Pz.kpfw IV ausf. B czy C?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Pz.kpfw IV ausf. B czy C?

Postprzez Boozy » sobota, 30 maja 2009, 09:56

Witam.
Jako, że zmów mam wątpliwości zadaje to pytanie. :mrgreen: Czy ta wersja to B czy C? Moim zdaniem nie jest to do rozszyfrowania z tych fotek. Niestety innych nie mam. Może ktoś ma inne, na których dokładnie widać która to wersja.

Ten jest opisany jako ausf. C:
Obrazek
Ten natomiast jako ausf. B:
Obrazek
Zdjęcia gdzieś z internetu wygooglowane.
Nie wiem po czym autor/autorzy poznali, że to ausf B,C.
Obydwa czołgi są z 21 dywizji dlatego myśle, że to ten sam czołg tylko z innych czasopism/książek.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pz.kpfw IV ausf. B czy C?

Postprzez materiusz66 » sobota, 30 maja 2009, 15:56

Wersja B i C jest w zasadzie trudna do rozróżnienia, tym bardziej z tego zdjęcia. Jedyny charakterystyczny szczegół to wzmocniona zabudowa KM-u
ale tu jej nie widać. Obie wersje różniły się jeszcze silnikami.
Dla potwierdzenia znaleziony w wyd. Osprey - The Panzerkampfwagen IV obrazek:
Obrazek
Zdjęcie w tym wydawnictwie przedstawiające ten pojazd opisane jest jako B.
Pozostaje więc rozważyć czy to B czy C biorąc pod uwagę, że wersji B wyprodukowano 42 sztuki a C - 140...
materiusz66

Postprzez materiusz66 » sobota, 30 maja 2009, 16:28

To jeszcze raz ja. Wkradł się błąd i muszę go sprostować. Zdjęcie jest opisane jako C (nie B jak napisałem)!
Przy okazji znalazłem rysunki techniczne działa wersji B i C - i z tego co zauważyłem to obie wersje różniły się jeszcze sposobem mocowania
"odbijaka anteny" (nie wiem jak to się fachowo nazywa ale chyba wiesz o co chodzi). Na zdjęciu ten element jest widoczny...Więc wszystko wskazuje
na wersję C!
Obrazek
Zdjęcie pochodzi z książki W. Spielbergera - Panzer IV and its Variants.
materiusz66

Postprzez pawel » sobota, 30 maja 2009, 18:06

materiusz66 napisał(a):z tego co zauważyłem to obie wersje różniły się jeszcze sposobem mocowania
"odbijaka anteny" .
Ten deflektor wprowadzono po raz pierwszy w wersji C, potem montowano go w ramach modernizacji wersji A,B. Może były różne jego wersje, ale to chyba nie jest znak rozpoznawczy konkretnej wersji.
Pawel
pawel

Postprzez Boozy » niedziela, 31 maja 2009, 08:25

Dzięki panowie za opisanie tego zagadnienia. Dobra, to muszę jednak zaopatrzyć się w model wersji C.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 31 maja 2009, 09:48

Ja bym obstawiał Ausf. B, bo deflektora jakoś nie mogę się na tym zdjęciu dopatrzeć. Nie widać też osłony (daszka) przeciwdeszczowej nad wizjerem kierowcy.

Inna kwestia - koła napędowe charakterystyczne dla późniejszych wersji (E i dalej).

A tak w ogóle, po pięciu latach od wyprodukowania, to z tym czołgiem mogło się wydarzyć naprawdę dużo...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Boozy » niedziela, 31 maja 2009, 12:27

Jarek Gurgul napisał(a):Ja bym obstawiał Ausf. B, bo deflektora jakoś nie mogę się na tym zdjęciu dopatrzeć. Nie widać też osłony (daszka) przeciwdeszczowej nad wizjerem kierowcy.

Inna kwestia - koła napędowe charakterystyczne dla późniejszych wersji (E i dalej).

A tak w ogóle, po pięciu latach od wyprodukowania, to z tym czołgiem mogło się wydarzyć naprawdę dużo...

Jarek

Z tą osłoną to nie bywało różnie? Znalazłem zdjęcia opisane jako ausf. B.
Czyli robiąc ten pojazd jako ausf. B to nie będzie jakiś wielki błąd, o ile w ogóle będzie?
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 31 maja 2009, 13:19

Z osłoną - można było przecież taką dodać do B lub usunąć z C - bywało różnie, jak z wieloma innymi detalami po jakimś czasie użytkowania sprzętu, normalna sprawa - dlatego wspomniałem o tych pięciu latach i o kołach napędowych, których w fabryce na pewno nie zamontowano. Jednak oprócz braku osłony szanse na to, że jest to Ausf. C zmniejsza brak deflektora. Więc ręki za B nie dam sobie uciąć, ale stawiam 80:20 na Ausf. B :).

Jeśli chcesz zbudować ten konkretny pojazd - zrób, co widzisz na zdjęciu, nikt Ci nie wytknie błędu. To zdjęcie jest dość 'popularne', ale nie ma zdaje się innego ujęcia tego Panzera, na którym byłoby widać wspomniany przez Materiusza'66 KM wieży i brak lub nie osłony pancernej jego lufy, tym bardziej nie zobaczymy tabliczki znamionowej silnika. Więc pewnie nigdy nie będziemy w stanie jednoznacznie określić wersji.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Boozy » niedziela, 31 maja 2009, 15:24

Ok. Dzięki Jarku.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez Boozy » wtorek, 9 czerwca 2009, 22:32

Witam.
Nie daje mi spokoju to co Jarku napisałeś. Chodzi o koła napędowe. Znalazłem inną fotke z tego samego roku i ten ausf. B też ma koło z wersji E itd. Czyżby zmieniali je w warsztatach polowych? Jest taka możlowość? Być może dopytuje się bez sensu ale chciałbym wiernie odwzorować ten pojazd.
Oto fotka wyszukana w google:
Obrazek

PS. Przepraszam za post pod postem.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez kelo83 » środa, 10 czerwca 2009, 07:48

Jest rok 1944, pojazd Ausf.B wyprodukowano w (powiedzmy) 1939, czyli pojazd jest intensywnie eksploatowany od 5 lat. Koła napędowe na styku z gąskami się ścierają i w pewnym momencie zęby zaczynają znikać. Ponadto w (powiedzmy) 1941 zarzucono produkcję wczesnych kół napędowych. Remont w 1942 i okazuje się że nie ma kół od Ausf. B ale od Ausf.E są i pasują. To co robią mechanicy :?: montują koła napędowe od Ausf.E w pojazd Ausf.B. Pamiętaj że konstrukcja czołgu się rozwijała i niektóre części się zmieniały, co więcej nie produkowano części zamiennych do konstrukcji, których już nie produkowano, jeżeli części od nowych konstrukcji pasowały.

Też buduję model ze zdjęcia i mam podobne dylematy, ale tak jak pisał Jarek, odtwórz to co widzisz, reszta to niestety radosna twórczość i musisz się z tym pogodzić.
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Boozy » wtorek, 17 listopada 2009, 19:28

Witam.
Nie zakładam nowego tematu, bo pytanie jest to samo.
Czy z tych zdjęć można wywnioskować, która to wersja? Bo zdaje mi się, że nie bardzo.
Jest to czołg z 5 dywizji pancernej, początek września, nr 24 o nazwie "Prag".
Obrazek
Obrazek
Źródło: RYBNIK I POWIAT RYBNICKI W OKRESIE II WOJNY ŚWIATOWEJ

Pierwsze zdjęcie jest także w książce Janusza Ledwocha "Tank Power vol. LXXX".
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez GrzeM » środa, 18 listopada 2009, 14:46

Tak jak koledzy napisali - czy wersja ma tu jakieś znaczenie? Trzeba zrobić tak, jak jest na zdjęciach. Ten czołg mógł być nawet na fabrycznej naprawie, mógł być trafiony w 1939, spalony w 1940, mieć wymienioną wieżę, jeszcze raz mógł być zniszczony na froncie wschodnim... Wszystkiego można się spodziewać. Z pewnością koło napędowe nie jest z B ani C.
GrzeM

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 18 listopada 2009, 15:12

Boozy napisał(a):Czy z tych zdjęć można wywnioskować, która to wersja? Bo zdaje mi się, że nie bardzo.

Mi się nawet nie zdaje - jestem pewien, że z tych fotek nie da się określić wersji :).

GrzeM napisał(a):...Ten czołg mógł być nawet na fabrycznej naprawie, mógł być trafiony w 1939, spalony w 1940, mieć wymienioną wieżę, jeszcze raz mógł być zniszczony na froncie wschodnim... Wszystkiego można się spodziewać. Z pewnością koło napędowe nie jest z B ani C.

Oj, chyba niedoczytałeś :). 'Nowe' pytanie dotyczy innych czołgów, z września 1939, więc trudno przyjąć, że mogło im się już przytrafić spalenie w 1940, front wschodni itp. A co do kół, to ewidentnie są to koła wczesnych wersji - tych późniejszych jeszcze nie wyprodukowano :).

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » środa, 18 listopada 2009, 15:26

Boozy napisał(a):Jest to czołg z 5 dywizji pancernej, początek września, nr 24 o nazwie "Prag".

Pięknie dziękuję za wstawienie tych zdjęć.
Znam rybnicki rynek dobrze i wiem, gdzie stał ten wóz (centralnie na środku rynku...), składa się wspaniale bo mam w magazynku Ausf. C Tristara i chyba kolejny model "z moich stron".
Bardzo mnie ucieszył Twój post.

Pozdrawiam,
Kuba

ps - proszę porównać zdjęcie nr 2 z powyższego postu z tą fotografią:

Obrazek
(Z. Solarski)
rybnik.eu
Ostatnio edytowano środa, 18 listopada 2009, 15:42 przez Kuba P., łącznie edytowano 1 raz
Kuba P.

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste