Pomysł na nowy konkurs - 2025 - ANKIETA

konkurs 2025

Ankieta wygasła środa, 22 stycznia 2025, 10:33

1/Człowieki
4
2%
2/Akcja reaktywacja
23
13%
3/Made in Poland
9
5%
4/Gwiazdy filmowe, newsów i TV
21
12%
5/Panteon bohaterów czyli AS
7
4%
6/Model z historią w tle.
8
4%
7/Import eksport
15
8%
8/85 rocznica "Dziwnej wojny" , kampanii norweskiej , bitwy o Anglię.
23
13%
9/Na wodzie
12
7%
10/ Ocaleni/Ocalone
1
1%
11/Półkowniki
19
11%
12/Niemcy , Ameryka , Commonwealth.
14
8%
13/V.D Victory Day.
9
5%
14/G.P Girl Power.
15
8%

Liczba głosów : 180

Re: REGULAMIN KONKURSU

Postprzez vollff » niedziela, 22 grudnia 2024, 12:14

Flyzloty napisał(a):Ja to rozumiem tak , mam zaczęty model , leży rok dwa lata może być tez miesiąc lub mniej.
W pierwszym poście konkursowym wlepiam foto rozgrzebanego ulepa i jedziemy z delikwentem do końca.

Ok… Powiedzmy ze mam ulepa skonczonego w 80 procentach - i chciałbym z nim wystartwać. Powiedzmy ze jest pomalowany, potrzeuje detali i wykończenia - jak to ma być oceniane w stosunku do kogoś kto powiedzmy ma model wyciety z ramek i wstepnie poklejony?
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Flyzloty » niedziela, 22 grudnia 2024, 12:36

Niezależnie od tego na jakim etapie przestępujemy do konkursu , będzie oceniamy efekt końcowy.
Można wyznaczyć granice co jest zaczęte a nie skończone. Kwestia do przegadania.
Twoje 80% mogło by być ta górną granicą.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Ringo » niedziela, 22 grudnia 2024, 12:50

Flyzloty napisał(a):Ja to rozumiem tak , mam zaczęty model , leży rok dwa lata może być tez miesiąc lub mniej.
W pierwszym poście konkursowym wlepiam foto rozgrzebanego ulepa i jedziemy z delikwentem do końca.

Czyli konkurs 'Akcja reaktywacja' ma formułę bardzo otwartą i to mi się podoba.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez halset » niedziela, 22 grudnia 2024, 15:07

"Akcja reaktywacja" to w sumie też róbta co chceta, bo można sobie po prostu poza forum zacząć co się chce i wrzucić zdjęcia "już rozgrzebanego modelu" :lol:
Według mnie powinien być określony jakiś konkretny temat, ale to większość zadecyduje :) Tu pewnie byłaby szansa na więcej modeli ukończonych w terminie. Teoretycznie :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Comek » niedziela, 22 grudnia 2024, 17:47

halset napisał(a):"Akcja reaktywacja" to w sumie też róbta co chceta, :lol:

Zgadzam się z kolegą, mnie również się ten temat nie podoba. Właściwie to jest brak tematu.

Flyzloty napisał(a):Model z historią w tle , czyli prawdziwa historia związana z zabawką politechniczną.

Zapowiada się fajnie tylko należałoby to jakoś zawęzić/sprecyzować - Wydaję mi się że większość zestawów, obecnie dostępnych na rynku jest poprawna historycznie. Zrobienie spita z 303 wszak się łapie - Bitwa o Anglię była jak najbardziej wydarzeniem historycznym, praktycznie każda konstrukcja militarna będzie się łapać - kwestia odpowiedniego reaserchu

P.S To wcale nie jest tak że zakupiłem modele pod gwiazdy filmowe i teraz lobbuje ten temat :mrgreen:
Comek

Teraz_Polska

Postprzez vollff » niedziela, 22 grudnia 2024, 18:33

Chromolić stare ulepy :)
“Gwiazdy filmowe” - jak najbardzej na tak!
Obrazek Obrazek Obrazek
vollff

Zimna Wojna 4

Re: Pomysł na nowy konkurs - 2025

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 22 grudnia 2024, 23:21

Jarek Gurgul napisał(a):

1. Gwiazdy filmowe

Czyli modele pojazdów, samolotów, okrętów, statków, samochodów, figurek i tym podobne odwzorowujące "bohaterów", którzy pojawili się w filmach fabularnych (niedokumentalnych). "Dokumentacją" modelu byłby kadr z filmu.

Na przykład P-40N robiące w filmie "Pearl Harbor" za P-40B, T-34 z "Czterech pancernych", Titanic z "Titanica", kapitan Miller z "Szeregowca Ryana" albo "Tygrys" lub Marder z tego filmu, Pfalze D.III w lozenge z "Błękitnego Maxa", Mel Gibson z niebieską twarzą z "Bravehearta", M3 Lee "Lulubelle" z filmu "Sahara" - jednego lub drugiego, samoloty z "Top Guna", B-17 z "Memphis Belle", Sherman ze "Złota dla zuchwałych", okręty z "Tora, tora, tora" albo z "Midway". Kolejne to na przykład amfibia z "Pana Samochodzika", samoloty Howarda Hughesa z "Aviatora", "polski" Spitfire z "Niebezpiecznego światła księżyca", Lysandery ze "Sprzymierzonych"...

Inne "wojenne" - "O jeden most za daleko", "Das Boot", "Kompania braci, "Dunkierka", "Napoleon", "Krzyżacy", "Bitwa o Anglię", "1917", "Aces High", "Czas apokalipsy", "Pluton", "Bękarty wojny"...

Samoloty z "Samolotów" albo auta z "Aut" (te animowane, dla dzieci :)), Airbus A320 z filmu "Sully", pojazdy z "Mad Maxa", "czołg" czy samoloty z "Indiany Jonesa", samochody Jamesa Bonda, taksówka ze "Zmienników", maszyny z "Ghost Busters" albo "Powrotu do przyszłości", figurki z "Władcy pierścieni" albo "Hobbita", Tommy Shelby z "Peaky Blinders", Russell Crowe z "Gladiatora", wszelkie postacie i pojazdy z "Gwiezdnych Wojen", ciężarówki GMC CCKW 353, Tatra 111 albo Federal z "Bazy ludzi umarłych"...

I tak dalej, i tak dalej, bez końca...

W zasadzie co się komu zamarzy, byle wystąpiło w filmie...
Jarek Gurgul

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:43

Ja zaś za tematem "Gwiazdy filmowe" lobbować nie będę - z punktu widzenia modelarskiego to może i fajne tematy, ale dla mnie jakoś ta historyczna prawda cierpi.
Ale kibicować oczywiście będę z ciekawością!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 18:10

Ja "zaś" za tematem "Gwiazdy Filmowe" lobbować będę, bo... go wymyśliłem, bo to z punktu modelarskiego fajny temat i nie ma do tej zabawy co mieszać cierpienia takiej, czy innej prawdy.

"Nowy konkurs na forum
Postprzez Pashal » środa, 21 lipca 2021, 17:06

Ostatnio ukazał się taki model :
https://miniart-models.com/ru/products/ ... =1&slide=0
Jest to czołg z filmu "Sahara" z 1995 roku z J.Belushim, ale i jest film o tym samym tytule z 1943 roku z H.Bogartem.
No i co - no i to, że może zróbmy konkurs pod tytułem :
"GWIAZDY FILMOWE",
czyli modele będące odpowiednikami tych z filmów,seriali - zdjęcie lub fragment filmu, serialu - obojętnie cywil, czy militaria z pojazdem, samolotem, okrętem, statkiem, żaglowcem, wagonem, parowozem itp. solo lub w formie dioramy i sklejanie dokładnie takiego modelu."
Pashal

Postprzez Rhayader » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 19:30

Pashal napisał(a): i sklejanie dokładnie takiego modelu."

