"Straż na Renie"

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: "Straż na Renie"

Postprzez badger » czwartek, 19 listopada 2009, 07:02

Artku :mrgreen: Na razie kombinowałem z "falami" i trochę niefajnie mi wyszło. Coś się gryzie Still Water z Water Effect, tak jakby nastapiło odparzenie, czyli wyszły białe gluty. Nie wiem czy poziom wody nie będzie musiał się podnieść :-/
Ale z dobrych wiadomości to to, ze wreszcie coś zepsułem i znowu.... kombinowanie - to lubię :mrgreen:
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Reklama

Postprzez Andrzej Hołowacz » czwartek, 19 listopada 2009, 08:54

badger napisał(a):...... Water Effect........czyli wyszły białe gluty.

Cześć !

A wiesz, że Water Effect może kilka dni być białe - przy grubszych warstwach może schnąć bardzo długo - wtedy jest białe !

Może dlatego masz biały "efekt"
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez badger » czwartek, 19 listopada 2009, 09:08

No to czekam ;o) Nie wiem tylko, czy nie "dowaliłem" przykrywając to lekką warstwą stilla ???
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez kapral » czwartek, 19 listopada 2009, 09:20

Cześć. A przy zbyt grubych nie wyschnie wewnątrz nigdy. Na zasadzie stwardnienia warstwy zewnętrznej i odcięcia powietrza a zatem przerwania procesu wysychania. Wiem z własnego doświadczenia. Pozdrawiam kapral
kapral

Postprzez Andrzej Hołowacz » czwartek, 19 listopada 2009, 09:22

Ja często nakładałem jedną warstwę "Water..." na drugą - oba preparaty muszą być zrobione na bazie jakiejś żywicy akrylowej. Powinno po jakimś czasie wszystko doschnąć. Przynajmniej u mnie wszystko dosychało.
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez badger » piątek, 20 listopada 2009, 08:43

Tak wyglada na chwilę obecną. Faktycznie raczej 250-tkę ściągnę i postawię schwimmwagena.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez badger » sobota, 21 listopada 2009, 21:06

Powoli zacząłem zabawę z terenem: Ciekawe że jak się pisze post pod postem, to zeżarło ten starszy :shock:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez rollingstones » sobota, 21 listopada 2009, 22:02

Jacenty - gdzie bedzie przód tej sceny - bo jak patrzę na tę ścianę w tle to już się pogubiłem co ty kombinujesz.
Woda wyszła nawet całkiem, choć faktycznie efekt odsłonięcia przypomina galaretę na imprezie z dużą ilością wódersa ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » sobota, 21 listopada 2009, 22:10

Coś mi w tej scence nie pasuje. Poprzednio było lepiej(oczywiście moim zdaniem)
spiton

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 21 listopada 2009, 22:22

A ja za żadne skarby nie wiem, jak ten panzer wjechał do wody :shock:

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez badger » sobota, 21 listopada 2009, 22:41

No nie wiecie, bo "zeżarło" wcześniejsze posty. Rozpatrywane są dwie wersje na chwilę obecną. A gdzie przód to nie wiem - z dwóch stron dobrze wygląda :P Ponieważ to taka praca na półkę w domu, to z nadmiarem plastików trzeba pouciekać. No i bawię się z dioramką przedostatni raz - został mi jeszcze tylko mały placyk na półce. Miałem Still watera to i wykorzytałem stąd to bajorko.
Tomku Niemcy porządny naród to i gospodarstwo chłopu chcieli objechać, żeby nie potaranować podwórka.
Spiton - nie jest powiedziane że nie masz racji, nie jest powiedziane też, jak to będzie końcowo wyglądać.
Dzięki za posty, bo nie da się edytować postu pod postem bez "zjedzenia" starego.

Nie powinno być żadnego problemu z pisaniem posta pod postem, wszyscy tak robią, musisz popełniać jakiś błąd.
P.D.
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 21 listopada 2009, 23:16

Nie przekonuje mnie Twoja ideologia ;o) Tak jakoś dziwnie to wygląda, wpitolić się w bajoro zamiast kulturalnie przez siatkę po twardym. Szkoda, że dopiero teraz to zauważyłem, może dałoby się wcześniej zrobić jakieś ślady zjechania czołgu na bok.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez badger » niedziela, 22 listopada 2009, 09:07

Tomku - kilka ostatnich dioram na forum pokazało, że jak nie masz zdjęcia archiwalnego to bez sensu budujesz. To w myśl zasady - po co gość w drzewo wjechał jak droga przecież prosta ;o) NIe wiem jak to końcowo wyglądać będzie, na razie zajmuję się terenem do siatki. Miejsce z tyłu jest dla mnie albo za małe albo za duże, więc wstawiam różne rzeczy i się przyglądam, zdjęcia wklejam po to aby poznać Wasze zdanie - więc biorę większość sugestii pod uwagę. :)
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez mnowogro » niedziela, 22 listopada 2009, 13:12

Rzeczywiście, płot ponieważ stoi nieruszony jest głównym podjerzanym, ale przysługuje mu status niewinnego do momentu ustalenia wyroku, więc powstrzymam się z komentarzem i spookojnie wysłucham zeznań głównego świadka :)

Jacku, z skąd wziąłeś tą siatkę? Czy to wyrób dla modelarzy, czy też znalazłeś jakieś fajne pozamodelarskie tanie źródło takiej siateczki? Dodam od siebie, że w pasmanteryjnych czasem można znaleźć fajne alternatywy dla drogich rzeczy...
pozdrawiam i obserwuję
mnowogro

Postprzez siara1939 » niedziela, 22 listopada 2009, 14:20

Jacek- nie znam sie za bardzo na dioramach, ale z estetycznego punktu widzenia, plot z siatki stanowi centrum dioramki, a pojazd sprawia wrazenie, jakby byl dodany pozniej, aby wypelnic wolna przestrzen. Nie jestem poza tym pewien, czy to, ze on tak zwisa jest dobrym pomyslem. Moje trzy grosze, ktorych nie musisz brac do serca. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat