Aleksander napisał(a):Nowe fotki pewnie pojawią się jutro.
Na razie mam problem - próbuję założyć naciągi do Tiger Motha. EZ-line jest elastyczna, dobrze się napina, ale nie jestem w stanie wkleić jej końcówek do otworów, bo jest zbyt wiotka,
Nie wiem, na ile chcesz wpuszczać do otworów tę EZ-kę. Ja w okrętach końcówkę maczam w kleju CA, troszkę ją palcem spłaszczam/ obracam, wtedy jest sztywniejsza i lepiej daje się prowadzić i mocować. Tu może się tez przydać Tamiya CA Accelerator (przyspieszacz). I rekomendowałbym raczej rzeczywiście Tamiyę, niż inne wynalazki. Ewentualnie możesz przemyśleć użycie kółeczek. Wiercisz dziurkę, następnie kotwiczysz (wklejasz) kółko i przez nie przeciągasz nitkę, następnie wiążesz lub kleisz i odcinasz końcówkę.
Produkuje to kilka firm, m.in. Yahu, pewnie też Part. Szukaj turnbuckles.

Trochę inne zastosowanie ale wrzucam poglądowo jak to m.in. działa (akurat te były cięte "z listwy" i naklejane pojedynczo na reję, producent to L'Arsenal. linka szła przelotowo: od pokładu przez rejkę i z powrotem. Tak, wiem że - póki co - się świecą):

oraz:

(wątek z Britmodellera:
https://www.britmodeller.com/forums/ind ... ls/page/4/ )
Oczywiście lupa nagłowna itp. to oczywista oczywistość. I oczywiście nie jest to szybka robota.