Jak bardzo dokładnie takiego?
Jeśli w filmie lata Hurricane, to mam skleić dokładnie tę wersję, dokładnie w tym malowaniu i dokładnie z tymi samymi oznaczeniami kodowymi?
Pytam, bo nie specjalnie ogarniam różnice czy np. ten co widzę w filmie to ma skrzydło metalowe czy płócienne. Z kalkami też się pewnie nie trafi, więc trzeba by robić na zamówienie.
Janusz
Galerie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez Pashal » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 20:21

Na jednym biegunie jest konkurs "Akcja reaktywacja", a na drugim jest konkurs "Gwiazdy Filmowe", czyli taki, który jest bardziej wymagający.
Bardzo dobrze, że się dopytujesz co i jak - mnie chodziło właśnie o to, aby dany model -gwiazda filmowa wyglądał tak jak w filmie, a nie tylko tak jak dany typ samolotu, pojazdu itd. - nie jakiś tam przykładowo :Bf-109 , T-34 itd.

"Jeśli w filmie lata Hurricane, to mam skleić dokładnie tę wersję, dokładnie w tym malowaniu i dokładnie z tymi samymi oznaczeniami kodowymi?"

Tak bym to właśnie widział.
Pashal

Postprzez Comek » wtorek, 24 grudnia 2024, 11:21

W dużym skrócie : przewidywany wzrost sprzedaży kalek „rudy 102” do T-34

A prawda historyczna jak najbardziej do zachowania- pomimo fabuły/książki w serialu od początku był 85 a nie 76. Tak samo jeśli ktoś chciałby robić nissana z Kilera to podpowiadam ze model Tamiy się nie nada a Hesegawy już tak, itd…
Comek

Teraz_Polska

Postprzez alex_stela » czwartek, 26 grudnia 2024, 12:19

Coś mało tych pomysłów... :P

No to może od siebie zaproponuję znacznie szerszy temat. Tytuł umowny: IMPORT-EKSPORT.

Zasady proste - budujemy czołg/samolot/okręt/żurawia portowego etc. w barwach kraju innego, niż kraju/krajów, w którym powstał.

Czyli jeśli ktoś chce zbudować model czołgu Leopard, to w barwach innych niż niemieckie, jeśli TS-11 Iskra, to każdą, ale nie w barwach polskich :D , jeśli Panavia Tornado, to w barwach Arabii Saudyjskiej, bo UK, Niemcy i Włochy w tym momencie odpadają, jeśli Boeinga 737, to nie w barwach linii amerykańskich, jeśli ciągnik Zetor, to nie na czechosłowackich blachach itd., itp., co tam komu do głowy przyjdzie. Wydaje mi się, że każdy znalazłby dla siebie jakiś fajny temat, bez specjalnych kombinacji.

Możemy się umówić, co z pojazdami budowanymi na licencji obcego kraju i jak przy figurkach określać narodowość żołnierza w obcym mundurze :lol: , ale to już szczegóły. Chodzi bardziej o to, żeby temat przewodni jakiś był, a uczestnicy jednak dopisali.
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez Rhayader » czwartek, 26 grudnia 2024, 14:39

A jak po tym żurawiu poznać, że on dla innego kraju niż producenta żurawi?
Napisać mu z tyłu 'made in china' i postawić obok budki z napisem 'zapiekanki'?
Janusz
Galerie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez Aleksander » czwartek, 26 grudnia 2024, 18:48

W 2025 roku będziemy mieli 85-te rocznice "Dziwnej wojny" we Francji, kampanii norweskiej (z Narwikiem), że o Bitwie o Anglię nie wspomnę - może coś z tych tematów?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 1940 - 85 rocznica