Volvo FH16 Globetrotter + Naczepa chłodnia 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Volvo FH16 Globetrotter + Naczepa chłodnia

Postprzez wuen » piątek, 20 listopada 2009, 16:16

Meksyk89 napisał(a):Witam. Przy malowaniu uszczelek wystąpił problem i nie wiem co z tym zrobić.
Ma pierwszej fotce czarna farba nie chce pokryć warstwy metalicu. Niebieskiej było tak tylko troszeczke a czarnej 5 warstw nie zdołało tego pokryć..... Co z tym zrobić?
Obrazek

Czy do malowania uszczelek użyłeś widocznej w tle czarnej farby w spray'u?
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Macio4ever » piątek, 20 listopada 2009, 16:23

Problem nr 1:

Metalik jest super dobrze kryjącą farbą i jednocześnie ciężką do zamalowania. Jeżeli nie chcesz pójść za radą Xenomorpha, spróbuj pomalować to czarnym matem Tamiya (XF-1) - kilka cienkich warstw. Wygląda to tak, jakbyś polał za dużo za pierwszym razem i/lub pogryzły się farby

Problem 2: Prawdopodobnie taśma poderwała farbę, która a) nie była dobrze wyschnięta albo b) słabo złapała się poprzedniej warstwy.

Jeżeli malujesz Motipami to mają one relatywnie "słabą prasę" ze względu na problemy z agresywnością lub wręcz przeciwnie z trzymaniem się powierzchni.

Podsumowując wydaje mi się, że Xeno dał w tym wypadku jedynie słuszną radę. Zmyć i od nowa. Robienie zaprawek na metaliku to ryzyko straty czasu (zwykle nie robią tego też profesjonalne lakiernie). Chyba, że poprawisz cały jeden bok, ryzykując jedynie innym odcieniem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez siwytd » piątek, 20 listopada 2009, 17:42

to moj pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich.
wczoraj zakupilem identyczny model i juz troche zaczalem przy nim grzebac, wiec widze ze bede mial pomoc zdjeciowa :)
jest to moj pierwszy model po okolo 15 latach przerwy, wiec mozna powiedziec ze swoista reaktywacja hobby.
za gowniarza sklejalem glownie samoloty, byle jak i bez malowania bo na farby nie bylo poprostu mnie stac.
teraz mam zamiar podejsc do sprawy powazniej i mam nadzieje ze w miare mozliwosci mi w tym pomozecie.
pozdrawiam....siwytd z gdyni

Proszę poprawić pisownię!
xenomroph

edit: nie do konca rozumiem? interpunkcje staram sie stosowac. chodzi o "ogonki" i duze litery?
jesli tak to przepraszam, ale nie uzywam. nigdy i na zadnym forum.
jezeli was to razi, to trudno - napiszcie wprost i znikam z tego forum (niestety-dla mnie) :(
rowniez jestem modem (na forum nokia e-series) i zaakceptuje wasza decyzje - wy tu dowodzicie ;)
pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 21 listopada 2009, 01:13 przez siwytd, łącznie edytowano 1 raz
siwytd

Postprzez wuen » piątek, 20 listopada 2009, 18:00

wuen napisał(a):Czy do malowania uszczelek użyłeś widocznej w tle czarnej farby w spray'u?

Moje pytanie wiąże się z "przygodą" zakończoną podobnym efektem. Użyłem farby samochodowej w spray'u - firmy nie pamiętam - "fukałem" na plastik pokryty jedną warstwą podkładu Tamiya. Po pierwszej warstwie farby podkład rozstąpił się niczym Morze Czerwone przez Mojżeszem. Kolejne warstwy farby tylko pogłębiały efekt. Podejrzewam, że farba zawierała bardzo agresywny dla plastiku rozpuszczalnik i widząc co Tobie się przytrafiło wydaje mi się, że to taki sam przypadek. Jedyna rada - porządnie wysuszyć, zaszpachlować, zeszlifować, zapodkładować i użyć innej farby - np. akrylu, który polecił Macio4ever
wuen

Postprzez Meksyk89 » piątek, 20 listopada 2009, 19:08

I tu was zaskoczę, bo metalic, to gunze H88, a uszczelki,to Tamiya.....XF-1 :mrgreen: Szprejów nie używam, bo miałem podobną przygodę, co ty wuen. Jedynym chyba słusznym rozwiązaniem, będzie kąpiel w cleanluxie. Dziękuje wam za rady.
Ostatnio edytowano sobota, 21 listopada 2009, 15:45 przez Meksyk89, łącznie edytowano 1 raz
Meksyk89

Postprzez wuen » piątek, 20 listopada 2009, 19:17

Meksyk89 napisał(a):I tu was zaskocze bo metalic to gunze H88 a uszczelki to tamiya.....XF-1

Jeśli czarny to wodny akryl to znaczy, że albo powierzchnia nim malowana była tłusta albo jakieś drobiny tłuszczu były w farbie/aero. Taki akryl można zmyć izopropylem - dostępny np. jako preparat Kontakt IPA
wuen

Postprzez Macio4ever » sobota, 21 listopada 2009, 12:33

siwytd napisał(a):to moj pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich.
wczoraj zakupilem identyczny model i juz troche zaczalem przy nim grzebac, wiec widze ze bede mial pomoc zdjeciowa :)
jest to moj pierwszy model po okolo 15 latach przerwy, wiec mozna powiedziec ze swoista reaktywacja hobby.
za gowniarza sklejalem glownie samoloty, byle jak i bez malowania bo na farby nie bylo poprostu mnie stac.
teraz mam zamiar podejsc do sprawy powazniej i mam nadzieje ze w miare mozliwosci mi w tym pomozecie.
pozdrawiam....siwytd z gdyni

Fajnie, że tutaj trafiłeś i chętnie zobaczymy Twoje prace. W szczególności, że bardzo rzadko pojawiają się u nas duuuże pojazdy.
Co do stosowania poprawnej pisowni (interpunkcja, znaki diakrytyczne, itd) jest to wymagane przez regulamin i wspierane przez użytkowników tego forum. Jest to traktowane po pierwsze, jako ułatwienie w czytaniu i odbiorze postu (bo rzeczywiście jest), jak i wyraz swego rodzaju szacunku dla czytających. Szkoda, jeżeli zdecydujesz się nie uczestniczyć w forum, z powodu tego dość małego wymagania.
A, to mówiłem ja, zwykły użytkownik, a nie Mod :)

Pozdrawiam
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez spiton » sobota, 21 listopada 2009, 13:22

Zmuszenie się do poprawnego pisania jest może trochę upierdliwe, ale po jakimś czasie daje satysfakcje, i człowiek sam w końcu przyznaje, że ma to sens. Przyłączam się do poprzedniego głosu, że nie warto rezygnować ze względu na taki wymóg.
Pozdrawiam (zwykły użytkownik ,-))
spiton

Postprzez wuen » sobota, 21 listopada 2009, 13:34

siwytd napisał(a):chodzi o "ogonki" i duze litery? jesli tak to przepraszam, ale nie uzywam.

Swoiste podejście ...
Na podstawie takiej deklaracji możesz wyrobić w czytających mniemanie, że skoro nie stosujesz się do zasad to także uwagi innych użytkowników dotyczące Twoich modeli tak samo będą traktowane:
"farby akrylowe? - nie uzywam" itp, itd...
więc po co komuś takiemu cokolwiek radzić bądź wytykać błędy.
wuen

Postprzez Meksyk89 » sobota, 21 listopada 2009, 17:20

Udało mi się doprowadzić kastę do takiego stanu:

Obrazek

Jako podkład chciałem dać humbrola 33. Co o tym myślicie?
Meksyk89

Postprzez Kazik » sobota, 21 listopada 2009, 17:36

Jeśli na emalie położysz akryl to nie wiem czy nie będzie jakichś problemów.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez siwytd » sobota, 21 listopada 2009, 17:37

"farby akrylowe? - nie uzywam" itp, itd...
więc po co komuś takiemu cokolwiek radzić bądź wytykać błędy.

troche chyba sie rozpedziles w swoich zalozeniach :(
jak dla mnie end o\t, czekam na wypowiedz adminow\modow.
pozdrawiam

Pisownia!
Proszę zapoznać się z regulaminem forum i do niego dostosować.
Mam nadzieję, że jest to moja ostatnia prośba, baz względu
na wybór, którego dokonasz. Pozdrawiam i życzę wielu miłych chwil
spędzonych na forum.
Xenomorph
siwytd

Postprzez Meksyk89 » niedziela, 22 listopada 2009, 11:16

Kazik napisał(a):Jeśli na emalie położysz akryl to nie wiem czy nie będzie jakichś problemów.

Właśnie się zastanawiam czy dać emalie czy akryl. Moim zdaniem przy polączeniu emalii z akrylem nie powinno się nic stać.
Meksyk89

Postprzez Macio4ever » niedziela, 22 listopada 2009, 11:57

Ja też uważam, że to dość bezpieczne połączenie.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » niedziela, 22 listopada 2009, 12:53

Kiedyś na samym początku mojej modelarskiej przygody mialem takie zdarzenie. Fuknąłem emalią humbrola jako podkład a na to poszedł TS z Tamiya. Kiepsko to wyszło. Już teraz nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało ale wiem że musialem to zmywać bo się farbki pożarły.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat