby go cofnąć do wcześniejszego okresu produkcji musiałbyś go przynajmniej pozbawić instalacji filtrów przeciwpyłowych. Wtedy od biedy można znaleźć przykłady malowań ciemnoszarym z okresu zimy 42/42, ale i tak będzie to wóz wyprodukowany najwcześniej w grudniu 42. Oczywiście większość wozów zimą była pokryta farbą biała, ale i były ciemnoszare (głównie wozy GD tamtej zimy tak jeździły).
:idea: Możesz przemalować czołg na afrykański - ale tu tylko wchodzą w grę tylko pojazdy z sPzAbt504 - poszukaj zdjęć wyremontowanego Tygrysa z Muzeum Bovington zobaczysz charakterystyczny 2 kolorowy kamuflaż i czerwone numery taktyczne.
Ostatnio edytowano wtorek, 17 listopada 2009, 11:16 przez Marek Jaszczołt, łącznie edytowano 1 raz
Marek Jaszczołt

Postprzez LugerOne » wtorek, 17 listopada 2009, 10:48

Taaa ... nie mam więcej pytań :) chyba wrócę do Spitfire i Hurricane :) :mrgreen:
Coś widzę, że jak bym nie kombinował to trzeba będzie przemalować go na żółto. Więc tygrys wyląduje w krecie ...
LugerOne

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 17 listopada 2009, 11:26

LugerOne napisał(a):Taaa ... nie mam więcej pytań :) chyba wrócę do Spitfire i Hurricane :) :mrgreen:
Coś widzę, że jak bym nie kombinował to trzeba będzie przemalować go na żółto. Więc tygrys wyląduje w krecie ...

Bez ingerecji w model nie masz większego wyjścia. Proponuje pudełkowe malowanie z sPzAbt 505 - pasuje do największej ladowo-powietrznej bitwy dwś - bitwy na łuku kurskim (takie wash&go) :P
Ich wozy były piaskowo- brązowe, więc też ciekawie wygladały, a dodatkowo na bokach kadłuba miały założone druty kolczaste.
Marek Jaszczołt

Postprzez Komandor » wtorek, 17 listopada 2009, 23:56

Witajcie !
Marku, a nie będzie to czołg z wczesnej produkcji 1943 roku ? Wskazywałby na to brak wzmocnienia, po prawej stronie, na osłonie jarzma armaty - tam gdzie wizjery i częściowo zaślepiony ( tego ze zdjęć modelu, do końca nie wiem ? ) celownik ładowniczego ? Ale i tak jakiś "dziwny" ten model Skybow ? ! ? !
LugerOne :
Co do "afrykańczyków", to wiem, że miały inne, bardziej prostokątne osłony wydechów i błotniki przednie. Nie jestem pewien co do kalki 501-go Batalionu. Chyba nie używał tej wersji, bo odtworzył się dopiero w 1944 z weteranów ewakuowanych z Afryki. No i zasadnicza rzecz ( "straszliwy" ten Skybow - taki składak)- układ jezdny jest wczesny, ale koła są późne - "hybryda" ? No chyba, że Skybow tak je wykonał i docelowo to coś w środku koła ma być otworem. Co do malowania z 502 i 505 to też dziwota, bo znalazłem czołg "224" ale to późna wersja. Najbardziej prawdopodobny jest wg. mnie mamut z 502-go i 505-y, ale powinieneś całkowicie zaślepić ten pojedyńczy otwór w jarzmie armaty. A, ja tak przypuszczałem, że Montex walnął "babola", bo czytałem już wcześniej, że Tigry Initiale nie dotrwały dłużej niż do kwietnia 1943 roku i w lecie żaden z nich nie jeździł ! Pozdrawiam.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Bathin » środa, 18 listopada 2009, 08:22

Komandor napisał(a):Co do "afrykańczyków", to wiem, że miały inne, bardziej prostokątne osłony wydechów i błotniki przednie.

Nie do końca, jak Marek pisał, Tygrysy z sPzAbt504, które dotarły do Afryki w 43; wyglądały już jak ten Tygrys Skybow, patrz zachowany jedyny na świecie sprawny Tygrys w Bovington:
Obrazek
Jeszcze raz, najlepszym modelem w 1:35 do wykonania "afrykańczyka" z sPzAbt504, czy któregoś z Tygrysów z okresu operacji "Cytadela" jest ten model Tamiya:
Obrazek
Komandor napisał(a):( "straszliwy" ten Skybow - taki składak)- układ jezdny jest wczesny, ale koła są późne - "hybryda" ?

Chyba za późno ten post pisałeś, z tym Tygrysem jest wszystko w porządku, żadna hybryda, ma prawidłowe koła. Późne zawieszenie wyglądało całkiem inaczej.
Pzdr
Bathin

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste