MB 151 C.1 1:48 Dora Wings

MB 151 C.1 1:48 Dora Wings

Postprzez grzesiek83 » sobota, 8 lutego 2025, 01:30

Z mały opóźnieniem i ja się przyłączam do zabawy. Na początek wybrałem model od Dora Wings i jest to Marcel Bloch MB 151 C.1. Nie miałem wcześniej do czynienia z produktami tej firmy ale widać że nie jest to Tamiya. Malowanie wybrałem pudełkowe, w instrukcji datowane na 15 maja 1940 r. Według instrukcji na tym samolocie walczył czeski lotnik Karel Posta służacy w fruncuskim dywizjonie GC I/8. Do modelu dodam tylko tablicę przyrządów od Yahu i ewentualnie jakieś drobne poprawki we własnym zakresie.

Obrazek
Obrazek
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Reklama

Re: MB 151 C.1 1:48 Dora Wings

Postprzez HubertKendziorek » sobota, 8 lutego 2025, 10:15

Super wybór, modele Dora Wings wprost uwielbiam. Bywają wymagające, ale na pewno dasz radę. Powodzenia.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Murek » sobota, 8 lutego 2025, 17:03

grzesiek83 napisał(a):Nie miałem wcześniej do czynienia z produktami tej firmy ale widać że nie jest to Tamiya.

Pooglądaj dobrze osłonę kabiny... puki masz ją jeszcze nieprzyklejoną.
Murek

Postprzez grzesiek83 » poniedziałek, 10 lutego 2025, 10:02

Model rzeczywiście wymaga więcej uwagi ale nie ma tragedii. Trochę obawiam się jak będzie ze spasowaniem modelu. Póki co jest dobrze ale podział elementów kadłuba i przejścia kadłub skrzdło jest dość nietypowy.

Dzięki za ostrzeżenie, przyjrzałem się osłonie kabiny ale wygląda, że wszystko z nią w porządku. Może ewentualnie będzie trzeba ją delikatnie przypolerować.
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 10 lutego 2025, 20:15

Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek - silnik w Blochu był ustawiony nieco skośnie w płaszczyźnie poziomej - miało to równoważyć moment obrotowy śmigła.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Panzer » wtorek, 11 lutego 2025, 12:48

Aleksander napisał(a):Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek - silnik w Blochu był ustawiony nieco skośnie w płaszczyźnie poziomej - miało to równoważyć moment obrotowy śmigła.

Na szczęście Dora o tym wie, bo w modelu Blocha w 1:72 dokładnie to pokazała :) Podali nawet kąt odchylenia od osi kadłuba. Myślę, że w instrukcji do 1:48 też jest o tym wzmianka.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez grzesiek83 » piątek, 14 lutego 2025, 21:22

Nie wiedziałem o tym, więc tym bardziej dzięki za zwrócenie uwagi. Tak jak w skali 1:72 tak i wyższej instrukcja zwraca uwagę na ten element.

Obrazek

Ponieważ nie kleiłem wcześniej "francuzów", z jednym małym wyjątkiem ale to było bardzo dawno temu, to zakupiłem sobie taki oto zestaw farb od Hataki plus tablice od Yahu.

Obrazek
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez grzesiek83 » środa, 19 lutego 2025, 00:34

Zabawę czas zacząć. Na początek nietypowo skleiłem sobie usterzenie pionowe. Ponieważ ster kierunku doklejany jest na styk, jak większość elementów modelu, to wkleiłem do niego dwa pręciki. Wzmocnią połączenie elementów i trochę w przyszłości ułatwią malowanie.

Obrazek
Obrazek

Następnie tradycyjnie wziąłem się za składanie miejsca pracy pilota. W kabinie w pierwszej kolejności zeszlifowałem zestawowe zegary, swoją drogą całkiem dobre, pod blaszkę od Yahu. Dodatkowo trochę przerobiłem drążek sterowy. Z plastiku zostawiłem jedynie jego górną część. Reszta to kawałek odpowiednio wygiętej rurki którą wkleiłem w wcześniej wywiercony otwór.

Obrazek
Obrazek

Do tego momentu model składał się dobrze. Problemy zaczęły się jak wziąłem się za fotel pilota. Podczas wycinania elementów fototrawionych oprócz wyciętych części pojawia się bardzo drobny drucik idący wokół nich. Przy większych częściach to nie jest problem ale przy dość delikatnej ramie fotel spowodowało to rozerwanie elementu. Na szczęście boki ramy nie zostały uszkodzone i udało mi się je przykleić do siedziska.

Obrazek

Teraz musze pomyśleć jak odtworzyć górną część ramy fotela.
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez MIRO » czwartek, 20 lutego 2025, 17:59

grzesiek83 napisał(a):Ponieważ nie kleiłem wcześniej "francuzów", z jednym małym wyjątkiem ale to było bardzo dawno temu, to zakupiłem sobie taki oto zestaw farb od Hataki plus tablice od Yahu.

Obrazek

Te kolory Hataki to takie se są.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 20 lutego 2025, 21:49

Ten model pomalowałem farbami właśnie z tego zestawu.

Obrazek

Wydają się być wporzo.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Paweł84 » piątek, 21 lutego 2025, 16:58

Mac Eyka napisał(a):Ten model pomalowałem farbami właśnie z tego zestawu

Napisz jeszcze Maćku, których odcieni użyłeś bo u mnie efekt jest nieco inny
Obrazek
U mnie to: Gris blau, Brun fonce i kaki francais
Paweł84

Postprzez xmen » piątek, 21 lutego 2025, 17:19

Mac Eyka napisał(a):
Wydają się być wporzo.

Tylko się wydają.
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez grzesiek83 » czwartek, 6 marca 2025, 16:20

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć na ile poprawne są to kolory, ale skoro już kupiłem ten zestaw, a i lubię malować farbami Hataki to już chyba go wykorzystam.

Prace nad modelem powoli zmierzają do malowania elementów wnętrza oraz silnika. O ile elementy plastikowe są dobre to blaszka niestety jest już słaba. Drobne elementy dosłownie rozpadały mi się w rękach, szczególnie rama fotela oraz przewody do silnika. Na szczęście jakoś to dało ogarnąć, chociaż z fotela nie jestem zbyt zadowolony. Od siebie dodałem dodatkowo jeszcze kilka drobnych elementów takich jak przewody i dźwignie na konsoli po lewej stronie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Złożyłem też w całość silnik oraz śmigło z kołpakiem.

Obrazek
Obrazek

Niektóre elementy wymagają jeszcze trochę dopieszczenia ale już powoli widać koniec prac nad wnętrzem.
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez Panzer » piątek, 7 marca 2025, 09:41

MIRO napisał(a):
grzesiek83 napisał(a):Ponieważ nie kleiłem wcześniej "francuzów", z jednym małym wyjątkiem ale to było bardzo dawno temu, to zakupiłem sobie taki oto zestaw farb od Hataki plus tablice od Yahu.

Obrazek

Te kolory Hataki to takie se są.

U mnie obie szarości były z czapy. Ten ciemny szary wpadał w jakiś dziwny fiolet.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez 307_Piotras » sobota, 8 marca 2025, 01:57

W tych kolorach ten zielony jest na bank do bani, szare też są dziwne. Zresztą u nich szare kolory mają taki lekko fioletowy odcień . Przynajmniej ja tak to widzę.

Spasowanie nie jest takie złe, wbrew pozorom. Ale podziały są niestety upierdliwe. Zwróć uwagę na dziwne niby linie podziału na spodzie przypominające kształt chłodnicy. Tego nie powinno być, to błąd przy produkcji form, nie sugeruj się pięknie “ zlosziwanymi” modelami, ludzie bowiem nie wiedzą co czynią ;).
307_Piotras

Następna strona

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy