Caudron C.714C.1 | Azur | 1:32

Re: Caudron C.714C.1 | Azur | 1:32

Postprzez skusz » czwartek, 20 marca 2025, 22:11

No właśnie nie ma za dużo fotek tej części Cyklona, a że będę też się z tym zmagał więc oto co mi się udało znaleźć
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trzymam kciuki za malowanie "2" Główczyńskiego jest to chyba najbardziej pokręcone malowanie
Obrazek
Obrazek
W jednym z pierwszych numerów Super Modelu jest tabela z kolorami, jeszcze wtedy nie było ani Valejo ani Hataki, ale są FS-y i można próbować dopasować
Obrazek
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Pashal » piątek, 21 marca 2025, 08:38

Na ostatnim zdjęciu archiwalnym widać jeszcze lepiej ułożenie ramy względem krawędzi poszycia.
Pashal

Postprzez shadowmare » piątek, 21 marca 2025, 09:56

Pashal napisał(a):Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem skracania kratownicy... długość - ta według mnie jest dobra, tylko brakuje osprzętu od ściany w kierunku silnika. Mnie zastanawia, czemu dolna rura kratownicy jest o wiele wyżej niż górna krawędź poszycia kadłuba widoczna na zdjęciu archiwalnym ?
Silnik jest za daleko do przodu przez co szpara za silnikiem za duża, kratownica zaczynała się od brzegu tylnej ścianki a nie bliżej środka jak w FPW no i to co napisałeś ale olewam poprawki tych baboli babrania za dużo.
skusz napisał(a):No właśnie nie ma za dużo fotek tej części Cyklona, a że będę też się z tym zmagał więc oto co mi się udało znaleźć.
Dzięki Sławku, coś tam dodam. Kolory zwykle podrasowuję na modelach żeby były jaskrawsze idąc 1:1 tym co wyznaczone dla Fracuzów obawiam się, że wyjdzie blady.
shadowmare

Postprzez Pashal » piątek, 21 marca 2025, 12:50

No nie jest przesunięty do przodu, bo zobacz, w którym miejscu jest czoło silnika ze śrubami od frontu względem krawędzi początku odjętego panelu poszycia i dodatkowo te 3 pojemniczki oznaczone czerwonymi strzałkami ze zdjęcia z 19 marca są w takich samych miejscach jak wyloty kolektorów na poszyciu kadłuba. Porównaj położenie silnika w modelu i na tym zdjęciu archiwalnym.
Tu jest zdjęcie silnika , ale zrobione z ukosa, co może lekko fałszować obraz rzeczywistego położenia detali.
https://militarymatters.online/forgotte ... er-weight/

Oczywiście to jest Twój model i zrobisz tak jak Ci pasuje... nie wiem może ja źle widzę, może ktoś jeszcze ma inną koncepcję położenia silnika ?
Pashal

Postprzez shadowmare » piątek, 21 marca 2025, 18:40

Dobra przyznaję jest w odpowiednim miejscu. Kształt tego ślimaka z tyłu jest nie taki jak być powinien, ewidentnie coś tam jest spartolone przez co szpara taka duża. Działam, żeby to jakoś zamaskować drobnicą.

Obrazek

Obrazek
shadowmare

Postprzez Pashal » piątek, 21 marca 2025, 19:49

Też teraz sklejam model - postanowiłem - "nie, nieeeee nic nie będę poprawiał i przerabiał ... nie, nie bede - bedzie sklejania na lajcie".
Taaaaa, ale taki fajny temat i tak go zostawić bez wielu dobrze widocznych części na zdjęciach ,a które nie znalazły się w opracowaniu... no nie dało się. :mrgreen:
Pashal

Postprzez GrzeM » wtorek, 1 kwietnia 2025, 09:45

Poniżej nasza (Arma Hobby) propozycja kolorów - przygotowana do naszego modelu Curtissa we współpracy z Frankiem Strzelczykiem i Markiem Roguszem, na podstawie profesjonalnych badań muzealnego Caudrona.
Uwaga! Nasi eksperci twierdzą, że jeśli chodzi o Francję, nie ma kolorów idealnych wśród farb produkowanych przez popularnych producentów, dlatego są to w większości "odcienie przybliżone". Wyboru tych kolorów dokonaliśmy my, Arma Hobby, na podstawie wskazówek i danych od Franka i Marka - i nasza a nie ich jest odpowiedzialność za ewentualne nieścisłości.
Szczegółowe wyniki badań farb muzealnego Caudrona są w dużej książce - monografii (Stratus/IPN).

Jeśli chodzi o Hatakę, to najgorszy jest Gris Bleu Fonce - za jasny i za mało niebieski.

Obrazek

A model się bardzo ciekawie zapowiada!
GrzeM

Poprzednia strona

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy